Beste Dekbedden 2022

beste dekbed 2022

Ben jij op zoek naar een nieuw dekbed? Er is een aanzienlijk aanbod dekbedden. Hoe maakt je de juiste keuze? En wat is het beste dekbed? In dit artikel geven we meer informatie.

Bij Quiesco vinden we het belangrijk hoe jij slaapt en werkt. Daarom leren we je gezond slapen en werken. Dit artikel is er om jou te inspireren een goede keuze te maken voor je dekbed. 

Inhoud van de pagina

 • Het belang van een goed dekbed
 • De onderdelen van een dekbed
 • Verschillende type dekbedden
 • Het beste dekbed
 • Onderhoudstips

Het belang van een goed dekbed

Je dekbed bepaalt mee de kwaliteit van je nachtrust. De kwaliteit van je nachtrust wordt bepaald door verschillende factoren. Eén van die factoren is je slaapklimaat. 

Wat is het slaapklimaat?

Factoren zoals temperatuur, vochtigheidsgraad en geluid bepalen mee de kwaliteit van je nachtrust. Door een aangenaam slaapklimaat te creëren slaap je beter. Dit wil zeggen dat je bed droog is, de temperatuur stabiel blijft en de kamer stil is.

Je dekbed heeft een grote invloed op het slaapklimaat. 

Een dekbed heeft twee belangrijke functies: vochtregulatie en warmte-isolatie. Het ideale dekbed voert vocht optimaal af en houdt je lichaamstemperatuur op pijl. Slaap je op de beste matras ter wereld onder een plastiek dek dan zal je nog steeds er zweten. En bijgevolg niet goed slapen.

Vochtregulatie

Terwijl je slaapt moet vocht kunnen worden afgevoerd naar de omgeving om een klammig gevoel van de matras te voorkomen en schimmelvorming te vermijden. Eén derde van dit vocht wordt vrijgegeven via onze ademhaling. De overige twee derde wordt via ons lichaam vrijgegeven en moet door onze matras (25%) en onze lakens, dekens en hoofdkussen (75%) worden geabsorbeerd.

Je dekbed speelt hierin een cruciale rol: het moet vocht maximaal absorberen en weer vrijgeven aan de lucht. 

Warmte-isolatie

Terwijl je slaapt moet je lichaamstemperatuur constant blijven. Enerzijds als de warmte-isolatie te laag is, koelt je lichaam af. Dit kan je slaap verstoren en spierstijfheid veroorzaken. Anderzijds als de warmte-isolatie te hoog is, ga je sneller zweten en stijgt de luchtvochtigheid. Ook dit kan slaapstoornissen veroorzaken. De warmte-isolerende eigenschap van je dekbed is van belang voor een optimale slaapklimaat.


De onderdelen van een dekbed

Je dekbed moet vocht absorberen en weer vrijgeven aan de lucht. Tegelijkertijd moet het warmte vasthouden, zodat je het niet te koud krijgt.

1. De tijk van het dekbed bestaat meestal uit katoen, microvezel, polyester of een samenstelling. Vermijd zoveel mogelijk polyester. Polyester scoort het minst goed op vochtregulatie.

2. De vulling bestaat meestal uit natuurlijke materialen zoals wol, katoen en dons of uit synthetische materialen. Bij de synthetische dekbedden isoleren holle synthetische vezels isoleren beter dan massieve vezels. Dons kan onvermengd worden gebruikt, maar het wordt vaak gemengd met veertjes. Hoe groter het percentage dons, hoe lichter het dekbed. Meer over de verschillende type dekbedden onderaan deze pagina.

Warmte klasse dekbedden

Dekbedden zijn opgedeeld in verschillende warmteklassen. Hoe lager de warmteklasse (1), hoe warmer. Hoe hoger de warmteklasse (4), hoe koeler:

 • Klasse 1: winterdekbed; warm dekbed voor koude kamers of koude nachten. Aangeraden als je een hoge warmte-isolatie verkiest en het snel koud hebt.
 • Klasse 2: gemiddelde isolatie; gemiddeld warm dekbed. Meest gekozen klasse. Zonder extremen heel het jaar te gebruiken als je het niet snel warm hebt.
 • Klasse 3: matige isolatie; redelijk koel dekbed voor warme kamers of als je een lage warmte-isolatie verkiest.
 • Klasse 4: zomerdekbed; koel dekbed voor warme nachten.

Gewicht dekbedden

Het ideale gewicht voor je dekbed is vaak een persoonlijke voorkeur. Het gewicht van een dekbed kan sterk verschillen afhankelijk van de gekozen vulling. Zo is wol zwaarder dan dons. 

Verschillende vulmaterialen hebben verschillende isolatiewaarden daarom kan je gewicht enkel vergelijken binnen eenzelfde materiaalcategorie. Er zijn vier gewichtsklassen. 

 • Zeer licht: < 1200 gram
 • Licht: 1300 - 1700 gram
 • Gemiddeld: 1800 - 2400 gram
 • Zwaar: > 2500 gram

*Voor een dekbed 140 x 200 cm

Sommige dekbedden kunnen aan elkaar worden vastgemaakt om een dikker, warmer dekbed te vormen.


Verschillende type dekbedden

Er zijn verschillende type dekbedden: synthetische dekbedden, dons dekbedden en dekbedden gevuld met natuurlijke materialen zoals wol, wildzijde of kasjmier. Elke van deze types heeft voor- en nadelen. 

1. Synthetische dekbedden

Synthetische dekbedden kunnen interessant zijn voor mensen met allergieën (bijvoorbeeld huisstofmijt). Dit type dekbed is ook makkelijk in onderhoud. Bij plassende kinderen of incontinentie is de wasbaarheid een groot voordeel.  

Over het algemeen is het slaapklimaat dat gecreëerd wordt onder een synthetisch dekbed minder goed dan bij een dekbed met natuurlijke materialen. Synthetische dekbedden heeft een zeer laag vochtabsorberend vermogen en ventileren minder goed waardoor transpiratie sneller voorkomt. 

2. Dons dekbedden

Dons dekbedden hebben een zeer goede warmte-isolatie en zijn erg licht. Ook dit type dekbed neemt maar beperkt vocht op en ventileert minder goed. Om die reden wordt een dons dekbed niet aangeraden voor personen die snel transpireren. 

Om warmteverlies te voorkomen worden dons dekbedden doorgestikt in verschillende delen. Een doorstikking met een tegelpatroon voorkomt dat de dons zich verplaatst. Een percaal geweven katoenen tijk zorgt ervoor dat de dons niet uit het dekbed kan. 

Personen die snel zweten kiezen beter voor een dekbed met een vulling van wol, wildzijde of kasjmier. 

Vulling bij een donsdekbed

De warmte-isolatie van een dons dekbed is afhankelijk van de hoeveelheid gebruikte dons en het dons-percentage. Een dekbed kan bijvoorbeeld met 800 gr dons met een dons-percentage van 65% gevuld worden, maar ook met 700 gr met een dons-percentage van 90%. Hoe groter het dons-percentage, hoe minder vulling er nodig is voor de warmte-isolatie. Ideaal voor personen die houden van een licht dekbed. 

3. Dekbedden met wol, wildzijde, kasjmier of kameelhaar

Wol, kasjmier en kameelhaar hebben een goede warmte-isolatie en nemen zeer vocht op. Deze dekbedden zijn geschikt voor de tussenseizoenen en de koude wintermaanden. Ondanks dat ze beschikbaar zijn in verschillende vulgewichten voelen ze een stuk zwaarder dan dons.

Bij een warme zomernacht kies je beter voor een dekbed uit katoen met een wildzijde vulling. Wildzijde ventileert zeer goed en neemt vocht goed op, maar heeft een lagere warmte-isolatie. 


Beste Dekbedden 2022

Wij beoordelen de dekbedden op basis van de gebruikte materialen en daarvan afhankelijke warmte-isolatie, vocht-absorberend vermogen en onderhoudsgemak. 

Beste Dekbed: Cassenz Merino Wol Dekbed

 • Richtprijs: 350 euro (240 bij 220 centimeter)
 • Wasbaar op 60 graden: nee

Dit luxueuze dekbed van Cassenz is gevuld met zachte Merino Wol en afgewerkt met een 100% katoensatijn tijk.

De warmte-isolatie en luchtdoorlatendheid van het dekbed is erg goed. Het is iets zwaarder dan een donsdeken. Het dekbed mag niet gewassen worden, enkel chemisch gereinigd.

Het dekbed is in meerdere maten verkrijgbaar en geschikt voor alle seizoenen.

Beste Koop: Derby seizoenen dekbed

 • Richtprijs: 215 euro (240 bij 220 centimeter)
 • Wasbaar op 60 graden: ja
 • Gerecycled materiaal: nee
 • Gemaakt in Duitsland

Het beste prijs-kwaliteit dekbed is het wollen dekbed van Derby. Het scoort minder goed dan de Cassenz, maar is nog steeds een uitstekende keuze. Dit 100% natuurlijk dekbed zorgt voor een droog slaapklimaat. Dankzij de 100% natuurlijke scheerwol wordt vocht snel geabsorbeerd en vrijgeven. In combinatie met de 100% katoensatijn tijk zorgt dit dekbed mee voor een aangenaam slaapklimaat.

 

Net als bij Cassenz is dit dekbed in meerdere maten verkrijgbaar en geschikt voor alle seizoenen.


Een dekbed voor elk seizoen

Tijdens de winter willen we het niet te koud hebben en tijdens de zomer willen we het niet te warm. Een dekbed dat in beide seizoenen het ideale comfort biedt is moeilijk.

Daarom zijn er verschillende dekbedden of 4-seizoensdekbedden. 4-seizoensdekbedden bestaan uit 2 dekbedden met elk een andere vulling, bijvoorbeeld kameelhaar en wildzijde. 

 • lente: kameelhaar dekbed
 • zomer: wildzijde dekbed
 • herfst: kameelhaar dekbed
 • winter: combinatie van wildzijde- en kameelhaar dekbed

Onderhoud dekbed

Onderhoudstips donsdeken

Je gebruikt je donsdeken intensief. Daarom is het belangrijk om je dekbed goed te onderhouden. Onderhoud tips donzen dekbed. 

 1. Schud dagelijks je donsdeken op. Zo maak je het luchtig
 2. Dek na het opstaan niet onmiddellijk je bed toe. Laat het transpiratievocht eerst verdampen.
 3. Laat je donsdeken regelmatig buiten luchten bij droog weer.
 4. Draai je dons dekbed regelmatig op. Hoofdeind - voeteinde. Als je dit niet doet zakt de dons geleidelijk aan naar het voeteinde en wordt je donsdeken dun aan het hoofdeinde. 
 5. Leg je donsdeken in de juiste richting. Dit is vooral belangrijk bij 2-persoonsdekbedden. Zo zal de dons minder verschuiven en past je donsdeken in het overtrek. 
 6. Breng je donzen dekbed om de 5 jaar binnen om het professioneel te laten reinigen. 

Als je donzen dekbed goed onderhouden wordt zal het een aanzienlijk langere levensduur hebben. 


Creëer jouw gezonde slaapplek op basis van de principes van gezond slapen.

 •  De natuurlijke positie van je ruggengraat.
 •  Lage druk op je huid- en spierweefsel.
 •  Beweging in je slaap en overdag.
 •  Optimaal slaapklimaat.

Lees meer

gezond slapen