Hoe creëer je een gezonde werkplek?
Richt je werkplek in op basis van de principes van gezond werken.
- Zit met een open heuphoek.
- Zorg voor voldoende steun in je onderrug.
- Wissel af tussen actief en passief werken.
- Beweeg terwijl je zit en staat.
- Zet je bureau op de juiste hoogte.
- Zet je scherm op ooghoogte.
- Gebruik een ergonomische muis.

Oplossingen voor een gezonde werkplek
De principes van gezond werken
De principes van gezond werken

Zit met een open heuphoek
Stel de hoogte van je bureaustoel in zodat je zit met een open heuphoek. De hoek tussen je romp en benen groter is dan 90°.
OPEN HEUPHOEK
Bij een gezonde zithouding is de hoek tussen je bovenbenen en je romp groter zijn dan 90° graden. Dit noemen we een open heuphoek. Een open heuphoek tussen de 110-120° graden is ideaal.
Door de open heuphoek blijft je bekken in een neutrale houding en komt de natuurlijke lordose (holling) in de onderrug tot stand. Hierdoor blijft de druk op de tussenwervelschijven mooi verdeeld, en vermijd je rugklachten.
Zet je bureaustoel hoog zonder met je voeten contact te verliezen met de grond. Een kwalitatieve bureaustoel heeft een kantelend zitvlak waardoor de bovenbenen schuin naar beneden volledig ondersteund worden.
Ook zonder de zithoogte aan te passen kan je een open heuphoek bekomen door op het puntje van de stoel te zitten en de voeten onder het zitvlak te brengen. Dit is hetzelfde principe als bij een kniestoel.
BEKIJK DE OPLOSSINGEN VOOR EEN OPEN HEUPHOEK

Zorg voor voldoende rugsteun
Zorg dat de rugsteun van je bureaustoel je lage rug goed ondersteunt.

Afwisselend actief en passief zitten
Wissel af tussen een actieve en passieve zithouding. De rug wordt bij passief zitten ondersteund door de rugleuning. Bij actief zitten komt de rug los van de rugleuning.
Rugsteun
Een kwalitatieve bureaustoel heeft een lendensteun. Pas de hoogte van de rugleuning aan zodat de lendensteun je onderrug goed ondersteund. De juiste hoogte van de rugleuning is afhankelijk van je romplengte. Bij sommige bureaustoelen is het mogelijk de inclinatie tussen rug en zitting in te stellen.
Actief & passief zitten
Bewegen kan ook al zittend. Wissel actief en passief werken af. Bij het achteruitleunen wordt de onderrug volledig ondersteund.
BEKIJK ONZE OPLOSSINGEN

Zet je scherm op ooghoogte.
Als je rechtdoor kijkt moet je de bovenkant van het scherm zien. Gebruik een monitorarm, of wees creatief met iets stevig zoals een stapel boeken, om je scherm hoger te zetten.
Om vermoeide ogen te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat uw scherm op een armlengte afstand staat.
Scherm op ooghoogte
Zorg ervoor dat de bovenkant van je scherm op ooghoogte komt. Je ogen hebben de natuurlijke neiging om 30° naar beneden te kijken zodat je ontspannen naar het midden van het scherm kan kijken. Opgelet: indien je met multifocale glazen werkt geldt deze regel niet.
Door het scherm op de juiste hoogte te zetten, blijft je hoofd - dat doorgaans ongeveer 5kg weegt- in een ontspannen houding zonder de nekspieren te overbelasten.
De aangeraden afstand tussen je ogen en je beeldscherm is een armlengte. Indien je naar voor moet leunen om de letters te kunnen lezen, is het aangeraden een aangepaste bril of lenzen te gebruiken of het scherm in te zoomen. Dit kan eenvoudig door ctrl in te duwen + scrollen met de muis.
BEKIJK ONZE OPLOSSINGEN
STAPEL BOEKEN
Gratis

Zet je bureau op de juiste hoogte
Pas de bureauhoogte aan zodat je ellebogen in een hoek van ongeveer 90° zijn en de onderarmen ondersteund worden.
BEKIJK ONZE OPLOSSINGEN
HOUTEN BLOK
Gratis

Beweeg
De beste houding is de volgende. Blijf dus in beweging. Wissel zittend en staand werk af. Zet je bureaustoel niet vast. Door voortdurend je houding te veranderen krijg je een betere doorbloeding.
BEKIJK ONZE OPLOSSINGEN
MEER OVER GEZOND WERKEN