Hoe hoog moet mijn bureau zijn?

Hoe hoog moet je bureau staan?

Heb je een bureau-job? Dan zit je vele uren aan je bureau. Wist je dat de hoogte van je bureau belangrijk is? De hoogte van je bureau beïnvloedt je houding, je gezondheid en je productiviteit. Door de juiste bureauhoogte te kiezen optimaliseer je je werkhouding en kan je de risico's van een minder goede werkhouding, zoals nek- en rugklachten, verminderen.

Wil je meer weten over de impact die de hoogte van je bureau heeft op je werkplek? Of wil je de juiste hoogte voor je bureau weten om klachten te voorkomen? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de hoogte van je bureautafel, bureaustoel en beeldscherm.

Waarom je bureauhoogte belangrijk is

In een klassieke 9-to-5 zit je gemiddeld meer dan 6 uur per dag aan je bureau. Een verkeerde zithouding kan aanleiding geven tot fysieke klachten zoals nek- en rugpijn. Om in een gezonde houding te werken dient heel je werkplek aangepast te zijn aan jou. Je bureaustoel, je bureau, je beeldscherm, ... 

Al onze lichaamsdelen staan met elkaar in verbinding. Als één deel van ons lichaam verkeerd zit kan dit de rest van je lichaam enorm beïnvloeden. Verkeerd zitten door bijvoorbeeld een verkeerde bureauhoogte of een slechte bureaustoel kan leiden door uiteenlopende klachten: pijn in je schouders, je benen tot zelfs je polsen. Ook een verkeerde beeldscherm hoogte kan spanning veroorzaken in zowel de schouders als de nek. 

De meest voorkomende klachten door een verkeerde werkhouding zijn rug- en nekpijn. In België en Nederland krijgt 80% vroeg of laat te maken met rugklachten.

De standaard bureauhoogte

Misschien vraag je je af: 'Is er zoiets als een standaard bureauhoogte?' Volgens de ergonomische richtlijnen is de standaardhoogte van een bureau 72 tot 80 centimeter

De ideale hoogte van je bureau is echter afhankelijk van jouw lichaamslengte. Een grotere persoon zal een hogere bureautafel nodig hebben voor een optimale zithouding. Zonder aanpassingen zou een 'standaard' bureau voor zowel lange als korte mensen ongeschikt zijn. Kortom, de hoogte van je bureau heeft een directe invloed op je zithouding.

De ideale bureauhoogte voor zittend werk

Wat is de aangeraden hoogte van een bureau voor een correcte zithouding en een optimale werkomgeving? De juiste hoogte voor een bureau wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder je lengte, je bureaustoel en de taak die je uitvoert (lezen/schrijven/typen). In het algemeen is 72 cm de standaard bureauhoogte die je zou moeten gebruiken, vooral als je tussen de 173 cm en 178 cm lang bent.

Bureauhoogte bepalen

Hoe bepaal je jouw ideale bureauhoogte?

  1. Zet eerst je bureaustoel op de juiste hoogte.
    Verstel de zithoogte zodat je bekken hoger is dan je knieën. 
  2. Zet je bureautafel nu op ellebooghoogte.
    Hou je armen naast je lichaam in een hoek van 90 graden. Stel de hoogte van het bureau in zodat je onderarmen ondersteund worden. Je schouders mogen niet hangen.

Met een elektrisch verstelbare zit-sta bureau kan je eenvoudig de hoogte instellen.

Bij een niet-verstelbare vaste bureau kunnen kleinere mensen de bureaustoel hoger zetten tot de bureau ter hoogte van de ellebogen komt. Indien de voeten niet plat op de grond kunnen, is een voetenbank nodig. Grotere mensen kunnen houten blokjes onder de bureau plaatsen om de hoogte aan te passen.

Wil je je bureau hoogte tot in de perfectie afstellen? Hou dan ook rekening met de taken die je uitvoert. Schrijven doe je best aan een tafel een paar centimeter boven de ellebooghoogte, zo worden de armen extra goed ondersteund. Bij typen is een hoogte iets lager dan de ellebooghoogte aangeraden omdat de dikte van het toetsenbord meegerekend wordt. Meestal worden beide taken gecombineerd. De algemene aanbeveling om de bureautafel op ellebooghoogte in te stellen is een goede richtlijn.

De ideale bureauhoogte - overzichtstabel

De ideale bureauhoogte tabel is een indicatieve tabel waarmee je eenvoudig en snel een indicatie kan krijgen van jouw ideale bureau- en stoelhoogte. Je hoeft alleen maar je lengte in centimeters op te zoeken en aan te geven of je zittend of staand wil werken. 

Als je kiest voor de zitoptie krijg je een indicatie voor jouw ideale stoel-, bureau- en monitorhoogte. Je kan deze informatie gebruiken als basis als je nadenkt voor de ergonomische inrichting van je werkplek.

Jouw
Lengte
Bureauhoogte
ZITTEN
Bureauhoogte
STAAN
150 cm 62 97
155 cm 64 100
160 cm 66 103
165 cm 68 106
170 cm 70 109
175 cm 72 112
180 cm 74 115
185 cm 76 118
190 cm 78 121
195 cm 80 125
200 cm 82 128

Indicatieve tabel voor het bepalen van de bureau-hoogte

De ideale werkhouding: totaalbeeld

Een gezonde werkhouding bekom je door heel je werkplek onder de loep te nemen. Het samenspel van de instelling van jouw bureaustoel, je bureautafel, en andere hulpmiddelen zoals een monitorarm of eventueel een ergonomische muis bepalen de kwaliteit van je werkplek.

De ideale werkhouding.

  •  Zithoogte: bekken hoger dan knieën
  •  Zitdiepte: vuistruimte aan knieholte
  •  Steun in je onderrug.
  •  Beweeg in je stoel.
  •  Bureau op ellebooghoogte.
  •  Scherm op ooghoogte en armlengte
  •  Ergonomische muis dicht bij het lichaam.
gezond van thuis werken
  • Positie van de voeten: Je voeten moeten plat op de vloer staan als je aan je bureau zit, terwijl je knieën lager dan je heupen moeten komen. Als je kleiner dan gemiddeld bent, moet je een aangepaste stoel gebruiken zodat je aan de grond kunt. Je kan ook een voetensteun gebruiken als alternatief.
  • Positie van de armen: Bij de optimale bureauhoogte rusten je armen comfortabel naast je lichaam in een rechte hoek ten opzichte van je zij.
  • Positie van de ellebogen: Je ellebogen staan idealiter in een hoek van 90 graden.
  • Instelling van het beeldscherm: Je beeldscherm staat op een armlengte afstand. Studies tonen aan dat een beeldscherm op te korte afstand spanning en overbelasting kan veroorzaken.

Als je zit, moet je altijd recht op de achterkant van je stoel zitten om te voorkomen dat je achterover leunt. De rugleuning van de stoel moet ongeveer 110 graden achterover leunen. Hij moet ook voldoende steun bieden aan je boven- en onderrug.

Dit zijn natuurlijke allemaal ideale instellingen die, indien mogelijk, moeten worden toegepast om klachten preventief te voorkomen.

Bureauhoogte voor staand werk

Je lichaamslengte is de beste basis om te bepalen wat voor jou de geschikte sta-bureauhoogte is. Zet de bureau op een hoogte waarbij je elleboog in een hoek van 90° rust op het werkblad als je staand werkt. 

Bureauhoogte staand werk

Aangezien je lengte de belangrijkste parameter is voor het bepalen van de optimale hoogte van je sta-tafel, zal de hoogte die voor jou het beste is, logischerwijs niet geschikt zijn voor anderen, zoals blijkt uit de volgende voorbeelden:

  • Als je 152 centimeter groot bent, zou je ideale stahoogte 91,5 tot 98,5 centimeter zijn.
  • Als je tussen 165 en 180 cm lang bent, is je ideale hoogte voor een sta-tafel 106 tot 115 centimeter.
  • Als je 183 centimeter lang bent, is je ideale stahoogte 116 tot 121 centimeter.

Dit toont ook aan dat er geen standaard stahoogte of typische stahoogte bestaat. De ideale stahoogte is afhankelijk van je lichaamsbouw, je lengte en de lengte van je armen.


Optimale bureaustoelhoogte

Er is geen exacte optimale stoelhoogte omdat, net als bij je bureau, de juiste hoogte wordt bepaald door je lengte. De aanbeveling is om je bureaustoel in te stellen zodat je knieën een hoek van 90-125 graden maken, je gewicht gelijkmatig verdeeld wordt, je dijen parallel aan de vloer zijn en je voeten plat op de grond staan.

hoogte bureaustoel

Om goed te zitten is het essentieel om een bureaustoel te kiezen met een verstelbare lendensteun. Een correct gepositioneerde lendensteun helpt om de natuurlijke kromming van je wervelkolom te behouden en zorgt ervoor dat je schouders en heupen in één lijn blijven. Kortom, een lendensteun maakt je stoel veel gezonder en comfortabeler. Doe je dagen van meer dan 7 uur bureauwerk? Dan wil je misschien een bureaustoel voor langdurig zitten of 24-uurs stoel overwegen?


Of je nu op zoek bent naar een degelijke studentenstoel of een ergonomische bureaustoel voor op je werk, het is aangeraden dat je een kwaliteitsvolle bureaustoel kiest dat een ontwerp heeft om je gedurende een lange werk- of studiedag ondersteunt. Zo voorkomt je dat je aan het einde van de werkdag van acht uur met pijn zit.

Ben je op zoek naar een nieuwe bureaustoel? Lees dan ons advies-artikel met tips om de juiste bureaustoel te kiezen.

Kleine aanpassingen, grote voordelen

Met een aantal kleine aanpassingen kan je je zithouding significant verbeteren.  Dankzij een ergonomische werkplek verhoogt je productiviteit en werk je in een gezonde houding die gewrichtspijn, rugklachten, vermoeide ogen en ander klachten kan voorkomen.

Aangezien deze aanpassingen beschikbaar en betaalbaar zijn, is er geen reden om je werkplek niet te optimaliseren. Je zal verbaasd zijn hoe snel je de voordelen van een goede werkplek opmerkt.


juiste matras kiezen om gezond te slapen

HOE KIES JE DE JUISTE BUREAUSTOEL?

Lees meer

goede werkhouding bureaustoel

EEN GEZONDE WERKPLEK CREËREN?

Lees meer

juiste bedbodem kiezen

ONZE SELECTIE: BUREAUSTOELEN

Lees meer