Waarom sommige sta-bureaus stabieler zijn dan andere?

Zit-sta bureau's hebben een hele weg afgelegd sinds de eerste modellen, die gebruikt werden door Leonardo da Vinci en Marie-Antoinette, maar er is nog steeds nog ruimte voor verbetering.

hoog bureau in bibliotheek

Makers van sta-bureaus zoeken voortdurend manieren om de stabiliteit te verhogen. Ze maken aanpassingen aan de structuur en materialen, maar sommige sta-bureaus wiebelen meer dan andere, vooral op maximale hoogte.

Het wiebelen van verstelbare sta-bureaus is vaak onvermijdelijk op de hoogste stand. Hoe hoger het bureau, hoe meer de tafel beweegt. 

De stabiliteit is altijd hoger bij een lager zwaartepunt, waardoor de zit-sta bureau op hogere hoogte altijd minder stabiel zal zijn. 

Niet alle zit-sta bureaus zijn van gelijke kwaliteit. Overstap van jouw traditionele bureautafel naar een ergonomisch geoptimaliseerde stabureau betekent niet automatisch dat je moet inboeten aan stabiliteit.

Hieronder bespreken we de belangrijkste redenen waarom staande bureaus wiebelen en welke factoren je moet vermijden als je op zoek bent naar een in hoogte verstelbaar bureau met hoge stabiliteit.

Basisstructuur

Bij het zoeken naar een stabiel sta-bureau is de basisstructuur essentieel. Kies een sta-bureau met grotere poten voor meer stabiliteit.

Een grotere basis zorgt voor meer stabiliteit. Kies dus voor een bureau met bredere, langere en zwaardere poten als extra stabiliteit zoekt.

twee poten van stabureau

Hoe groter het oppervlakte dat de grond raakt, hoe stabieler.

Kwaliteit is niet alleen belangrijk voor de levensduur van het zit-sta bureau, maar ook voor stabiliteit. Fabrikanten die goedkope materialen gebruiken, gebruiken vaak mengsels van metalen of zelfs plastic voor de basis.

Kies voor een bureau met een stalen basis, het op één na sterkste metaal ter wereld, om het wiebelen te verminderen.

Frame

Het frame van een bureau heeft drie onderdelen die de stabiliteit bepalen.

  Ten eerste is de vorm van de kolom belangrijk voor het verminderen van het wiebelen van een staand bureau. Vierkante kolommen zijn stabieler en steviger dan rechthoekige kolommen. Kies een bureau met vierkante kolommen, omdat de gelijke zijden helpen het gewicht gelijkmatig te verdelen en het bureau stabieler te maken.

  Ten tweede zijn kolommen die omhoog telescopisch zijn beter voor de stabiliteit. Het grotere oppervlak aan de onderkant van de kolommen helpt het wiebelen te verminderen. Meer kolommen betekenen ook meer stabiliteit.

  3 zuilen per poot van sta bureau

  3 zuilen geeft meer stabiliteit dan 2 zuilen.

  Het frame van het bureau moet net als de basisstructuur gemaakt zijn van stevig metaal zoals staal. Slappe metalen frames resulteren in een instabiel bureau met een laag draagvermogen.

  Gewichtscapaciteit

  Bij de aanschaf van een staand bureau moet je ook rekening houden met de gewichtscapaciteit. Bureaus die meer wegen dan hun capaciteit kunnen doorzakken of zelfs breken, zelfs op de laagste stand.

  Een bureau dat meer weegt dan zijn capaciteit is niet alleen onstabiel, maar ook onveilig. Als je het bureau binnen het hoogtebereik optilt, kan het volledige bureau breken en zelfs je nieuwe computermonitor beschadigen.

  Om een bureau stabiel te maken, moet het in balans zijn. De poten van het bureau moeten zwaar en stabiel genoeg zijn om het gewicht van het frame, het tafelblad, de monitorbevestiging en alle andere accessoires te dragen.

  Kenmerken van meeste stabiele zit-sta bureau's:

  • Grote voet
  • Vierkante kolomvorm
  • Brede zuil onderaan de basis
  • Zuil in het midden van de voet
  • 3 zuilen
  • Stevig metaal
  • Hoge draagkracht
  • Zwaar in gewicht

  Extra tips

  Naast de structurele componenten van een stevig bureau is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de vloer vlak is. Een oneffen vloer resulteert in een ongelijk bureau. Controleer of je bureau goed geïnstalleerd is en of er geen ontbrekende schroeven zijn.

  Bureaus op de markt met een dwarsbalk tussen de poten zijn over het algemeen structureel stabieler. Ze bieden echter vaak niet voldoende knieruimte. De dwarssteun, ook wel bekend als de knieschotter, helpt het wiebelen te verminderen, maar vermindert ook de beenruimte.

  Het is ongemakkelijk om aan een bureau te werken met te weinig beenruimte. Het maakt het ook moeilijk om vanuit een optimale ergonomische zithouding te werken.

  Waarom MOGI?

  Onze ergonomisch ontworpen bureaus hebben grotere, bredere en dikkere poten dan de industriestandaard, waardoor ze stabiel en stevig zijn. Bij MOGI zijn onze frames en basisstructuur gemaakt van puur staal, met een framegewicht van rond de 30 kilo om wiebelen te verminderen.

  Onze bureauframes hebben 3 versterkte stalen kolommen die omhoog telescopisch zijn voor optimale stabiliteit en een gewichtscapaciteit van 120 kg.

  Een blik op MOGI

  • 2 grote voeten: (9 cm breed en 70 cm lang)
  • 3 kolommen per zuil: (8x5 cm)
  • 120 kg draagkracht

  Ben je klaar om je productiviteit te verhogen? MOGI staat klaar om je te helpen!

  Bij MOGI ontwerpen, produceren en leveren we hoogwaardige, ergonomische oplossingen voor professioneel of persoonlijk gebruik. Of je nu op kantoor werkt, freelancer bent of van thuis werkt, MOGI is er om je te helpen je potentieel, productiviteit en focus op je werkplek te maximaliseren.

  Onze kenmerkende collectie elektrische sta-bureaus en ergonomische bureaustoelen is ontworpen om efficiëntie en werktevredenheid op de werkplek te maximaliseren, waar die werkplek ook is. Bekijk onze zit-sta bureaus, bureaustoelen en monitorhouders die zijn ontworpen om de werkplekproductiviteit te verhogen, zodat je comfortabeler en efficiënter kunt werken.

  Voor meer informatie over de producten en diensten van MOGI kun je terecht op onze FAQ-pagina of onze ergonomieblog bekijken voor nuttige artikelen over ergonomie op de werkplek.