Wat is het verschil tussen een koudschuim en een traagschuim matras?

Als je op zoek bent naar informatie om een nieuwe matras te kopen heb je inmiddels al ontdekt dat er verschillende soorten matrassen zijn. De drie populairste types zijn schuim-, latex- en verenmatrassen.

Binnen de schuimmatrassen heb je traagschuim- en koudschuim matrassen. Maar wat is het verschil tussen koudschuim en traagschuim?

De kwaliteit van een matras hangt af van een aantal kenmerken, waaronder de hardheid, de aanpasbaarheid aan de lichaamsvorm, de drukverdeling [1] en het vermogen om een adequate thermoregulatie te vergemakkelijken [2].

Overzicht verschillen traagschuim versus koudschuim

  • Koudschuim is veerkrachtiger dan traagschuim
  • Koudschuim ventileert beter dan traagschuim
  • Traagschuim heeft een betere drukverdelende werking dan koudschuim
  • Koudschuim heeft een betere vochtopname dan traagschuim.
  • Traagschuim is temperatuurgevoelig, koudschuim niet.

Veerkracht

Traagschuim reageert traag. Vandaar de naam: traag-schuim. Na indrukking heeft het even tijd nodig om terug te keren naar zijn oorspronkelijke vorm. Traagschuim is minder veerkrachtig dan koudschuim of latex.

Waarom is veerkracht van belang? Als je slaapt draai je gemiddeld 20 tot 40 keer [3]. Beweging is een belangrijk onderdeel van een gezonde nachtrust [4]. Maar elke keer wanneer je van houding wijzigt hebt je opnieuw zo snel mogelijk de juiste ondersteuning nodig zodat je comfortabel ligt. Met een veerkrachtig materiaal krijg je instant ondersteuning waardoor de kwaliteit van je slaap optimaal blijft.

Koudschuim is veerkrachtiger dan traagschuim.


WARMTE REGELING (ventilatie)

Koudschuim matrassen hebben een beter ademend vermogen dan traagschuim matrassen. Beide schuimen hebben een open celstructuur, maar bij traagschuim worden de cellen toegeduwd als ze zich vormen onder druk en lichaamswarmte. Bij koudschuim blijven de cellen meer open, waardoor je een betere ventilatie krijgt.

Materialen, zoals koudschuim of latex, die onder druk of temperatuur hun open celstructuur behouden hebben een beter ademend vermogen en zorgen voor een hoge en constante luchtstroom. Zo behoudt je lichaam de juiste lichaamstemperatuur: warmte kan makkelijk ontsnappen aan het oppervlakte van de huid en de accumulatie van warmte tijdens de slaap wordt afgebouwd. Hierdoor behoud je een comfortabele lichaamstemperatuur.

 

 


Drukverdeling

Het minimaliseren van drukpunten betekent het maximaliseren van comfort. Dit kan alleen worden bereikt door het lichaam optimaal te ondersteunen en tegelijkertijd de natuurlijke beweging van het lichaam tijdens de nacht mogelijk te maken. Traagschuim heeft een betere drukverdelende werking dan koudschuim (high resilience foam). 

Het ideale materiaal zorgt voor een balans tussen drukverdeling en ondersteuning, wat resulteert in een verbeterde bloedcirculatie, een diepere, meer rustgevende slaap en een algemeen gevoel van welzijn.

 


VOCHTAFVOER

Het maximaliseren van de afvoer van vocht betekent de ophoping van vocht in de buurt van het lichaam tot een minimum beperken. Het traagschuim slaagt er minder goed in om vocht op te nemen en door te laten dan koudschuim. Op die manier wordt de natuurlijke opeenhoping van vocht die door het lichaam wordt gegenereerd doeltreffend afgevoerd, wat de kwaliteit van de slaap ten goede komt.


Temperatuurgevoeligheid

Een van de bekendste merken van traagschuim is ongetwijfeld Tempur. De naam Tempur verraadt één van de eigenschappen van het materiaal: temperatuurgevoeligheid.

Traagschuim reageert verschillend afhankelijk de temperatuur. Zo kan het schuim hard aanvoelen in een koele slaapkamer. En (te) zacht op een warme zomernacht. De beste traagschuim kussens zijn ontwikkeld om minder temperatuurafhankelijk te zijn.

Koudschuim is niet temperatuurgevoeilig.


Conclusie

Op vlak van slaapklimaat scoort koudschuim beter dan traagschuim. Koudschuim ventileert beter en heeft een hogere vochtopname -en afgave capaciteit. Dit creëert een droger, frisser en aangenamer slaapklimaat.

Anderzijds kan een traagschuim matras voor hoger comfort zorgen omdat de drukverdeling beter is dan bij een koudschuim matras.

Transpireer je veel tijdens je slaap? Kies dan geen traagschuim matras. Moet je omwille van een fysieke aandoening in éénzelfde positie liggen of ben je erg gevoelig voor druk op je huid-, spier- en zenuwweefsel? Kies dan wel voor een traagschuim matras.

Sta je open voor een alternatief? Overweeg dan een latex matras. Latex heeft verschillende voordelen en kan omschreven worden als "The Best of Both Worlds" tussen koudschuim en traagschuim. Latex scoort goed op ventilatie, vochtopname en afgave-capaciteit, veerkrachtig, temperatuurgevoelig en drukverdeling.


Creëer jouw gezonde slaapplek op basis van de principes van gezond slapen.

  •  De natuurlijke positie van je ruggengraat.
  •  Lage druk op je huid- en spierweefsel.
  •  Beweging in je slaap en overdag.
  •  Optimaal slaapklimaat.

Lees meer

gezond slapen


Bronnen

  • [1] J.W. DeVocht, D.G. Wilder, E.R. Bandstra, K.F. Spratt Biomechanical evaluation of four different mattresses Appl. Ergon., 37 (3) (2006), pp. 297-304
  • [2] W. Bischof, T.L. Madsen, J. Clausen, P.L. Madsen, G. Wildschi∅dtz Sleep and the temperature field of the bed J. Therm. Biol, 18 (5–6) (1993), pp. 393-398
  • [3] Johnson HM, Swan TH, Weigand AB. In what positions do healthy people sleep. JAm Med Assoc 1930;94:2058-62.
  • [4] De Koninck, J., Lorrain, D., and Gagnon, P., 1992. Sleep positions and position shifts in five age groups: an ontogenic picture. Sleep, 11, 143–149.
  • [5] Coenen, A.M.L., 2006. De slaap en het bed: een psychobiologische beschouwing. Medische Antropologie, 11, 133–148.
  • [6] Verhaert, V., et al., 2009. Automatic posture recognition during sleep. Beijing. International Ergonomics Association 2009.
  • [7] Huntsman. All that matters combined in one mattress. Polyurethanes, (2019), Brochure.