Wat is het verschil tussen Dunlop & Talalay Latex?


Het Dunlop proces en het Talalay proces zijn de twee belangrijkste processen die gebruikt worden om latexschuim te maken. Er is online veel (verkeerde) informatie te vinden over de verschillen tussen deze twee soorten schuim. 

Verdelers van Dunlop latex hebben de neiging om de voordelen van Dunlop en de nadelen van Talalay latex te overdrijven. Verdelers van Talalay latex doen dan weer net het tegenovergestelde.

We moeten toegeven dat ook wij een beetje bevooroordeeld zijn als het op dit onderwerp aankomt. Wij verkopen alleen Dunlop latex schuimmatrassen en hoofdkussens. We doen dat omdat we geloven dat Dunlop schuim beter werkt voor meer mensen (later meer hierover...).

Toch blijft het verschil tussen beide productieprocessen miniem.


Wat is Dunlop latex?

Dunlop latex is latexschuim (ook wel natuurrubber genoemd) dat gemaakt is volgens het Dunlop productieproces.

Wat is Talalay latex?

Talalay latex is latexschuim dat gemaakt is volgens het Talalay productieproces.


Zowel het Dunlop- als het Talalay-proces berusten op vulkanisatie om latexschuim te produceren. Vulkaniseren is een proces waarbij vloeibare latex wordt verhard tot een vaste stof. De verharding wordt bereikt door de latexdeeltjes te verknopen met zwavel.  Deze reactie vindt plaats door de toepassing van warmte en versnellers zoals Zinkoxide.


Hoe het Dunlop proces werkt:
Het Dunlop productieproces is de meest energie-efficiënte methode om latexschuim te produceren. Terwijl de latex in vloeibare vorm is, wordt het geschuimd en in een mal gegoten. De mal wordt dan gesloten en op een transportband geplaatst. De vorm wordt dan op de transportband in een vulkanisatieoven gebracht.

Nadat het vulkaniseren is voltooid, kan het latexschuim uit de vorm worden gehaald en in een wasstation worden geplaatst. Het schuim wordt grondig gewassen om alle zepen en overtollige materialen uit het schuim te verwijderen. Door het schuim grondig te wassen behoudt het zijn elasticiteit, wordt veroudering tegengegaan en wordt de zuiverheid van het schuim gewaarborgd. Na het wassen wordt het schuim bij een hoge temperatuur gedroogd om al het vocht uit het eindproduct te verwijderen.

Dunlop vs Talalay Latex MethodeHoe het Talalay-proces werkt:
Het Talalay-proces is een energie-intensiever proces voor de productie van latexschuim. Veel stappen van het Talalay-proces zijn eigenlijk vergelijkbaar met het Dunlop-proces. Net als bij het Dunlop proces wordt de latex opgeschuimd en in een grote mal gegoten. Bij het Talalay-proces wordt de mal echter slechts gedeeltelijk gevuld. Het deksel van de mal wordt verzegeld en de latex wordt vacuüm uitgezet om de mal te vullen. Eenmaal volledig uitgezet, wordt de vorm bevroren. Op dat moment wordt kooldioxidegas door de latex geperst, waardoor deze gaat geleren. De temperatuur wordt dan verhoogd tot meer dan 100 graden Celsius om de latex te vulkaniseren. Net als bij het Dunlop proces, wordt het Talalay processchuim grondig gewassen en uiteindelijk gedroogd nadat het gevulkaniseerd is.

Het verschil zit in het productieproces. Latex kan op twee manieren geproduceerd worden: via de Dunlop-methode of de Talalay-methode.

Het gaat dus om twee verschillende productieprocessen:

vergelijking tussen Dunlop en Talalay Latex

De verschillende stappen in het productieproces van Dunlop en Talalay latex.

Er zijn verschillen, maar geen grote verschillen

Voordat we de verschillen tussen deze twee soorten schuim bespreken, is het belangrijk op te merken dat de verschillen niet zo dramatisch zijn als veel detailhandelaren en fabrikanten doen voorkomen. Omdat de verschillen vaak als verkoopargument worden gebruikt door de detailhandel, krijgt men gemakkelijk de indruk dat er enorme verschillen zijn tussen deze twee soorten schuim.

De waarheid is dat de verschillen relatief moeilijk op te merken zijn. De gemiddelde persoon zou niet veel verschil merken tussen de twee soorten schuim. Dunlop en Talalay schuim lijken erg op elkaar en voelen ook zo aan, vooral in vergelijking met andere soorten schuim, zoals traagschuim of polyurethaanschuim.

De belangrijkste verschillen tussen Dunlop en Talalay latex:

 • Dunlop schuim is veerkrachtiger, Talalay schuim is elastischer
 • Dunlop schuim is dichter dan Talalay schuim
 • Het productieproces van Dunlop schuim is eenvoudiger en energie-efficiënter

 De voor- en nadelen van Dunlop & Talalay latex

DUNLOP TALALAY
VOORDELEN
 • Verschillende steunzones mogelijk
 • Steviger comfortgevoel
 • Goedkoper productieproces
 • Nog veerkrachtiger
 • Extra zacht gevoel
NADELEN
 • Minder zacht dan Talalay
 • Duurder dan Dunlop
 • Niet milieuvriendelijk

Het voordeel van de Dunlop-methode is dat je een mal kan maken waarin verschillende comfort- en steunzones zijn. In de mal zijn verschillende pinnen die gebruikt worden om deze zones te creëren.Talalay schuim is niet altijd zachter dan Dunlop schuim
Er is een vaak herhaalde mythe dat Talalay schuim altijd zachter is dan Dunlop schuim. Dit is NIET WAAR. Zowel Talalay als Dunlop latexschuim kan in verschillende hardheden geproduceerd worden. Het Dunlop proces creëert zwaarder, dichter schuim, maar dit resulteert niet noodzakelijk in een steviger schuim. Stevigheid en dichtheid zijn niet hetzelfde en worden op verschillende manieren gemeten.

Over het algemeen klopt het wel dat Talalay latex zachter aanvoelt dan Dunlop latex. 

Waarom wij houden van Dunlop latex
De latex die wij gebruiken voor onze matrassen en hoofdkussens is gemaakt volgens het Dunlop proces.

Wij geloven dat de voordelen van het Talalay proces niet opwegen ten over de nadelen. 

De kwaliteit van de latex is meer dan het productie proces
Niet alle Talalay latex voelt hetzelfde, en ook niet alle Dunlop latex voelt hetzelfde. Er zijn vele variaties die van elk type schuim gemaakt kunnen worden. Zowel Dunlop als Talalay schuim kan met of zonder synthetische latex gemaakt worden. Beide soorten schuim kunnen ook worden gemaakt met of zonder toegevoegde vulstoffen. Veranderingen in het soort latex of het percentage vulstoffen kunnen een grote invloed hebben op de prestaties van het latexschuim.

Technieken voor elk proces kunnen ook variëren tussen verschillende fabrieken en productiemachines. Dunlop schuim kan ook gemaakt worden in een mal of op een continue lijn. Bij Dunlop uit een continue lijn wordt direct op een transportband geproduceerd, in plaats van in een mal op een transportband. Continue lijn latexschuim resulteert meestal in een lagere kwaliteit schuim dan voorgevormd Dunlop latexschuim. Ons latex wordt altijd in een mal gemaakt.

Ons doel is om de hoogste kwaliteit latex te leveren, die goed werken voor al onze klanten. Na uitgebreid onderzoek en testen, kozen we ervoor om het Dunlop proces te gebruiken bij het ontwerpen van onze latex oplossingen. Hoewel we geloven dat Dunlop beter werkt voor meer mensen, geloven we niet dat Talalay een slecht product is. Het is in de meeste opzichten vergelijkbaar met Dunlop schuim.

Het verschil tussen Dunlop en Talalay is zeer miniem. Beide zijn zeer goede methodes en zorgen voor een hoogwaardig product.

Onze tip is om vooral te kijken naar de andere eigenschappen van het latex hoofdkussen of de latex matras die je wilt aankopen. Bij een hoofdkussen zal bijvoorbeeld de vorm van het kussen een groter verschil maken. Of bij een latex matras: zijn er verschillende zones gemaakt in de latexkern van de matras? Is het aangepast aan je slaaphouding? Is het aangepast aan je lichaamsbouw?

Die factoren spelen een veel belangrijker rol om het ideale latex kussen of de ideale latex matras te kiezen. 


Bekijk onze selectie: beste latex hoofdkussens