Wat is het verschil tussen zijde en satijn?

Je beddengoed heeft een impact op de kwaliteit van je nachtrust.

In die context krijgen we regelmatig de volgende vraag van onze klanten: "Wat is het verschil tussen zijde en satijn?" De verwarring is begrijpelijk. In dit informatie-artikel lees je meer over dit verschil, zodat het snel duidelijk wordt.

Zijde is een materiaal. Satijn is een weeftechniek. Er zijn verschillende soorten satijn: zijde-satijn, katoen-satijn of polyester-satijn. Zijde-satijn is het meest exclusieve type satijn. 

Satijn is een weeftechniek, geen materiaal. 

Satijn is geen materiaal, maar een weeftechniek. In tegenstelling tot zijde is satijn een weeftechniek die op elk materiaal kan worden toegepast. Door het gebruik van deze techniek worden de garens dicht op elkaar geweven, wat resulteert in een gladde en glanzende stof.

Weeftechniek Satijn

Onze winkelmerken maken gebruik van lange vezels in hun producten. Hoe langer de vezel, hoe beter de kwaliteit, duurzaamheid en zachtheid van de stof. Goedkopere producten daarentegen worden vaak gemaakt met korte vezels, wat resulteert in een ruwe textuur van de stof.

Satijn kan worden gemaakt van natuurlijke of synthetische vezels. Het type stof dat wordt gebruikt, weerspiegelt de kwaliteit en de prijs. Satijn is goedkoper dan zijn natuurlijke tegenhanger.

Satijn kan worden gemaakt van:

  • Zijde
  • Katoen
  • Nylon
  • Polyester
  • Rayon
  • Acetaat
  • Viscose

Satijn is bekend om zijn glanzende uiterlijk. Het is gemakkelijk te onderhouden en populair als toepassing bij kleding, interieurdesign en beddengoed.

Let echter op: tegenwoordig wordt de term 'satijn' vaak gebruikt voor synthetische materialen zoals polyester. Bij het kopen van beddengoed of bijvoorbeeld een 'satijnen kussensloop', is het belangrijk om te weten of het gaat om zijde, katoensatijn of polyester. Controleer altijd het wasvoorschriftlabel aan de binnenkant van het product om erachter te komen welk materiaal er is gebruikt. Bovendien is de prijs vaak een indicatie van de kwaliteit van het product. Als een 'zijdezachte kussensloop' bijvoorbeeld wordt verkocht voor 20 euro, is de kans groot dat het om polyester gaat.

Zijde is een materiaal

Zijde is een natuurlijk materiaal dat afkomstig is van de zijderups. Het duurt ongeveer vijf dagen voordat de rups een cocon spint met zijdedraad. Alleen de beste cocons, geselecteerd op grootte en kleur, worden gebruikt en geweekt in heet water. Hierdoor lost het bindmiddel tussen de draden op en kunnen de draden van de cocon worden afgerold. Het ontrafelen van de cocons gebeurt met de hand om draadbreuk te minimaliseren en de levensduur van het zijden beddengoed te verlengen.

Er zijn aanzienlijke verschillen tussen 100% natuurlijke zijde en synthetisch polyester, namelijk:

  • Polyester is statisch en brandbaar, terwijl zijde dat niet is.
  • In tegenstelling tot zijde neemt polyester weinig tot geen vocht op, waardoor het bedlinnen bij transpireren natter kan aanvoelen.
  • Polyester voelt warm aan om op te slapen, terwijl zijde ademend is en zorgt voor een frisse nachtrust in de zomer en warmte in de winter.

Heb je vragen of wil je meer informatie over natuurlijk beddengoed van zijde of katoensatijn? Neem gerust contact met ons op, wij helpen je graag verder!