Arbo Bureaustoel EN 1335

Volgens de Arbowet moet de werkgever voor een goede en verantwoordelijke werkomgeving zorgen.

Een groot deel van ons leven brengen we door op het werk. Doe je bureauwerk? Dan zit je gemiddeld 10 uur per dag. 'S morgens aan de ontbijttafel. 'S avonds in de zetel. En overdag op het werk. Gemiddeld zit je 6 uur op je bureaustoel. Dat is lang. En daarom is het belangrijk om een goede bureaustoel te hebben.

Om dit makkelijker te maken voor werkgevers, bestaan er een aantal richtlijnen die helpen bij het vinden van een geschikte bureaustoel voor de werknemers.


NEN 1335

De NEN 1335 norm (NEN-EN 1335-1:2020) is een Europees vastgestelde norm voor bureaustoelen. Deze norm stelt bepaalde voorwaarden aan een bureau om voldoende geschikt te zijn voor de gemiddelde Europese man en vrouw. Hieruit is gekomen dat een bureaustoel minimaal in hoogte verstelbaar moet zijn tussen 40 en 51 centimeter. Ook de zitdiepte moet verstelbaar zijn tussen de 40 en 42 centimeter. Andere belangrijke eisen van deze norm zijn de afmetingen van de zitting. Zo moet de diepte van de zitting minimaal 38 centimeter zijn. De rugleuning moet 22 centimeter hoog zijn en de armleuningen 22 centimeter lang en 4 centimeter breed. Hieronder volgt een overzicht met deze afmetingen.

Bureaustoel NEN 1335 Afmetingen
Verstelbaarheid hoogte minimaal 40-51 cm
Verstelbaarheid zitdiepte minimaal 40-42 cm
Diepte zitvlak minimaal 38 cm
Rugleuning hoogte minimaal 22 cm
Armleuning lengte minimaal 22 cm
Armleuning breedte minimaal 4 cm

Onderstaande bureaustoelen voldoen aan de NEN EN 1335 norm:

RH Logic 400

LOGIC 400

Premium

Bekijk deze oplossing

mereo bureaustoel

MEREO 200

Prijs-kwaliteit

Bekijk deze oplossing

Zoals aangegeven in de tabel zijn dit minimale afmetingen. Dit betekent dat volgens de Arbonormen dit de lengtes en breedtes zijn die nodig zijn om als een goede werkstoel gezien te worden. Afmetingen boven deze getallen zijn ook goedgekeurd. Een stoel mag dus bijvoorbeeld ook een rugleuning hebben van 30 centimeter hoog. De NEN 1335 norm is niet alleen geldig voor Nederland, maar ook voor landen als België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Portugal. Maar ook in landen als Cyprus, Bulgarije en Polen gelden deze regels voor een geschikte werkplek.


NPR 1813

Naast de NEN 1335, is de NPR 1813 ook een belangrijke Arbonorm voor een goede bureaustoel voor werknemers. Het grootste verschil tussen deze twee normen is dat de NPR 1813, ook wel de Nederlandse Praktijk Richtlijn 1813, zoals de naam al zegt, gefocust is op de Nederlandse bevolking. Dit betekent ook dat de richtlijnen gebaseerd op Nederlandse mannen en vrouwen. Over het algemeen zijn Nederlanders langer dan de meeste Europeanen, waardoor de afmetingen van een goede bureaustoel afwijken van de algemene normen.

De gemiddelde lengte van de Nederlandse man en vrouw leidt tot hogere minimale normen voor de afmetingen van de bureaustoel. Zo moet de stoel een verstelbaarheid tussen de 41 en 55 centimeter hebben. Ook is de zitdiepte groter dan de Europese richtlijn, namelijk tussen de 38 en 47 centimeter. Voor een geschikte diepte van de zitting wordt 44 centimeter aangeraden. Verder is de minimale hoogte van de rugleuning 37 centimeter, de lengte van de armleuning 15 centimeter en de breedte hiervan 5 centimeter.

Bureaustoel NPR 1813 Afmetingen
Verstelbaarheid hoogte minimaal 41-55 cm
Verstelbaarheid zitdiepte minimaal 39-47 cm
Diepte zitplek minimaal 44cm
Rugleuning hoogte minimaal 37 cm
 Armleuning lengte  minimaal 15 cm
 Armleuning breedte minimaal 5 cm

Zoals te zien in de tabel is alleen de lengte van de armleuningen korter dan de Europese richtlijnen. Ook liggen de minimale verstelbaarheden lager, maar de twee uitersten liggen ook meer uit elkaar. De rest van de afmetingen liggen hoger dan die van de NEN 1335.


NEN 1335 of NPR 1813

Zowel de NEN 1335 als de NPR 1813 norm kunnen gevolgd worden bij de keuze voor een bureaustoel. Voor Nederlands bedrijven is het voor de hand liggender om de NPR 1813 norm te volgen, omdat deze specifiek gecreëerd is om aan te sluiten bij de behoeften van de Nederlandse bevolking. Voor internationale bedrijven zal het praktischer zijn om zich te baseren op de NEN 1335 norm, die algemenere Europese eisen stelt.

Belangrijk om te weten is dat geen van deze twee normen verplicht zijn voor de werknemer om aan te voldoen. Het zijn enkel richtlijnen. Wel moet de werkgever ervoor zorgen dat de werknemer veilig en verantwoord zijn of haar werk kan doen. Een goede bureaustoel kan hier veel aan bijdragen, omdat de werknemer hier veel tijd doorbrengt. De NEN 1335 en NPR 1813 geven goede richtlijnen voor hoe de werkplek verantwoordelijk en goed kan worden ingericht. Echter, niet elke goede bureaustoel is in lijn met deze normen. Dit komt omdat er ook stoelen zijn zonder rugleuning of armleuning. Deze vallen dan automatisch niet onder Arbostoelen, terwijl ze net zo goed kunnen zijn. Dit is dan ook een van de belangrijkste redenen waarom de Arbonormen niet verplicht zijn, maar als goede richtlijnen worden gezien.


juiste matras kiezen om gezond te slapen

HOE KIES JE DE JUISTE BUREAUSTOEL?

Lees meer

goede werkhouding bureaustoel

EEN GEZONDE WERKPLEK CREËREN?

Lees meer

juiste bedbodem kiezen

ONZE SELECTIE: BUREAUSTOELEN

Lees meer

Richt je werkplek in op basis van de principes van gezond werken.

  •  Zit met een open heuphoek.
  •  Zorg voor voldoende steun in je onderrug.
  •  Wissel af tussen actief en passief werken.
  •  Beweeg terwijl je zit en staat.
  •  Zet je bureau op de juiste hoogte.
  •  Zet je scherm op ooghoogte.
  •  Gebruik een ergonomische muis.
Lees meer
gezond van thuis werken