Wat is het verschil tussen een dure en goedkope bureaustoel?

Goedkope bureaustoel versus dure bureaustoel

Herken je dit?

Je hebt op zoek naar een nieuwe bureaustoel maar... Je kent niets van bureaustoelen! Wat maakt een bureaustoel een goede bureaustoel? En hoe komt dat er zo'n gigantische prijsverschillen zijn? 

In dit artikel bespreken we de verschillen tussen dure en goedkope bureaustoelen. Zo maak jij straks de juiste keuze.


De anatomie van de bureaustoel

In dit deel bespreken we de verschillende onderdelen van een bureaustoel. We gaan dieper in op elke onderdeel en bespreken de verschillen naargelang de kwaliteit en prijsklasse. 

onderdelen van bureaustoel

Wielen

We beginnen onderaan de stoel: met de wielen. De meeste wielen worden aangekocht bij een aantal gespecialiseerde toeleveranciers, voornamelijk in China en Italië. Het kwaliteitsverschil tussen de wielen is minimaal.

Stervoet

De stervoet van een bureaustoel is meestal gemaakt uit aluminium of kunststof.

Goedkopere bureaustoelen hebben vaak een stervoet uit kunststof, bijvoorbeeld nylon. Het nadeel van een kunststof stervoet is dat deze moeilijk te reinigen is en snel vuil wordt. Na 1 jaar gebruik ziet de voet er al oud uit.

kruisvoet bureaustoelen verschillende soorten

Een betere keuze is aluminium, maar er zijn verschillen. Zo is er gelakt aluminium: er wordt een dun laagje verf aangebracht op de kruisvoet. Dit type voet beschadigt snel. Als je ergens tegenstoot komt de lak los. Een betere optie is gepoeder coat aluminium. Bij gepoedercoat aluminium wordt het aluminium is een speciale cabine behandeld en gezandstraald. Nadien wordt het aluminium met een lak gepoedercoat, zodat de lak in het materiaal wordt ingetrokken en het duurzamer is. Het allerbeste is gepolijst aluminium. Dit type heeft altijd een blinkende chroom kleur. Gepolijst aluminium is krasbestending, uiterst onderhoudsvriendelijk en gaat nooit stuk. 

Het prijsverschil tussen kunststof en de verschillende types aluminium kan al snel 50 tot 150 euro verschil maken.  

Zitting

De zitting bepaalt een groot deel van het zitcomfort. Factoren die de kwaliteit en prijs van de zitting bepalen zijn het oppervlakte, het materiaal en de instelbaarheid. 

Hoe groter je stoel, hoe duurder. En dat geldt ook voor de zitting. 

Het kussen van de zitting is bijna altijd gemaakt uit koudschuim. Er zijn ongelofelijk veel varianten koudschuim. Afhankelijk van de chemische formule van het schuim krijg je een andere veerkracht, duurzaamheid en comfort. De kwaliteit van het koudschuim is als klant moeilijk in te schatten. Jouw beste houvast is de garantieperiode die gegeven wordt voor de zitting. 

De instelbaarheid van de zitting is cruciaal voor een goede zithouding. De instelling van de zitdiepte en zithoogte zijn basis vereisten van een degelijke bureaustoel.

Bij de beste ergonomische bureaustoelen zijn er vaak ook verschillende maten van zittingen te kiezen in functie van je lichaamsbouw. Iemand met lange benen kiest dan voor een groter zitvlak dan iemand met korte benen. 

Een ander essentieel onderdeel van een premium ergonomische bureaustoel is de inclinatie van de zitting. Er zijn verschillende inclinatie-systemen: inclinatie met verschillende vaste klikstanden, los, los maar vast te zetten op verschillende standen, voorwaarts georiënteerde inclinatie, ... Ongeacht het systeem het doel is om een open heuphoek te bekomen in de zittende positie. 

Armsteunen

Armleuningen worden aanbevolen indien je meer dan 4 uur per dag aan je bureaustoel zit. De prijs van de armsteunen wordt bepaald door de instelbaarheid, oppervlakte en materiaal. Het prijsverschil tussen de beste en goedkoopste armsteunen schommelt tussen de 50 tot 200 euro. Vaak wordt een 4D armsteun sowieso al gecombineerd met een hoger comfort kussen en afwerking waardoor de meerprijs groter wordt. 

verschillende-soorten-armleuningen

Het materiaal van de armsteunen is meestal kunststof of leder. Armsteunen van goedkope bureaustoel zijn bijna altijd gemaakt uit kunststof. De duurdere stoelen hebben vaak leren armsteunen en zachtere kussens in de armsteunen. 

De armsteunen kussens zijn meestal gemaakt uit koudschuim of gelschuim. 

Rugleuning

Bij de rugleuning bepaalt de vormgeving, materiaalkeuze, verstelbaarheid en oppervlakte de kwaliteit.

De vormgeving van de rugleuning is belangrijk voor de ergonomie van de bureaustoel. De rugleuning is boller aan de onderrug en iets holler aan de bovenrug. De verhouding zijn belangrijk en moeten aansluiten bij jouw rug. Een goede bureaustoel bij rugklachten is vaak voorzien van een opblaasbare lendensteun.

Een mesh rugleuning is een stuk goedkoper dan een volledig beklede en gestoffeerde rugleuning. Bij een mesh rugleuning is het essentieel dat je een lendensteun hebt die liefst in hoogte en in diepte instelbaar is. Een mesh rug geeft veel oppervlakte spanning. Je kan dit type rugleuning niet onafhankelijk van elkaar steun laten bieden. Als je ergens duwt heeft dat een effect op heel de rug. En meestal zorgt dat ervoor dat de ondersteuning niet mooi aansluit bij de natuurlijke s-curve van je wervelkolom.

Geen rugleuning < Mesh rugleuning < Lage rug zonder lendensteun < Hoge rug zonder lendensteun < Lage rug met vaste lendensteun < Hoge rug met vaste lendensteun < Opblaasbare lendensteun

Neksteun

Een neksteun is optioneel. Het wordt enkel aangeraden als je veel achteruit leunend in je bureaustoel zit, bijvoorbeeld voor lange calls. 

Twee factoren bepalen grotendeels de prijs van de neksteun: materiaal en verstelbaarheid. Op materiaalvlak zie je een verschil tussen een mesh neksteun en een volledig gestoffeerde neksteun. 

  • neksteun dure bureaustoel
  • neksteun goedkope bureaustoel

Stoffering

De impact van de stofkeuze op je zitcomfort is niet te onderschatten. De elasticiteit van je stof bepaalt hoe hard of zacht je zit. 

De stoffering van de bureaustoel heeft een significante impact op de prijs. Van goedkoop naar duur zijn dit de meest gangbare stofferingen voor bureaustoelen:

Polyester < Wol-Polyamide < Leder

Binnen polyester heb je gigantisch veel variatie. Afhankelijk van de weeftechniek stretcht polyester redelijk goed. Het zitcomfort met een polyester stoffering is iets harder. Wol wordt meestal met polyamide verwerkt om voldoende te kunnen stretchen. Er bestaat 100% wollen stoffen, maar die zijn beenhard. Nog harder dan polyester. Wol is heel voordelig op vlak van ventilatie. 

TIP: Wij raden aan om te kiezen voor een bureaustoel met stoffering uit ongeveer 95% wol en 5% polyamide. Dankzij de ventilatie van de wol en de stretch van de polyamide heb je een aangenaam zitcomfort. Wol gaat heel lang mee en is erg sterk. Textielsterkte wordt uitgedrukt in Martindale en wol scoort altijd het hoogste. Zeker in combinatie met een aantal percentages polyamide heb je naar duurzaamheid, comfort en ventilatie het allerbeste.

Leder ventileert niet, maar zit heel aangenaam. Kwalitatief rundsleder is elastischer dan stof. De meerprijs voor leder is significant en kan oplopen tot 1.000 euro. 

Bewegingsmechaninsme

Heel veel van de goedkopere bureaustoelen hebben een vaste structuur waarbij je niet actief kan zitten. Niet bewegen. Het toelaten en zelfs stimuleren van beweging is voor ons één van de belangrijkste voorwaarde van een goede bureaustoel. Een goedkopere bureaustoel dwingt je vaak in een bepaalde positie en dat is nooit goed. 

Goedkoper stoelen zijn vaak wel instelbaar in zitdiepte, hoogte, rugleuning-hoogte, maar dat is niet voldoende. Vanaf het moment dat je zitvlak niet naar voor kan kantelen kan de stoel onmogelijk ergonomisch zijn. Je kan stoelen vinden van onder de 1000 euro die kwalitatief goed zijn, die ook 10-15 jaar meegaan, maar die zijn te beperkt in instelmogelijkheden om de juiste ondersteuning te bieden. Ofwel is het zitvlak daar gewoon 90 graden, ofwel beweegt die niet voldoende, ofwel klopt de vorm van de rug niet om de schouders genoeg ruimte te geven of de lage rug te ondersteunen.

 Links: een degelijke bureaustoel, maar geen kantelend zitvlak. Rechts: een ergonomische bureaustoel.

Als het zitvlak niet gekanteld of kantelbaar is kan je onmogelijk in een goede open heuphoek positie zitten. Deze eigenschap is essentieel voor een goede, gezonde zithouding. 

Instelbaarheid van de bureaustoel

Goedkope bureaustoel Basis bureaustoel Goede bureaustoel
Instelbare zithoogte
Instelbare zitdiepte
Instelbare rugsteun
Instelbare armleuningen
Kantelend zitvlak
Stimuleert beweging
Prijs < €250 €250 - €650 > €650
goedkope
bureaustoel
basis
bureaustoel
goede
bureaustoel
instelbare zithoogte
instelbare zitdiepte
instelbare rugsteun
instelbare armleuningen
kantelend zitvlak
stimuleert beweging
prijs
< €250 €250 - €650 > €650

Land van productie

De meeste goedkope stoelen worden gemaakt in China. Op zich hoeft er niets verkeerd te zijn met een Chinese bureaustoel. Bekende merken zoals het Amerikaanse Fully kopen hun stoelen ook aan in China. Het land van productie is niet gerelateerd aan de kwaliteit van de bureaustoel. Je kan een kwalitatieve stoel kopen uit China, maar in het algemeen produceert China eerder goedkopere modellen. Scandinavische merken zoals Hoganas of Kinnarps staan gekend om hun hoge kwaliteit - de prijs van deze merken ligt gemiddeld boven de 1.000 euro. 

Garantie

In het algemeen krijg je op een premium stoel 10 jaar garantie. Bij een goedkoop model is de garantie meestal 3-5 jaar. 

Kinnarps 10 jaar
Hoganas 10 jaar
ROVO 10 jaar
Fully 5 jaar
Interstuhl 10 jaar

Garantieperiode voor bureaustoelen


juiste matras kiezen om gezond te slapen

HOE KIES JE DE JUISTE BUREAUSTOEL?

Lees meer

goede werkhouding bureaustoel

EEN GEZONDE WERKPLEK CREËREN?

Lees meer

juiste bedbodem kiezen

ONZE SELECTIE: BUREAUSTOELEN

Lees meer