Wat zijn de voordelen van een zit sta bureau ?

- volgens de wetenschap

zit sta bureau vrouw

Ontdek de veelzijdige voordelen van een zit-sta bureau: een revolutionaire oplossing voor een gezondere werkplek. In onze huidige werkomgeving, waar zittend werk overheerst, biedt een zit-sta bureau een effectieve manier om de nadelen van langdurig zitten te counteren. Door de flexibiliteit om te wisselen tussen staand en zittend werken, helpt het zit-sta bureau om diverse gezondheidsproblemen te verminderen, zoals rugklachten, en bevordert het tegelijkertijd een actievere en productievere werkdag. In dit artikel verkennen we de wetenschappelijk onderbouwde voordelen van zit-sta bureaus, en hoe ze een positieve impact kunnen hebben op zowel uw fysieke als mentale welzijn.

We zitten te veel...

Je weet het eigenlijk al: de hele dag stilzitten achter je bureau is slecht voor je.

Toch zitten mensen met een zittende job gemiddeld 10 uur per werkdag.[1]

Onze zittende levensstijl wordt in verband gebracht met verschillende geestelijke en lichamelijke ziekten, waaronder rug-, nek- en armklachten, overgewicht, diabetes en hartziekten. 

Onderzoek toont aan dat staande bureaus een interessante oplossing zijn om meer te bewegen tijdens de werkdag.


De voordelen van een zit sta bureau

elektrische zit-sta bureau

Gezondheidsvoordelen

De gezondheidsvoordelen van een staand bureau zijn veronderstellingen die gebaseerd zijn op de bevinding dat lang zitten in verband staat met een verhoogd risico op:

 • obesitas
 • diabetes
 • hart- en vaatziekten
 • kanker (vooral darm- en borstkanker)
 • vroegtijdige dood.

Studies tonen aan dat de bloedsuikerspiegel na een maaltijd sneller weer normaal wordt op dagen dat iemand meer staat.

Doorbreekt langdurig zitten

Lang zitten is schadelijk. Het aanbieden van een zit-sta werkplek vermindert consequent langdurige zittijd (Shrestha et al., 2018).

De studie van Shrestha et al., gepubliceerd in 2018, onderstreept het belang van het verminderen van zittijd als een strategie om deze gezondheidsrisico's te verminderen. Zij vonden dat het implementeren van zit-sta werkplekken een effectieve manier is om langdurige zittijd te verminderen. Door werknemers de mogelijkheid te bieden om af te wisselen tussen zitten en staan, worden ze aangemoedigd om hun houding regelmatig te veranderen, wat kan leiden tot een meer dynamische werkdag.

Verhoogde fysieke activiteit

Een zit sta bureau stimuleert je om je houding te veranderen. Je doorbreekt je statische zithouding door even recht te staan. Door even te bewegen bevordert je de doorbloeding in je lichaam en verminder je de kans op klachten.

Onderzoek toont aan dat staand werken, via de installatie van zit-sta bureau's, de dagelijkse hoeveelheid fysieke activiteit verhoogt. Staand werken kan door werkgevers gebruikt worden als instrument om de fysieke activiteit op de werkplek te verhogen. (Miyachi et al. BMC Public Health, 2015)

Een studie uit 2015 van de Universiteit van Iowa toonde aan dat werknemers met een verstelbare sta-bureau 60 minuten per dag meer stonden en zes minuten per dag meer liepen op het werk.

Werken aan een staand bureau is een geweldige manier om meer beweging in je dag te krijgen.

Te lang zitten is schadelijk en is niet gelijk aan te weinig bewegen. Ook volwassenen die voldoende bewegen kunnen hun gezondheid in gedrang brengen door langdurig zitten. (Owen, 2010)

Minder rug-, nek-, en schouderklachten

Uit meerdere onderzoeken blijkt dat een zit sta bureau leidt tot minder klachten in de rug, nek en schouder

Verstelbare sta-bureaus verbeteren de werkprestaties en de psychologische gezondheid, zo blijkt uit een onderzoek onder werknemers van de University of Leicester NHS Trust in het Verenigd Koninkrijk.

Productiviteit

Een studie van International Journal of Workplace Health Management onderzocht de voordelen van een staand bureau voor werkgever: 65 procent van de proefpersonen die een staand bureau kregen meldde een toename van de productiviteit, en 47 procent zei dat de pijn in hun bovenrug, nek en schouders was verbeterd (Garland, et al., 2018).

Langdurig gebruik van zit-sta werkplekken komt de productiviteit ten goede. (Peterman et al., 2019; Sui et al., 2019). De feedback van gebruikerservaringen is ook positief, waarbij werknemers melden zich gezonder, productiever en energieker te voelen na de installie van een zit-sta werkplek (Baukens et al., 2019; Renaud et al., 2018).


Gewichtsverlies door staand werken?

Kan werken aan een zit-sta bureau helpen om gewichtstoename te voorkomen of zelfs overtollig gewicht te verliezen?

Dat is precies wat onderzoekers die publiceren in het Journal of Physical Activity and Health probeerden te beantwoorden. In een studiegroep werden 74 gezonde mensen voorziet van maskers om hun zuurstofverbruik te meten als weerspiegeling van de hoeveel calorieën die ze verbrandden terwijl ze computerwerk deden, tv keken, stonden of op een loopband liepen. Dit is wat ze vonden:

 • Tijdens het zitten verbrandden de proefpersonen 80 calorieën per uur - ongeveer hetzelfde als bij typen of tv-kijken.
 • Staand werden slechts iets meer calorieën verbrand dan zittend - ongeveer 88 calorieën/uur.
 • Met lopen werden 210 calorieën per uur verbrand.

Met andere woorden, drie uur staand werken verbrandt 24 extra calorieën. Ongeveer evenveel als een wortel. Maar een wandeling van slechts een half uur tijdens de lunchpauze kan elke dag 100 extra calorieën verbranden.

Eerdere rapporten over het calorieverbruik bij staan versus zitten suggereerden een veel hogere calorieverbranding bij staan. Uit een onderzoek uit 2015 van de Universiteit van Iowa bleek dat werknemers met verstelbare sta-bureaus 60 minuten per dag meer stonden en zes minuten per dag extra liepen op het werk. Dat betekende dat ze 87 calorieën per dag meer verbrandden dan hun zittende collega's. Dat zijn bijna twee Oreo's aan calorieën per dag, of 10 tijdens elke werkweek. Dit zou kunnen wijzen op het indirecte effect van staand werken op het totale calorieverbruik.

Uit een ander onderzoek bleek dat de voordelen van een staand bureau na de lunch worden versterkt. Actiever zijn helpt de pieken in de bloedsuikerspiegel te temperen.

Werken aan een zit-sta bureau brengt meer beweging in je dag, en kan bijdragen aan je inspanningen om gewicht te verliezen als je het combineert met consequente lichaamsbeweging, gezonde voeding en voldoende slaap.

Kortom, een elektrisch verstelbare zit sta bureau biedt tal van gezondheidsvoordelen voor mensen die de hele dag aan hun computer werken. Een pauze nemen, de benen streken, het bloed in beweging brengen en in het algemeen actief blijven. Afwisselen van staan en zitten maakt een verschil.Zitten is ongezond.

Apple is naast de iPhone ook gekend om zijn baanbrekend HR-beleid. In 2018 kregen alle werknemers in het hoofdkantoor in Cupertino verstelbare zit-sta-tafels nadat CEO Tim Cook overtuigd was van de voordelen.


Voordelen van beweging tijdens het werk.

Een studie van de Universiteit van Colombia met 8.000 volwassenen toont aan dat een dag zitten onderbreken met enige vorm van lichaamsbeweging het risico op een vroege dood vermindert. Ook vele andere onderzoeken wijzen om de voordelen voor de gezondheid en de organisatie wanneer periodes van fysieke activiteit worden geïntroduceerd tijdens de werkuren. (Carr et al., 2014; Lara et al., 2008; Levine and Miller, 2007; McAlpine et al., 2007)

beweging op kantoor

Minder stress, meer energie

 • Fysiek actieve kantoormedewerkers zijn minder gevoelig voor stress en hebben meer energie (McCrady and Levine, 2009).

Minder spieraandoeningen

 • Herhaalde pauzes tussen het werk en uitvoering van algemene oefening verminderde acute en chronische spieraandoeningen (Søgaard et al., 2012).

Beweging tijdens werkpauzes is een belangrijke aanbeveling. (Carr et al., 2014; Straker et al., 2009) Personen met een zittende job wordt aangeraden om minstens vijf tot zes keer per uur recht te staan.

Te veel staan is ook niet goed

Rechtstaan is goed, maar je wil ook niet heel de dag rechtstaan. Ideaal is om af te wisselen tussen staand en zittend werk. Net zoals lang zittend werken is lang staand werken ook belastend voor je lichaam.

Hoe lang mag je dan rechtstaan? De richtlijn is om niet langer dan één uur achtereen en niet meer dan vier uur per werkdag staand te werken. 

Wat is het beste: zitten of staan? Geen van beide. Bewegen is het beste. Daarom dat al onze bureaustoelen beweging stimuleren: bewegend zitten. Met een elektrische zit-sta tafel kan je bureau op elke hoogte makkelijk in stellen. Zo wissel je eenvoudig van werkhouding. Je staat, zit, stretcht, knielt of wandelt. Zolang je maar beweegt.


stretch op kantoor

Nek,- en rugpijn en zit-sta bureau's


Een zit sta bureau uitproberen?

Ben je benieuwd hoe het is om te werken aan een zit sta bureau? Kom onze zit-sta bureau's geheel vrijblijvend proberen in de ergonomische coworking space ErgoWorks. Hier kan je ook onze reeks bureaustoelen uit proberen.

De hele dag zitten is geen pretje - een in hoogte verstelbare bureau helpt je om de productiviteit te verhogen.


Bronnen

 • [1] Parry, S., Straker, L. The contribution of office work to sedentary behaviour associated risk. BMC Public Health 13, 296 (2013). https://doi.org/10.1186/1471-2458-13-296
 • [2] Garland, E., et al. (2018), "Stand Up to Work: assessing the health impact of adjustable workstations", International Journal of Workplace Health Management, Vol. 11 No. 2, pp. 85-95. https://doi.org/10.1108/IJWHM-10-2017-0078
 • [3] Thorp A., et al. Breaking up workplace sitting time with intermittent standing bouts improves fatigue and musculoskeletal discomfort in overweight/obese office workers. Occup Environ Med. 2014 Nov;71(11):765-71. doi: 10.1136/oemed-2014-102348. Epub 2014 Aug 28. PMID: 25168375.
 • [4] Owen N, Healy GN, Matthews CE, Dunstan DW. Too much sitting: the population health science of sedentary behavior. Exerc Sport Sci Rev. 2010 Jul;38(3):105-13. doi: 10.1097/JES.0b013e3181e373a2. PMID: 20577058; PMCID: PMC3404815.
 • [5] Garland, E., Watts, A., Doucette, J., Foley, M., Senerat, A. and Sanchez, S. (2018), "Stand Up to Work: assessing the health impact of adjustable workstations", International Journal of Workplace Health Management, Vol. 11 No. 2, pp. 85-95. https://doi.org/10.1108/IJWHM-10-2017-0078
 • [6] Haroun Zerguine, Venerina Johnston, Genevieve N. Healy, Alison Abbott, Ana D. Goode, Usage of sit-stand workstations: Benefits and barriers from decision makers’ perspective in Australia, Applied Ergonomics, Volume 94, 2021, 103426, ISSN 0003-6870, https://doi.org/10.1016/j.apergo.2021.103426.

juiste bureaustoel kiezen om gezond te werken

HOE KIES JE DE JUISTE BUREAUSTOEL?

Lees meer

goede werkhouding bureaustoel

EEN GEZONDE WERKPLEK CREËREN?

Lees meer

juiste bedbodem kiezen

ONZE SELECTIE: BUREAUSTOELEN

Lees meer

Richt je werkplek in op basis van de principes van gezond werken.

 •  Zit met een open heuphoek.
 •  Zorg voor voldoende steun in je onderrug.
 •  Wissel af tussen actief en passief werken.
 •  Beweeg terwijl je zit en staat.
 •  Zet je bureau op de juiste hoogte.
 •  Zet je scherm op ooghoogte.
 •  Gebruik een ergonomische muis.
Lees meer
gezond van thuis werken

VRAGEN?
CONTACTEER ONS VIA INFO@QUIESCO.NL.