De voor- en nadelen van donzen kussens

donskussen

 

Je wil een donskussen kopen?

"Een donskussen geeft een heerlijk zacht gevoel, maar een slechte ondersteuning."

Wat is een donskussen?

Een donskussen is een hoofdkussen waarbij de vulling bestaat uit donsveren. De donsveren zijn meestal afkomstig van eenden of ganzen. Donsveren zijn de 'binnenste' veren van de borst. Ze zijn zachter, pluiziger maar ook duurder dan andere veren.

Donskussens zijn vooral bekend om hun uiterst zacht comfort, 'pluim'-gewicht en hoog ventilatievermogen.

Er is een groot verschil in kwaliteit binnen het aanbod van donzen kussen. De levensduur van een dozen kussen is gemiddeld 5 jaar.

Omdat het een natuurlijk materiaal is dat extreem zacht aanvoelt zijn de kussens al vele jaren erg populair. Je wil misschien een donzen kussen kopen? Maar zijn de kussens wel zo goed?

Hier bekijken we de voordelen en de nadelen van donzen hoofdkussens. 

Voordelen van donzen kussens

  • Zacht comfort: een donskussen voelt heel zacht en licht. Voor personen die erg gevoelig zijn aan druk biedt het een ideaal comfort.
  • Goed slaapklimaat: een donzen kussen met 100% natuurlijke dons zorgt voor een aangenaam slaapklimaat. Het natuurlijk materiaal heeft een hoog vocht-evacuerend vermogen waardoor het zeer geschikt is voor mensen die veel transpireren. Dons ventileert zeer goed. Het kussen zal in de zomer dus niet te warm aanvoelen en in de winter ook niet te koel.
  • Duurzaam: Dons is duurzaam materiaal. Een kussen uit dons gaat gemiddeld 5 jaar mee, op voorwaarde dat je het goed onderhoudt.

Nadelen van donzen kussens

  • Slechte ondersteuning: een donskussen biedt een slechte ondersteuning. De dons is niet vormvast. De vulling verschuift dus in het kussen. Hierdoor heb je nooit een consistente ondersteuning.
  • Schaars product: de dons komt van eenden en ganzen. Sommige stellen zich ook vragen bij het verzamelen van de dons. Het is een schaars natuurproduct waardoor de prijs van een 100% dons kussen relatief hoog is.
  • Niet geschikt voor zijslapers: je zakt erg diep weg in donzen kussens. Daardoor zijn ze heerlijk zacht, maar ook minder geschikt voor zijslapers.
  • Niet geschikt voor personen met groot postuur: om dezelfde reden zijn de kussens ook minder geschikt voor relatief zwaargebouwde personen.
  • Lastig in onderhoud: donzen kussens was je beter niet zelf. Een gespecialiseerde stomerij is een betere keuze. Was je ze toch liever zelf, laat ze dan enorm goed drogen. Anders zullen ze beginnen stinken. Ze zijn ook erg gevoelig voor vocht. Ga daarom niet met nat haar slapen op een donskussen.
  • Allergieën: omdat het een natuurlijk materiaal is, is het veel moeilijker om ervoor te zorgen dat donskussens volledig hypoallergeen zijn. 

 Gerelateerd: Onze review van het Tempur kussen.  


Waarom een latex kussen beter is dan een donzen kussen

Voordelen van latex ten opzichte van dons

 1. Vormvast: in tegenstelling tot dons is latex wél vormvast. Dons verplaatst zich in het kussen terwijl latex biedt een stabiele ondersteuning.
 2. Goede ondersteuning: In een donskussen zak je lekker diep weg. Heerlijk zacht gevoel, maar weinig ondersteuning. Latex geeft een goede ondersteuning, ongeacht je lichaamsbouw of slaaphouding.
 3. Hygiënischer: Een latex kussen is eenvoudiger in onderhoud. Bovendien is latex antibacterieel en schimmelwerend.

 Gerelateerd: 9 tips om een goed hoofdkussen te kopen.  Ontdek ons latex hoofdkussen

Quiesco hoofdkussen

5 star review

Alternatief voor dons kussen

{{ product.metafields.spr.reviews }}