Review Tempur Kussen

Onze kritische review van het Tempur hoofdkussen

Tempur kussen kopen advies

Je wil investeren in een goed hoofdkussen. Energiek en zonder nekpijn aan je dag beginnen. Daarom ben je op zoek naar een goed kussen. Er zijn veel verschillende merken van hoofdkussens maar waarschijnlijk had je wel al van Tempur gehoord.

Nu vraag je je af: Is Tempur een goed hoofdkussen voor mij?

Overzicht van deze pagina:


Tempur geschiedenis: van de maan tot in je slaapkamer

Ken je de geschiedenis van visco-elastisch schuim? In de jaren 70’ ontwikkelde de NASA het materiaal. De bedoeling was om een materiaal te ontwikkelen dat de druk verlicht die astronauten voelen tijdens het opstijgen van een raket. 

Visco-elastisch schuim is in de jaren 80’ bij het grote publiek bekend geworden. Bedrijven zoals Fagerdala en Dan-Foam investeerden in onderzoek om het materiaal te perfectioneren en te gebruiken in heel andere sferen dan de ruimte: de slaap-atmospheer.

In 1991 werd zo het Tempur®-materiaal geboren. Dankzij een succesvolle marketingcampagne werden de eerste matrassen van het merk al erg populair bij het grote publiek.

Sindsdien hebben veel verschillende merken matrassen en hoofdkussens met traagschuim ontwikkeld. Dit is niet verwonderlijk gezien het grote succes. Ook de eigenschappen van het materiaal spreken aan. Het materiaal biedt aangenaam comfort en een goede ondersteuning.


Het memory-foam materiaal Tempur

Tempur®-materiaal is een visco-elastisch schuim. Het wordt ook wel eens vorm-geheugenschuim, memory-foam of traagschuim genoemd. Binnen het segment van traagschuimkussens behoort het tot de betere kwaliteit.

 • Het vormgeheugen (of memory-foam) schuim past zich aan aan de vorm, het gewicht en de temperatuur van je lichaam.
 • Het zorgt voor een goede drukverdeling en ondersteuning;
 • De kussens van Tempur® hebben een zeer fijne buitenafwerking, beter dan verschillende andere geheugenschuimkussen merken,
 • Ten slotte ventileert het Tempur®-materiaal beter dan minder kwalitatief traagschuim. Een van de grote nadelen van traagschuim is dat het materiaal de neiging heeft om warmte en vocht op te slaan.

Hoewel Tempur wereldwijd vooral bekend staat om zijn Tempur matrassen, hebben ze ook lattenbodems, dekbedden, matrasbeschermers en reiskussens.

 Gerelateerd: De voor- en nadelen van traagschuim hoofdkussens.  


Alles weten over de Tempur hoofdkussens

Denk je eraan om een Tempur kussen te kopen om je te verlossen van je nekklachten? Je twijfelt misschien omwille van de nadelen van het visco-elastisch materiaal? Of omwille van de hoge prijs? Het is belangrijk om te weten dat Tempur enkel kussens van hoge kwaliteit aanbiedt: alle kussens uit de reeks zijn opgebouwd met het innovatieve Tempur materiaal dat beduidend beter is dan traditionele memory foam kussens.

Om je te helpen een goede keuze te maken overlopen we de beschikbare categorieën binnen het Tempur assortiment:

Comfort versus Ergonomische kussens Tempur

 • De ergonomische hoofdkussens zijn ontwikkeld voor personen die op zoek zijn naar een optimale ondersteuning van de nek, het hoofd en de schouders.
  • TEMPUR® Original hoofdkussen
  • TEMPUR® Millennium hoofdkussen
  • TEMPUR® Symphony hoofdkussen
  • TEMPUR® Sonata hoofdkussen
  • TEMPUR® Ombracio hoofdkussen
 • De comfort kussens zijn specifiek ontwikkeld voor een aangenaam comfortgevoel. Voor mensen die te gevoelig zijn voor de druk van een ergonomisch hoofdkussen kunnen deze kussens verlichting bieden.
  • TEMPUR® Comfort Original hoofdkussen
  • TEMPUR® Comfort Cloud hoofdkussen

Als je nek- of schouderklachten hebt, of je bent op zoek naar een echt goed hoofdkussen om klachten preventief te vermijden raden we je de comfort kussens niet aan. Het design van deze kussens is niet aangepast om een goede ondersteuning te bieden. De categorie comfort kussens kan je dus al schrappen.

De ergonomische hoofdkussens van Tempur blijven over. Daarin scoren het Tempur original hoofdkussen en het Tempur Millenium hoofdkussen duidelijk het beste. Beide kussens zijn iets hoger aan de nekwervels en geven meer ruimte aan het hoofd.

De overige ‘ergonomische’ kussens (Tempur Symphony hoofdkussen en Tempur Sonata hoofdkussen) bieden, zowel in zijlig als in ruglig, onvoldoende steun aan de nekwervels.

Het Tempur Ombracio hoofdkussen is speciaal ontworpen voor buikslapers. Zoals je waarschijnlijk weet is op je buik slapen de minst goede slaaphouding. Je maakt namelijk een torsie met je nekwervels waardoor je nekklachten krijgt. Om die reden zouden we het Tempur Ombracio kussen niet aanraden.

Als je een Tempur hoofdkussen wil kopen raden we dus aan om te kiezen voor het Tempur original hoofdkussen of Tempur Millenium hoofdkussen. Hou rekening met de volgende tips:

 • Zorg dat je neklengte ongeveer overeenkomt met de hogere neksteunzone. Je moet met je hoofd volledig over de neksteun liggen.
 • Ga op je rug liggen en ervaar steun aan de nek en comfort aan je hoofd. Als je voelt dat je hoofd je kin naar beneden duwt is het kussen te hoog voor je. Als je voelt dat je hoofd te veel ruimte krijgt, gaat het naar achter hangen en komt je kin naar omhoog. In beide gevallen wordt je nek en je hoofd niet in de correcte anatomische positie ondersteund.
 • Ga nu op je zij liggen en trek het hoofdkussen goed tegen je schouder aan. Probeer je hoofd, schouder en bekken op één lijn te houden tijdens het proefliggen.

Gerelateerd: 9 Tips om een goed kussen te kopen

Van al de Tempurkussens zijn het Tempur original hoofdkussen en het Tempur Millenium hoofdkussen onze favorieten. De andere kussens bieden niet de nodige steun voor een correcte slaaphouding en ondersteuning. Het is zeer belangrijk dat je een kussen kiest dat de natuurlijke horizontale positie van je wervelkolom en je nek respecteert. Enkel op deze manier kan je nekklachten en andere fysieke klachten vermijden. 


Tempur of Quiesco®: welk kussen past het beste bij mij?

Vind je het moeilijk om het juiste kussen te kiezen? Beide merken hebben maar één doel voor ogen en dat is om jou beter te laten slapen.

Misschien twijfel je wel tussen een Tempur kussen en het Quiesco® hoofdkussen.

Tempur kussen of Quiesco kussen

De twee kussens hebben een aantal gemeenschappelijke eigenschappen:

 • beide hoofdkussens bieden een goede ondersteuning van de nek en het hoofd. Ze hebben ook beide een nekrol die de anatomische positie van de wervelkolom ondersteund.
 • Ze zijn gemaakt van hoog kwalitatief materiaal. Zowel Quiesco als Tempur maken gebruik van de beste materialen binnen hun types, respectievelijk latex- en traagschuimkussens.
 • De kussens zijn aangepast aan de lichaamsbouw.
 • Ze zorgen voor een heel erg comfortabel gevoel.
 • De hoofdkussens van Tempur en Quiesco worden geproduceerd in Europa: Tempur in Denemarken, en Quiesco in België.

  Toch zijn er ook zeer belangrijke verschillen tussen het Tempur kussen en het Quiesco hoofdkussen:

  Tabel: Vergelijking Tempur kussen - Quiesco kussen

  Tempur Quiesco
  Ondersteuning
  ✔✔✔ ✔✔✔✔
  Elasticiteit
  ✔✔✔✔
  Vormvastheid
  ✔✔ ✔✔
  Drukverdelend
  ✔✔✔✔ ✔✔✔
  Ventilerend
  ✔✔✔
  Duurzaamheid
  ✔✔✔ ✔✔✔
  Onderhoud
  ✔✔✔ ✔✔✔
  TEMPUR QUIESCO®
  Ondersteuning ✔✔✔ ✔✔✔✔
  Elasticiteit ✔✔✔✔
  Vormvastheid ✔✔ ✔✔
  Drukverdelend ✔✔✔✔ ✔✔✔
  Ventilerend ✔✔✔
  Duurzaamheid ✔✔✔ ✔✔✔
  Onderhoud ✔✔✔ ✔✔✔

  Informatie bij tabel:

  • Ondersteuning: vermogen van het materiaal om de nek en het hoofd in zijn natuurlijke positie te ondersteunen;
  • Elasticiteit: mate waarin het materiaal soepel kan reageren op druk van de nek en het hoofd;
  • Vormvastheid: mate waarin het materiaal vervormt onder druk;
  • Drukverdelend: mate waarin het materiaal zich gelijkmatig drukverdelend aanpast aan de contouren van het nek en het hoofd.
  • Het Quiesco kussen is gemaakt uit latex. Het kussen van Tempur is gemaakt uit traagschuim.
  • Een latex hoofdkussen met een vaste vorm, zoals het QUIESCO hoofdkussen, biedt onmiddellijk een consistente, correcte ondersteuning. Het traagschuim van het Tempur kussen heeft tijd nodig om zich te vormen naar je hoofd en je nek. Als je tijdens je slaap van slaappositie verandert heeft het kussen altijd even tijd nodig om zich aan te passen.
  • De ondersteuning van het Quiesco hoofdkussen is niet afhankelijk van de temperatuur. Traagschuimkussens zijn temperatuurgevoelig. Het Tempur kussen kan hierdoor (te) hard aanvoelen bij koude temperatuur en (te) zacht op een warme zomernacht.
  • Het Tempur kussen is binnen de categorie van de traagschuimkussens één van de best ventilerende. Toch ventileert het Quiesco hoofdkussen nog een stuk beter dankzij de open celstructuur van de latex.
  • Je kan het Quiesco hoofdkussen 100 dagen proberen en gratis retourneren. Bij Tempur kan het kussen tot 14 dagen na levering ongebruikt teruggestuurd worden, en betaal je zelf de retourkosten. Tempur biedt ook wel een 90 dagen omruilgarantie.

  QUIESCO® HOOFDKUSSEN

  quiesco hoofdkussen

  Twijfel je nog steeds tussen Tempur en Quiesco?
  Zij slapen al op een Quiesco kussen :

  {{ product.metafields.spr.reviews }}

  goede matras kiezen

  HOE KIES JE HET JUISTE MATRAS?

  Lees meer

  goed kussen kiezen

  HOE KIES JE HET JUISTE KUSSEN?

  Lees meer

  nekpijn door hoofdkussen

  WAAR OP LETTEN BIJ NEKPIJN?

  Lees meer