Traagschuim hoofdkussens

Alles wat je moet weten over traagschuimkussens.

Traagschuimkussens

Inhoud van deze pagina


Je wil een traagschuim hoofdkussen kopen?
Lees eerst even dit: 

Een traagschuim kussen, ook wel visco-elastisch, geheugenschuim of memory foam kussen genoemd, vormt zich onder invloed van druk en warmte naar de contouren van je hoofd en nek.

Door de unieke eigenschappen van het schuim en door grote marketingcampagnes zijn de kussens erg populair geworden de laatste jaren. Maar zijn de kussens wel zo goed?

Hier bekijken we de voordelen en de nadelen van traagschuim hoofdkussens.

Voordelen van traagschuim kussens

 • Goede ondersteuning: een traagschuimkussen biedt een goede ondersteuning eenmaal het hoofdkussen zich aangepast heeft aan de vorm van je nek en je hoofd.

 • Drukverlagend: een memory foam kussen werkt drukverlagend op je spieren en je huid. Om die reden wordt het vaak gebruikt in ziekenhuizen om doorligwonden (Decubitus) te vermijden.

 • Nekrol ondersteuning: sommige nekkussens in traagschuim kunnen extra ondersteuning geven aan de nek door middel van een nekrol. 

Nadelen van traagschuim kussens

 • Aanpassingstijd: een memory foam of traagschuim kussen heeft tijd nodig om zich te vormen naar je hoofd en je nek. Als je tijdens je slaap van slaappositie verandert heeft het kussen altijd even tijd nodig om zich aan te passen. Hierdoor krijg je nooit direct een optimaal comfort. 

 • Drukgevoeligheid: als je hoofd in verhouding tot het gewicht van de nek te zwaar is, zakt het hoofd te fel door in verhouding tot de nekwervels. Als het hoofd te licht is, blijft het hoofd dan weer hoger dan de nek en krijg je een onregelmatige drukverdeling op de tussenwervelsschijven. De gewichtsverhouding tussen hoofd en nek zijn dus een belangrijke factor voor de efficiëntie van een traagschuim hoofdkussen. 

 • Temperatuurgevoelig: traagschuimkussens zijn temperatuurgevoelig. Hierdoor voelt het kussen (te) hard aan wanneer je slaapkamer koud is (als je bijvoorbeeld met je raam open slaapt) en voelt je kussen (te) zacht tijdens een warme (zomer) nacht. Een goede ondersteuning dient onafhankelijk te zijn van de temperatuur.

 • Minder goede ventilatie: visco-elastische materialen zijn op hun best als je je lichaamswarmte direct kunt doorgeven aan de visco-elastische cellen. Er kan op die manier een broeierig en warm effect ontstaan waardoor je snel begint te transpireren. Voor mensen die veel transpireren tijdens hun slaap is een traagschuim kussen dus zeer oncomfortabel. Door de geringe opencelstructuur voelt het kussen klammig en vochtig aan. Indien je het kussen met frisse hoofdkussenmoltons en slopen beschermd kan je de lichaamswarmte minder efficiënt doorgeven en duurt de aanpassingstijd van de vorm naar uw lichaamsbouw veel langer. Het kussen voelt dan te zacht of te hard aan als je van slaaphouding verandert vooral in de koude wintermaanden voelt het onbeslapen gedeelte aan als een betonblok.

Best verkochte traagschuim kussens

Tempur en Sissel zijn twee bekende merken van traagschuim hoofdkussens. Beide merken bieden kwalitief goede traagschuimkussens aan.

SISSEL® Soft, Deluxe en Bambini zijn orthopedische hoofdkussen die gemaakt zijn uit traagschuim (visco-elastisch schuim).

Alle hoofdkussen van Tempur zijn gemaakt uit traagschuim.

 Gerelateerd:


Traagschuimkussen kopen, waar op letten?

Eigenschappen van een goed traagschuim kussen

Een visco-elastisch kussen van hoge kwaliteit voldoet aan de volgende eigenschappen:

 1. Het hoofdkussen heeft de juiste hoogte.
 2. Het heeft een vaste vorm.
 3. Het kussen is elastisch.
 4. Het is niet temperatuur- en drukgevoelig.
 5. Het ventileert goed.
 6. Het is schimmelwerend en anti-bacterieel.
 7. Aangepast aan je lichaamsbouw.
 8. Aangepast aan je slaaphouding.
 9. Gratis lange proefperiode.

Meer informatie over de eigenschappen van een goed kussen vind je via het onderstaande artikel:

 Gerelateerd: 9 tips om een goed hoofdkussen te kopen.  


Waarom een latex hoofdkussen beter is dan een traagschuim kussen

Voordelen van latex ten opzichte van traagschuim

 1. Vormvast: in tegenstelling tot traagschuim is latex vormvast, het verandert niet van vorm onder druk, waardoor een latex hoofdkussen een stabiele ondersteuning biedt. 
 2. Niet temperatuurgevoelig: Traagschuimkussens zijn temperatuurgevoelig. Hierdoor kunnen ze hard aanvoelen bij een lage temperatuur en (te) zacht op een warme zomernacht. Latex is niet temperatuurgevoelig.
 3. Direct comfortabel gevoel: Omdat traagschuim zich vormt naar de contouren van je hoofd en je nek zou het kunnen je niet comfortabel ligt wanneer je van slaaphouding verandert. Het schuim heeft namelijk even tijd nodig om zich terug aan te passen aan je nieuwe houding.
 4. Betere ventilatie: Latex ventileert veel beter dan traagschuim waardoor je minder transpireert. 

 Gerelateerd: 9 tips om een goed hoofdkussen te kopen.  Ontdek ons latex hoofdkussen

Quiesco hoofdkussen

5 star review

Alternatief voor Tempur kussen

{{ product.metafields.spr.reviews }}