De voor- en nadelen van traagschuim hoofdkussens

Je wil een traagschuim hoofdkussen kopen?
Lees eerst even dit: 

Een traagschuim kussen, ook wel visco-elastisch, geheugenschuim of memory foam kussen genoemd, vormt zich onder invloed van druk en warmte naar de contouren van uw hoofd en nek. 

VOORDELEN

 • Goede ondersteuning: een traagschuimkussen biedt een goede ondersteuning eenmaal het hoofdkussen zich aangepast heeft aan de vorm van uw nek en uw hoofd.
 • Drukverlagend: een memory foam kussen werkt drukverlagend op uw spieren en uw huid. Om die reden wordt het vaak gebruikt in ziekenhuizen om doorligwonden (Decubitus) te vermijden.
 • Nekrol ondersteuning: sommige nekkussens in traagschuim kunnen extra ondersteuning geven aan de nek door middel van een nekrol. 

NADELEN

 • Aanpassingstijd: een memory foam of traagschuim kussen heeft tijd nodig om zich te vormen naar uw hoofd en uw nek. Als u tijdens uw slaap van slaappositie verandert heeft het kussen altijd even tijd nodig om zich aan te passen. Hierdoor krijgt u in nooit direct een optimaal comfort. 
 • Drukgevoeligheid: als je hoofd in verhouding tot het gewicht van de nek te zwaar is, zakt het hoofd te fel door in verhouding tot de nekwervels. Als het hoofd te licht is, blijft het hoofd dan weer hoger dan de nek en krijg je een onregelmatige drukverdeling op de tussenwervelsschijven. De gewichtsverhouding tussen hoofd en nek zijn dus een belangrijke factor voor de efficiëntie van een traagschuim hoofdkussen. 
 • Temperatuurgevoelig: traagschuimkussens zijn temperatuurgevoelig. Hierdoor voelt het kussen (te) hard aan wanneer je slaapkamer koud is (als je bijvoorbeeld met je raam open slaapt) en voelt je kussen (te) zacht tijdens een warme (zomer) nacht. Een goede ondersteuning dient onafhankelijk te zijn van de temperatuur. 
 • Minder goede ventilatie: visco-elastische materialen zijn op hun best als je uw lichaamswarmte direct kunt doorgeven aan de visco-elastische cellen. Er kan op die manier een broeierig en warm effect ontstaan waardoor je snel begint te transpireren. Voor mensen die veel transpireren tijdens hun slaap is een traagschuim kussen dus zeer oncomfortabel. Door de geringe opencelstructuur voelt het kussen klammig en vochtig aan. Indien je het kussen met frisse hoofdkussenmoltons en slopen beschermd kan je de lichaamswarmte minder efficiënt doorgeven en duurt de aanpassingstijd van de vorm naar uw lichaamsbouw veel langer. Het kussen voelt dan te zacht of te hard aan als je van slaaphouding verandert vooral in de koude wintermaanden voelt het onbeslapen gedeelte aan als een betonblok.

 

 

 

 

  Beter dan een traagschuim hoofdkussen: het Quiesco hoofdkussen gemaakt uit latex

  traagschuim kussen

  TEST HET QUIESCO HOOFDKUSSEN 100 DAGEN BIJ JE THUIS. 

  G R A T I S   V E R Z E N D I N G   E N   R E T O U R

  meer weten over het kussen

  ... direct naar testen/bestellen.


  DE VOORDELEN VAN LATEX TEN OPZICHTE VAN TRAAGSCHUIM: 

  1. Vormvast: in tegenstelling tot traagschuim is latex vormvast, het verandert niet van vorm onder druk, waardoor een latex hoofdkussen een stabiele ondersteuning biedt. 

  2. Niet temperatuurgevoelig: Traagschuimkussens zijn temperatuurgevoelig. Hierdoor kunnen ze hard aanvoelen bij een lage temperatuur en (te) zacht op een warme zomernacht. Latex is niet temperatuurgevoelig.

  3. Direct comfortabel gevoel: Omdat traagschuim zich vormt naar de contouren van je hoofd en je nek zou het kunnen je niet comfortabel ligt wanneer je van slaaphouding verandert. Het schuim heeft namelijk even tijd nodig om zich terug aan te passen aan je nieuwe houding.

  4. Betere ventilatie: Latex ventileert veel beter dan traagschuim waardoor je minder transpireert. 

   

   < Lees meer over onze testservice Checklist: een goed hoofdkussen kopen >