Een ergonomisch hoofdkussen: zin of onzin?

Ergonomisch hoofdkussen slapende vrouw

Er zijn mensen met een favoriet hoofdkussen die dat werkelijk overal mee naartoe nemen. Uit logeren, of op vakantie, echt overal waar overnacht gaat worden. Minstens zovelen begrijpen daar niets van en halen hun schouders op. Wat bezielt toch die mensen die bij dat ene kussen zweren? Maakt het werkelijk iets uit waarop je je hoofd te rusten legt? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Het belang van een goed ergonomisch hoofdkussen

Als je fit en uitgerust wakker wilt worden is een goed hoofdkussen dat bij jouw slaaphouding en lichaamsbouw past van essentieel belang. Is je kussen te hoog, te laag, te hard of te zacht, dan is de kans dat je op den duur lichamelijke klachten krijgt reëel aanwezig. Die lichamelijke klachten kunnen variëren van een beetje zere nek tot chronische klachten aan toe.

Dus als je ’s morgens wakker wordt met een zere nek of rug en deze klachten nemen af gedurende de dag, dan is de kans groot dat jij op een verkeerd kussen slaapt. Het is dan zeker aan te raden om eens een goed naar het kussen waarop je slaapt te kijken:

 • Is het hoog genoeg om je nek te ondersteunen, of misschien juist te laag?
 • Is het veerkrachtig, of zit er inmiddels een vast patroon van je hoofd en nek in jouw kussen?
 • Hoe lang heb je het kussen al? Na 3 – 5 jaar is elk kussen echt aan vervanging toe.

Twijfel je over je huidige kussen? Dan is het waarschijnlijk tijd voor een nieuw hoofdkussen.

Gerelateerd: 9 Tips om een goed kussen te kopen.

Soorten hoofdkussens

Het is belangrijk dat je je goed oriënteert voordat je overgaat tot de aanschaf van een hoofdkussen. Als je optimaal van je nachtrust wilt genieten, tenminste. Hoofdkussens zijn in vele soorten, maten en prijsklassen te verkrijgen.

Globaal genomen zijn hoofdkussens onder te verdelen in 3 verschillende categorieën:

1. Synthetische kussens

Synthetische kussens zijn over het algemeen de voordeligste kussens die je kunt kopen. Deze kussens zijn licht in gewicht en hebben over het algemeen antiallergische eigenschappen.

Synthetisch hoofdkussen Cinderella

Synthetisch hoofdkussen - Cinderella

De kern van de kussens is van kunstvezel, meestal polyether. Hoewel deze kussens lekker zacht zijn en prima in de wasmachine kunnen worden gewassen, bieden ze niet veel ondersteuning. Bovendien zijn de kussens niet lang vormvast. Heb je ze eenmaal in een bepaalde vorm gevouwen, dan krijg je ze vaak niet meer in de oorspronkelijke vorm terug.

Datzelfde geldt voor het wassen in de wasmachine van de kussens. Door het wassen en drogen van een synthetisch kussen, gaat de vulling vaak op één of twee proppen zitten in de hoes en is van enig comfort vaak geen sprake meer. Je zult het kussen dus regelmatig moeten vervangen, waardoor het eigenlijk ook niet zo’n voordelige keuze meer is.

2. Donzen kussens

Donzen kussens met een vulling van ganzen-, eenden- of kippendons zijn soepele kussens die gemakkelijk kunnen worden opgeschud. De hardheid van een donzen kussen, als daar al sprake van is, wordt bepaald door het soort vulmateriaal dat gebruikt wordt.

Donskussen - Yumeko

Donskussen - Yumeko

Wie van een zacht kussen houdt, kiest bijvoorbeeld voor de verhouding 90% dons en 10% veren. Liefhebbers van harde kussens kiezen voor een verhouding met een hoger percentage veren. Het hardste donzen of eigenlijk veren kussen, heeft een verhouding van 80% veren en 20% dons.

Bij donzen kussens is ook vaak de kern van het kussen met een ander materiaal gevuld. Bijvoorbeeld met veren, latex of gierst. Een veel voorkomende klacht van gebruikers van dons kussens is dat de pennetjes van de veren regelmatig door het tijk van het kussen heen in het gezicht prikken.

3. Ergonomische kussens

Deze kussens zijn ideaal voor wie op zoek is naar extra ondersteuning van de nek en het hoofd.

Ergonomische hoofdkussen - Quiesco

Ergonomische hoofdkussens - Quiesco

Een goed ergonomisch kussen kan uitkomst bieden bij slaap gerelateerde lichamelijke klachten zoals:

 • Nekpijn
 • Rugpijn
 • Hoofdpijn
 • Slapeloosheid

Bovengenoemde klachten ontstaan vaak heel geleidelijk en kunnen ongemerkt overgaan in chronische klachten. Chronische klachten zorgen voor veel ongemak in het dagelijks leven en kunnen soms een ware kwelling zijn.

Slaap gerelateerde klachten kunnen in een beginstadium vaak met de aanschaf van een goed ergonomisch hoofdkussen eenvoudig worden opgelost. Deze hoeven dus niet te leiden tot chronische klachten met alle gevolgen van dien.

Het is dus raadzaam om heel goed naar je lichaam te luisteren en tijdig te kiezen voor een ergonomisch hoofdkussen van goede kwaliteit.

Materiaalsoorten ergonomische kussens

Ergonomische kussens zijn in vele soorten, maten en prijsklassen verkrijgbaar. Je kunt daarbij kiezen uit traagschuim- of latex varianten. Beide materialen hebben voor- en nadelen.

Traagschuim kent vele nadelen, waaronder:

 • Slechte vormvastheid: het materiaal veert niet goed terug;
 • Gevoelig voor druk: kan zich dus onevenredig aan je lichaam aanpassen;
 • Temperatuurgevoelig: ’s winters te hard, ’s zomers te zacht;
 • Matige ventilatie: wordt snel broeierig en leidt tot transpireren;
 • Het is erg zwaar.

Latex ergonomische kussens verdienen naar onze mening de voorkeur. Ten opzichte van traagschuim heeft het de volgende voordelen:

 • Het is vormvast;
 • Niet gevoelig voor druk: het materiaal herstelt zich direct;
 • Niet temperatuurgevoelig: het materiaal is ’s zomers en ’s winters hetzelfde;
 • Ventileert goed;
 • Licht in gewicht.

Er is een Quiesco hoofdkussen voor iedereen

Om te voorkomen dat je nekklachten krijgt, is het belangrijk om een kussen te kiezen dat bij jou past. Een verkeerd kussen kan leiden tot vervelende nekklachten als het te hoog, te laag, te hard of versleten is. Verder is het van belang om te weten of je op je rug, of op je zij slaapt.

Het Quiesco hoofdkussen is uniek in zijn soort. Het is verkrijgbaar in 3 uitvoeringen. Wat je lichaamsbouw en slaappositie ook is, er is een perfect Quiesco hoofdkussen voor iedereen:

 • Quiesco soft: Geschikt voor personen met smalle schouders die op hun zij of rug slapen;
 • Quiesco medium: Geschikt voor personen met een gemiddelde schouderbreedte die op hun zij of rug slapen;
 • Quiesco firm: Geschikt voor personen met brede schouders die op hun zij of rug slapen.

Unieke zone-indeling van Quiesco hoofdkussens

Quiesco hoofdkussens ondersteunen elke slaaphouding doordat ze verschillende slaapzones hebben. De kussens hebben een speciale hoofdcomfort zone voor de rugslapers, speciale zones voor de zijslapers en een halve maan uitsparing ter ondersteuning van de nek.

Het kussen kan aan twee kanten beslapen worden. Aan de ene kant van het kussen biedt de halve maan uitsparing een stevige nekondersteuning en aan de andere kant een subtiele ondersteuning.

100 nachten proefslapen

De makers van het Quiesco hoofdkussen zijn zeker van hun zaak. Zij weten dat de kussens zorgen voor een heerlijk ontspannen nachtrust. Daarom bieden zij aan om het kussen maar liefst 100 dagen uit te proberen. Niet tevreden? Geld terug, zonder discussie!

Quiesco hoofdkussen

5 star review

Ergnomisch kussen Quiesco