Hoofdkussen bij Fibromyalgie

Wat is fibromyalgie en myofasciaal pijnsyndroom?

Fibromyalgie is een chronische, onzichtbare systeemaandoening, die zeer complex en moeilijk te begrijpen is. Het is geen spiertoestand. Het is een disfunctie van de informatie substanties, zoals neurotransmitters, hormonen, peptides en andere biochemische boodschappers, die de communicatie verzorgen tussen lichaam en hersenen. Het veroorzaakt hypersensitiviteit voor alle soorten van stimuli, waardoor tevens pijn kan versterkt worden.

Griepachtige algemene pijn is daarbij een symptoom van FMS. Het lijkt alsof het lichaam geen echte rust kent maar constant overprikkeld wordt, als een radio met een volumeregelaar die op maximum is blijven steken. Tevens heb je 11 van de 18 specifieke tenderpoints, verdeeld over de 4 kwadranten van het lichaam, die bij compressie aanleiding geven tot pijn.

Een belangrijk symptoom van FMS is verder een disfunctionele slaap: de alfa-delta slaap anomalie. Wanneer je een dieper slaapniveau bereikt, dringen alpha-golven binnen en trekken je terug naar oppervlakkige slaap of maken je wakker. Hierdoor krijg je geen verfrissende slaap en mis je de herstellende werking en biochemische regulatie van de delta-golven.

Personen met fibromyalgie lijden aan een chronisch slaaptekort en kunnen daardoor onvoldoende recupereren van de lichamelijke en mentale belasting van overdag.

Het komt vaak voor in combinatie met het chronisch myofasciaal pijn syndroom, hetgeen een neuromusculaire chronische pijnconditie is met triggerpoints die onverdraaglijke pijn kunnen veroorzaken.

Deze TrPs kunnen overal op het lichaam voorkomen en lokken zeer verschillende symptomen uit zoals gerefereerde pijn, spierspasmen, impotentie, tandengeknars tijdens de slaap, pijnlijke maandstonden… De vernauwde en rigide myofascia kunnen zenuwen, bloed- of lymfevaten afknellen.

Mensen met MPS moeten langdurige inactiviteit zeker vermijden om pijnlijke spierstijfheid te vermijden. MPS kan tevens symptomen uitlokken zoals extreme duizeligheid, migraines, onhandigheid en kuitkrampen. Evenals pijn in gelokaliseerde delen van het lichaam: rug, handen, nek en andere delen.

Beide gevallen (FMS en MPS) geven aanleiding tot ernstige ochtendstijfheid. De symptomen fluctueren echter constant o.i.v. verscheidene stimuli. De symptomen kunnen erg uitgesproken zijn maar geen enkele gebruikelijke diagnostische test, zoals X- ray of bloedtesten, kan FMS of MPS aantonen. Er bestaat geen genezing voor beide syndromen.

Waaraan voldoet een goed kussen bij fibromyalgie?

Gerelateerde artikels:


Beste hoofdkussens bij fibromyalgie

Deze 3 kussens voldoen aan alle eigenschappen van een goed hoofdkussen. In ons optiek zijn het de beste hoofdkussens van dit moment. Daarom raden we ze ook aan voor fibro klachten.

hoofdkussen Theraflex Plumka

PLUMKA HOOFDKUSSEN

Zacht ondersteund nekkussen voor zijslapers met lange nek.

 • Zeer zacht comfort
 • Uitstekend voor zijslapers
 • Brede neksteun
 • Geen proefslapen

We raden het Plumka kussen aan voor fibro-patiënten met een lange nek die op de zij slapen en een zacht comfort nodig hebben.

Bekijk het kussen

quiesco kussen

QUIESCO HOOFDKUSSEN

Anatomisch correcte ondersteuning met aanpasbaar comfort.

 • Uitstekend voor zij- en rugslapers
 • Aanpasbaar comfort
 • 100 dagen proefslapen
 • Niet geschikt voor buikslapers

We raden het Quiesco kussen aan voor zij- en rugslapers die op een zachte tot medium harde matras slapen.

Bekijk het kussen

hoofdkussen butterfly mahoton

BUTTERFLY HOOFDKUSSEN

Luxueus nekkussen met subtiele nekondersteuning. 

 • Subtiele ondersteuning
 • 80% natuurlatex
 • Geen proefslapen

We raden het Butterfly kussen aan voor fibro-patiënten die erg gevoelig zijn voor druk in de nek.

Bekijk het kussen

Creëer jouw gezonde slaapplek op basis van de principes van gezond slapen.

 •  De natuurlijke positie van je ruggengraat.
 •  Lage druk op je huid- en spierweefsel.
 •  Beweging in je slaap en overdag.
 •  Optimaal slaapklimaat.

Lees meer

gezond slapen