Review: Emma hoofdkussen

Onze kritische review van het Emma hoofdkussen

Review Emma Kussen

Het Emma kussen is populair in Nederland. Emma is alom aanwezig op het internet dankzij een sterke marketing campagne. De reclame werkt en zo slapen heel wat mensen op het kussen. 

Nu kwam jij ook het Emma kussen tegen en twijfel je: Is Emma een goed hoofdkussen voor mij?

Hieronder vind je onze mening over het Emma kussen.


Wat is het Emma kussen?

Het Emma kussen is een traagschuim hoofdkussen. Emma is vooral bekend van de Emma Matras, maar biedt dus ook hoofdkussens aan.

Emma Kussen - Product Specificaties:

 • Materiaal: Traagschuim, Airgocell® schuim en Hypergelschuim
 • Formaat: 70 x 40 cm
 • Gewicht: 1.5 kg

Opbouw van het Emma kussen

Het kussen bestaat uit 3 lagen: hypergel schuim, airgocell schuim en traagschuim. Hypergel schuim en airgocell schuim klinkt sexyer dan 'schuimlaag 1', 'schuimlaag 2' maar over de samenstelling van deze schuimen is bijzonder weinig informatie te vinden.

Wat wel vast staat is dat het kussen geen natuurlijke materialen bevat. Het bestaat voor 100% uit schuim, synthetisch materiaal. Kortom, het Emma kussen is 100% synthetisch.

Opbouw Emma Kussen 3 lagen
1.1 Hypergel traagschuim

De bovenste laag wordt hypergel traagschuim genoemd. Deze laag heeft als belangrijkste functie om een zacht en comfortabel gevoel te creëren. De gel past zich aan en creëert op die manier een comfortgevoel.

Als we slapen geven we vocht af via ons hoofd. Het is daarom belangrijk dat de gekozen materialen goed vocht opnemen en ventileren. Een beperkte ventilatie kan zorgen voor een klammig gevoel. Vooral voor mensen die tijdens het slapen snel warm hebben of veel transpireren.

Traagschuim ventileert minder goed dan andere populaire hoofdkussen materialen zoals koudschuim[7-8], latex of dons. De Airgocell schuim laag zou dit volgens Emma moeten compenseren.

1.2 Airgocellschuim

Ook Airgocellschuim is een benaming die door Emma zelf gebruikt wordt. Omdat het een eigen naamgeving lijkt, is het niet volledig duidelijk waaruit dit materiaal bestaat.

Emma geeft aan dat het schuim een heel open celstructuur heeft. 50% van het schuim bestaat uit lucht. Een opencelstructuur is inderdaad goed. Hierdoor krijg je een goede luchtcirculatie en vochtregulatie.

Het materiaal zou zacht en soepel aanvoelen, zoals een gel.

Omdat de samenstelling van de hypergel schuim- en airgocell schuim-laag onduidelijk is baseren we ons voor de bespreking van deze materialen op de informatie die te vinden is op de website van Emma.


Onze Review van het Emma kussen

Op basis van onze eigenschappen van een goed hoofdkussen.

 1. Het hoofdkussen heeft de juiste hoogte.
 2. Het kussen heeft een vaste vorm.
 3. Het kussen is veerkrachtig.
 4. Het is niet temperatuur- en drukgevoelig.
 5. Het kussen ventileert goed.
 6. Het is schimmelwerend en anti-bacterieel.
 7. Aangepast aan je lichaamsbouw.
 8. Aangepast aan je slaaphouding.
 9. Gratis lange proefperiode.

Meer info


EVALUATIE-CRITERIA TOEGEPAST OP HET EMMA KUSSEN

Is het kussen beschikbaar in verschillende hoogtes of hardheden naargelang jouw lichaamsbouw? nee*
Heeft het kussen een vaste vorm? ja
Is het kussen gemaakt van een veerkrachtig materiaal (zoals latex) dat instant ondersteuning biedt?  nee
Zit er temperatuur- of drukgevoelig schuim in het kussen?  ja
Is het kussen gemaakt van een goed ventilerend materiaal zoals dons of latex?  nee
Het kussen is antibacterieel en schimmelwerend? ja
Is het kussen aanpast aan de contouren van je nek en hoofd dankzij een (lichte) neksteun nee
Heeft het kussen verschillende steunzones om verschillende slaaphoudingen te ondersteunen? nee
Mag je het kussen 100 dagen thuis proberen, en gratis retourneren? ja

Het Emma kussen is in slechts één hoogte beschikbaar.

Correcter is om te stellen dat het volledige Emma kussen slechts in één hoogte verkrijgbaar is. Het kussen heeft namelijk 3 lagen (hypergel schuim, airgo cell schuim en traagschuim) die je uit het kussen kan halen. Als je één laag uit het kussen neemt wordt het lager. Zoals Emma zelf aangeeft heeft elk van de lagen een functie. Als je een laag verwijdert verlies je dus ook de functie van die laag.

Waarom is het belangrijk dat het kussen in verschillende hoogtes (of hardheden) verkrijgbaar is?

Het juiste hoofdkussen ondersteunt je hoofd en nek in een positie waarbij je nekwervels in hun natuurlijke kromming liggen.

te hoog hoofdkussen

te laag hoofdkussen

Bij een te hoog of te laag kussen wordt je wervelkolom niet in zijn natuurlijke positie ondersteund. Je nek staat onder spanning en je overbelast je nekwervels. Hierdoor krijg je nekklachten

Pro Tip

Hoe controleer ik of ik de juiste hoogte hebt?
Vraag iemand om na te kijken of je nekwervels op een horizontale, rechte lijn liggen.

Een vrouw slaapt op een gezonde manier op een goed hoofdkussen.

De juiste hoogte van je kussen is afhankelijk van je lichaamsbouw, slaaphouding en slaapsysteem. Zo zal een zijslaper met brede schouders die op een harde matras slaapt een hoger kussen nodig hebben dan een zijslaper met smalle schouders.


Het Emma kussen heeft een vaste vorm.

En dat is goed! Want bij niet-vormvaste kussens verschuift de vulling terwijl je slaapt. Je zou dan je kussen 's nachts moeten opschudden om opnieuw een goede ondersteuning te krijgen. Kies een vormvast kussen, zo krijg je heel de nacht een stabiele ondersteuning.

 


Het Emma kussen is gemaakt uit traagschuim - dat minder veerkrachtig is dan latex.[3-4]

Een veerkrachtig kussen geeft instant ondersteuning als je van houding verandert. Traagschuim is minder veerkrachtig dan latex.[3-4]

Het Emma kussen bestaat uit hypergel traagschuim en traagschuim. In de opbouw met drie lagen is traagschuim het meest gekende materiaal. Traagschuim, ook wel visco-elastisch of memory-foam schuim genoemd, vormt zich onder druk en temperatuur.

Traagschuim heeft een goede drukverlagende werking. Maar het schuim heeft ook een aantal belangrijke nadelen. Zo heeft het materiaal altijd tijd nodig om zich aan te passen aan je lichaam[3-4]. Vandaar ook de naam: traag-schuim. Koudschuim en latex hebben een hogere veerkracht waardoor ze sneller ondersteuning bieden. 

Wil je meer weten over de voor- en nadelen van traagschuim? Dan kan je onderstaand artikel eens doornemen.

 Gerelateerd: De voor- en nadelen van traagschuim hoofdkussens.  

Pro Tip

Neem de hoes van het kussen en laat een gewicht vallen op kern van het hoofdkussen. Als het gewicht een paar keer op en neer veert dan heb je een elastisch materiaal. Als het (bijna) geen opwaartse beweging maakt, is het niet elastisch.

 • Elastisch: koudschuim, latex, ...
 • Minder elastisch: traagschuim, dons, boekweit, ...

Traagschuim is temperatuurgevoelig.

De kenmerkende eigenschap van traagschuim (één van de lagen in het Emma kussen) is dat het zich vormt onder druk en (lichaams)warmte. Traaschuim is dus druk- en temperatuurgevoelig. Door de temperatuurgevoeligheid kan traagschuim bij koude temperaturen harder aanvoelen en zachter bij warme temperaturen.[2] Wij raden aan om te kiezen voor een niet temperatuurgevoelig kussen.

Kussens uit koudschuim, latex of dons zijn niet temperatuurgevoelig.


Traagschuim ventileert minder goed - dan koudschuim[7] of latex.

Latex en koudschuim hebben een beter ademend vermogen dan traagschuim. Ze hebben alle 3 een open celstructuur, maar bij traagschuim worden de cellen toegeduwd als ze zich vormen onder druk en lichaamswarmte. Bij latex en koudschuim blijven de cellen meer open, waardoor je een betere ventilatie krijgt.[6-8]

Omdat koudschuim en latex hun open celstructuur onder druk of temperatuur behouden hebben ze een beter ademend vermogen. Een goede ventilatie zorgt voor een droger en frisser hoofdkussen.

De hoes van het Emma kussen

Emma Kussen Hoes

Ook de kussenhoes van het Emma kussen bestaat voor 100% uit synthetisch materiaal.

De hoes is voor 98% gemaakt uit polyester en 2% elastaan. Polyester is een goedkope synthetische stof die gemakkelijk is in onderhoud. Het nadeel van polyester is dat je er sneller op gaat zweten.[5] 

Specificaties van de hoes:

 • 98% polyester
 • 2% elastaan
 • Afritsbaar
 • Wasbaar

Het Emma kussen is antibacterieel en schimmelwerend.


Het Emma kussen heeft geen neksteun.

Net zoals een puzzel.

Je kussen moeten passen bij je lichaamsbouw.

Kijk eens in de spiegel. Is je hoofd nét even breed als je nek?

Waarschijnlijk niet. 

Om je smallere nek (en bredere hoofd) op de juiste manier te ondersteunen is een (lichte) neksteun noodzakelijk.

Met een kussen zonder neksteun wordt de druk op je hoofd en je nek niet gelijk verdeeld. Je nek krijgt te weinig steun. 

Voor sommige is een neksteun als een beugel. In het begin is het wringen, maar het resultaat op lange termijn is altijd de moeite.  

een goed kussen is aangepast aan je lichaamsbouw

Het Emma kussen heeft geen verschillende steunzones om verschillende slaaphouding te ondersteunen.

hoofdkussen zijslaper

VOOR ZIJSLAPERS

Het kussen moet voldoende hoog zijn. Het vult de ruimte tussen je schouder en nek op. Het beste kussen zorgt dat je hoofd en nekwervels in een horizontale lijn liggen in het verlengde van je bekken. 

hoofdkussen rugslaper

VOOR RUGSLAPERS

Het kussen geeft voldoende ruimte aan het hoofd. Hierdoor kantelt je hoofd licht naar achter, in zijn natuurlijke positie. De nek krijgt voldoende steun. Met het juiste kussen ontstaat er een lichte tractie van de nekwervels.

steunzones hoofdkussen

VERSCHILLENDE STEUNZONES

De beste hoofdkussens zijn aangepast aan zij- en ruglig. Ze hebben verschillende steunzones: hogere of hardere zones voor zijlig en zachtere of lagere zones voor ruglig.


Wél in hoogte verstelbaar

Het Emma kussen bestaat uit drie lagen (hypergelschuim, airgocellschuim en traagschuim). Je kan elk van deze lagen uit het kussen nemen en zo verschillende combinaties maken.

Emma merkt terecht op dat de afstand tussen het hoofd en de schouder relatief groot is bij zijslapers. Daarom raden ze aan om alle drie lagen van het kussen te gebruiken. De volgorde waarin je de lagen stapelt mag je kiezen naargelang je eigen voorkeur.

Voor rugslapers geven ze het advies om één laag te verwijderen, "om je nek zo recht mogelijk te houden". Welke laag je precies mag verwijderen laten ze in het midden. Emma's advies is "Test zelf op welke lagen je het liefste slaapt."

Buikslapers worden geadviseerd om één van de lagen uit te kiezen. De twee andere lagen zou je dan dus verwijderen. Ook hier zou je zelf mogelijk kiezen welke lagen je verwijdert, naargelang je eigen voorkeur. 

emma kussen aanbeveling naar gelang slaaphouding

Bron: www.emma-matras.be (2022)

We hebben hier enkele belangrijke opmerkingen over.

 • Ten eerste geeft Emma hier zelf aan dat hun kussen niet ideaal is voor verschillende slaaphoudingen. Je zou al een laag moeten verwijderen als je van zijlig naar ruglig draait in je slaap. We veranderen gemiddeld 20 tot 40 keer van slaaphouding per nacht.[10] Beweging is bovendien essentieel voor een gezonde nachtrust.[11-12]
 • Ten tweede, elk van de 3 lagen heeft zijn eigen functie. Als je de "hypergelschuim" (die zou zorgen voor een koel gevoel) verwijdert, heb je opeens een enorm warm hoofdkussen? 
 • Ten derde, je betaalt voor 3 lagen terwijl je misschien één of twee lagen niet kan/ of mag gebruiken in functie van je slaaphouding. Als rug- of buikslaper betaal je dus de volledige pot terwijl je respectievelijk slechts 2/3 of 1/3 van het kussen gebruikt. 

Emma kussen nekklachten

Denk je eraan om een Emma kussen te kopen om je nekklachten te verminderen? Wij raden je aan om het Emma hoofdkussen kritisch te evalueren.

Het kussen voldoet niet aan onze criteria van een goed kussen. De belangrijkste voorwaarde voor een kussen om nekklachten te verminderen is dat het kussen een anatomisch correcte ondersteuning biedt.

Pro Tip

Hoe ziet een goede ondersteuning van je nekwervels er uit?
Je nekwervels liggen op een horizontale, rechte lijn liggen.

Een vrouw slaapt op een gezonde manier op een goed hoofdkussen.

Als je nekwervels niet op de juiste manier ondersteund worden raden we het Emma kussen niet aan. Zeker niet als je nek- of schouderklachten hebt. Door het ontbreken van een aantal cruciale eigenschappen (geen neksteun, slechts in één hoogte beschikbaar, ...) is het aangewezen om de nekwervelpositie kritisch te beoordelen.

Heb je al een Emma kussen?

Als je al een Emma kussen hebt aangekocht kan je eenvoudig nagaan of het kussen jou een goede ondersteuning biedt. 

Doe de BEZEMSTEELTEST:

Bezemsteeltest - Quiesco

Vraag aan je partner, vriend of vriendin om een rechte stok ter hoogte van je wervelkolom te houden terwijl jij op je zij ligt.

De bedoeling is dat je wervelkolom in zijn natuurlijke, horizontale positie ondersteund wordt zoals in de onderstaande afbeelding:

 goed kussen bij nekpijn

Word je door het Emma kussen niet op de goede manier ondersteund dat is het niet geschikt voor je. 

Deze regel geldt trouwens niet alleen voor het Emma kussen, maar voor ALLE hoofdkussens. Bovendien wil je niet alleen nekklachten verminderen. Je wil nekklachten ook preventief vermijden. De 'bezemsteeltest' is dus nuttig voor IEDEREEN die een gezonde slaaprust wil.

Als je nog geen kussen gekocht hebt kan deze test ook een belangrijke basis vormen om te beslissen of je het kussen wil houden of niet.

Naast een goede ondersteuning zijn er nog verschillende andere voorwaarden voor een goed hoofdkussen. We hebben ze voor je opgelijst in het onderstaande artikel:

Gerelateerd: 9 Tips om een goed kussen te kopen 


Emma of Quiesco: welk kussen is goed voor jou? 

Het juiste kussen vinden is niet eenvoudig. Je bent hier omdat je waarschijnlijk twijfelt om het Emma kussen te kopen. 

Wij willen je graag ook een ander kussen voorstellen: het Quiesco kussen.

Wij krijgen regelmatig de vraag: "Wat is het verschil tussen het Quiesco kussen en het Emma kussen?" Het klopt dat het Quiesco kussen een stuk duurder is dan het Emma kussen. Dat heeft natuurlijk meerdere redenen ... 

Emma kussen of Quiesco kussen ?
Is het kussen beschikbaar in verschillende hoogtes of hardheden naargelang jouw lichaamsbouw? ja nee
Heeft het kussen een vaste vorm? ja ja
Is het kussen gemaakt van een veerkrachtig materiaal (zoals latex) dat instant ondersteuning biedt?  ja nee
Zit er temperatuur- of drukgevoelig schuim in het kussen?  nee ja
Is het kussen gemaakt van een goed ventilerend materiaal zoals dons of latex?  ja nee
Het kussen is antibacterieel en schimmelwerend? ja ja
Is het kussen aanpast aan de contouren van je nek en hoofd dankzij een (lichte) neksteun ja nee
Heeft het kussen verschillende steunzones om verschillende slaaphoudingen te ondersteunen? ja nee
Mag je het kussen 100 dagen thuis proberen, en gratis retourneren? ja ja
logo Emma matras alternatief logo Quiesco matras
Is het kussen beschikbaar in verschillende hoogtes of hardheden naargelang jouw lichaamsbouw?
nee ja
Heeft het kussen een vaste vorm?
ja ja
Is het kussen gemaakt van een veerkrachtig materiaal (zoals latex) dat instant ondersteuning biedt?
nee ja
Is het kussen gemaakt van materiaal dat niet temperatuur- of drukgevoelig is?
nee ja
Het kussen is antibacterieel en schimmelwerend?
ja ja
Is het kussen aanpast aan de contouren van je nek en hoofd dankzij een (lichte) neksteun
nee ja
Heeft het kussen verschillende steunzones om verschillende slaaphoudingen te ondersteunen?
nee ja
Mag je het kussen 100 dagen thuis proberen, en gratis retourneren?
ja ja

Juiste hoogte

Emma Het kussen is beschikbaar in één formaat, maar door te spelen met de lagen kan je de hoogte aanpassen. 

Quiesco Het Quiesco kussen is beschikbaar in 3 types: Soft, Medium en Firm naargelang jouw lichaamsbouw. Door de binnenhoes uit het kussen te nemen voelt het kussen ook nog net iets lager aan. 

Het materiaal

Emma Het Emma kussen is 100% synthetisch. Het bestaat uit hypergelschuim, airgocellschuim en traagschuim.

Quiesco Het Quiesco kussen is gemaakt van latex. (50% natuurlijke latex - 50% synthetische latex).

Latex voelt zacht aan en geeft een goede ondersteuning. Latex heeft verschillende voordelen. Het is veerkrachtig, zo krijg je onmiddellijk ondersteuning. Het heeft een vaste vorm, zo krijg je een stabiele ondersteuning gedurende heel de nacht. Het heeft een hoge punt-elasticiteit, zo past het zich perfect aan je hoofd en nek. Het heeft een open celstructuur waardoor het goed ventileert. Bovendien kan latex worden geperforeerd, zoals dat bij het Quiesco kussen het geval is, om de ventilatie nog meer te bevorderen. Het materiaal is schimmelwerend en antibacterieel. 

Latex is aanzienlijk duurder dan synthetische schuimen. Het heeft unieke eigenschappen waardoor het een premium hoofdkussenmateriaal is.

Design

Quiesco Het Quiesco kussen heeft een uniek design met verschillende steunzones en nekondersteuning.

Ten eerste is het kussen opgebouwd in verschillende zones. Zo zijn de zijkanten van het hoofdkussen aangepast om in zijlig een optimale ondersteuning te krijgen. In het midden van het kussen is een zachtere zone, waardoor je in ruglig ook een goede ondersteuning krijgt.

Ten tweede heeft het Quiesco kussen een nekrol waardoor je hoofd en nek in een anatomisch, correcte positie ondersteund worden. Een nekrol kan sommige mensen afschrikken, maar het is meestal onmisbaar om een goede ondersteuning te kunnen bieden. Bij het Quiesco kussen heb je keuze uit twee ondersteuningen: een subtiele neksteun en een meer nadrukkelijk neksteun. Je kan dus zelf kiezen hoe nadrukkelijk je steun in je nek wenst.

Aanpasbaar comfort

Emma Door één of meerdere van de drie lagen uit het kussen te halen kan je zelf combinaties maken. 

Quiesco Het kussen bestaat uit een latexkern, binnenhoes en buitenhoes uit katoen. Door het kussen te gebruiken zonder de binnenhoes voelt het kussen een stuk zachter aan. Je hebt dus mogelijkheid om het comfort aan te passen aan je eigen voorkeur. 

Ademende hoes

Emma De hoes van het Emma kussen is gemaakt uit 100% synthetisch materiaal. 98% polyester en 2% elastaan.

Quiesco De hoes van het Quiesco kussen is gemaakt met natuurlijk materiaal. Quiesco heeft twee kussenhoezen: een binnen- en een buitenhoes. De binnenhoes is gemaakt van 100% katoen. De buitenhoes is gemaakt van katoen en stretchmateriaal. 

Katoen is een natuurlijke stof van de katoenplant. De stof is vochtregulerend waardoor je er minder op zal zweten. Katoen was je best op lage temperatuur. 

Service

Emma 100 nachten proefslapen, 100% geld-terug-garantie, gratis bezorging en retour.

Quiesco 100 nachten proefslapen, 100% geld-terug-garantie, gratis bezorging en retour. Persoonlijke begeleiding door fysiotherapeuten

Productie

Emma De hoofdkussens van Emma worden geproduceerd in Duitsland.

Quiesco Het Quiesco kussen wordt geproduceerd in België.


Besluit

Op basis van onze eigenschappen van een goed hoofdkussen overklast het Quiesco kussen het hoofdkussen van Emma. Ja, het Quiesco kussen vraagt een extra investering, maar biedt een aantal unieke voordelen. Ben je op zoek naar een goede en gezonde nachtrust? Dan is Quiesco een goede keuze.


Ontdek het Quiesco kussen

quiesco hoofdkussen

Creëer jouw gezonde slaapplek op basis van de principes van gezond slapen.

 •  De natuurlijke positie van je ruggengraat.
 •  Lage druk op je huid- en spierweefsel.
 •  Beweging in je slaap en overdag.
 •  Optimaal slaapklimaat.

Lees meer

gezond slapen


Bronnen

 • [1] Firgo et al. The functinal properties of tencel - A current update. (2016)
 • [2] A Jabbar et al., 2019 Polylactic acid/Lyocell fibre as an eco-friendly alternative to Polyethylene terephthalate/Cotton fibre blended yarns and knitted fabrics. Journal of the Textile Institute.
 • [3] Haex B. Back and bed: ergonomics of sleeping. Boca Raton: CRC. Press, 2004.
 • [4] Mannekens P. Rust voor je Rug. Lannoo. 2014. 
 • [5] Shin M, Halaki M, Swan P, Ireland AH, Chow CM. The effects of fabric for sleepwear and bedding on sleep at ambient temperatures of 17°C and 22°C. Nat Sci Sleep. 2016 Apr 22;8:121-31.
 • [6] Penny M., 2010. Air flow and sleeping cool. savvyrest.com/blog/air-flow-and-sleeping-cool.
 • [7] Huntsman. All that matters combined in one mattress. Polyurethanes, (2019), Brochure.
 • [8] Another type of memory foam, pneumatic foam, is characterized by extremely low airflow. Covestro LLC. (2020). The Chemistry Behind Your Comfort Raw. https://solutions.covestro.com/-/media/covestro/solution-center/brochures/pdf/the-chemistry-behind-your-comfort_new.pdf
 • [10] Johnson HM, Swan TH, Weigand AB. In what positions do healthy people sleep. JAm Med Assoc 1930;94:2058-62.
 • [11] De Koninck, J., Lorrain, D., and Gagnon, P., 1992. Sleep positions and position shifts in five age groups: an ontogenic picture. Sleep, 11, 143–149.
 • [12] Coenen, A.M.L., 2006. De slaap en het bed: een psychobiologische beschouwing. Medische Antropologie, 11, 133–148.