Review: Emma hoofdkussen

Onze kritische review van het Emma hoofdkussen

Review Emma Kussen

Het Emma kussen is populair in Nederland. Emma is alom aanwezig op het internet dankzij een sterke marketing campagne. De reclame werkt en zo slapen heel wat mensen op het kussen. 

Nu kwam jij ook het Emma kussen tegen en twijfel je: Is Emma een goed hoofdkussen voor mij?

Hieronder vind je onze mening over het Emma kussen.


Wat is het Emma kussen?

Het Emma kussen is een traagschuim hoofdkussen. Emma is vooral bekend van de Emma Matras, maar biedt dus ook hoofdkussens aan.

Emma Kussen - Product Specificaties:

 • Materiaal: Traagschuim, Airgocell® schuim en Hypergelschuim
 • Formaat: 70 x 40 cm
 • Gewicht: 1.5 kg

Opbouw van het Emma kussen

1. De kern van het hoofdkussen

Het kussen bestaat uit 3 lagen: hypergelschuim, airgocellschuim, en traagschuim. Hypergelschuim en airgocellschuim zijn namen die Emma zelf gebruikt. Buiten op de website van Emma is er bijna geen informatie te vinden over deze schuimen. Deze benamingen klinken wel een stuk sexyer dan 'schuimlaag 1', 'schuimlaag 2'.

Het kussen bevat geen natuurlijke materialen. Het bestaat voor 100% uit schuim en synthetisch materiaal. Kortom, het Emma kussen is 100% synthetisch.

Opbouw Emma Kussen 3 lagen

Je kan de verschillende lagen uit het kussen halen. Zo kan je ook de volgorde van de lagen veranderen. Emma raadt aan om als zijslaper alle lagen te gebruiken. Als je een rugslaper bent, kan je best één laag weghalen. Emma raadt buikslapers aan om slechts één laag te gebruiken. In onze review gaan we hier dieper op in.

Het is voor ons niet duidelijk waaruit de hypergelschuim- en airgocellschuim-laag opgebouwd is. Daarom gaan we dieper in op de eigenschappen van de lagen die door Emma beschreven worden op dus website.

1.1 Hypergelschuim

De bovenste laag, de hypergelschuim-laag, heeft als belangrijkste functie om een zacht en comfortabel gevoel te creëren. De gel past zich aan en creëert op die manier een comfortgevoel. Emma beweert dat deze laag ook ondersteund werkt, maar dat is niet zo. Gel deint uit en heeft dus slechts een beperkte ondersteunende werking. Bijgevolg geeft deze laag dus ook geen steun.

Verder, gel ventileert niet goed. Het nadeel is dat het zorgt voor een klammiger slaapklimaat. Vooral voor mensen die tijdens het slapen snel warm hebben of veel transpireren raden we dit niet aan.

Geen nood, ook Emma kent de nadelen van het materiaal. Daarom zijn er nog twee andere lagen: AIRGOcellschuim- en traagschuimlaag in een poging om dit te compenseren.

1.2 Airgocellschuim

Ook Airgocellschuim is een benaming die door Emma zelf gebruikt wordt. Omdat het een eigen naamgeving lijkt, is het niet volledig duidelijk waaruit dit materiaal bestaat.

Emma geeft aan dat het schuim een heel open celstructuur heeft. 50% van het schuim bestaat uit lucht. Een opencelstructuur is inderdaad goed. Hierdoor krijg je een goede luchtcirculatie en vochtregulatie.

Het materiaal zou zacht en soepel aanvoelen, zoals een gel.

Het synthetische materiaal zou de volgende eigenschappen hebben:

 • ondersteuning van het lichaam
 • open celstructuur
 • vochtregulerend
 • ademend
 • temperatuurregulatie
1.3. Traagschuim

Van de drie lagen is traagschuim het meest gekende materiaal. Traagschuim, ook wel visco-elastisch of memory-foam schuim genoemd, vormt zich onder druk en temperatuur.

Traagschuim heeft een goede drukverlagende werking. Eenmaal gevormd naar het hoofd en de nek biedt het ook een goede ondersteuning.

Maar het schuim heeft ook een aantal belangrijke nadelen. Zo heeft het materiaal altijd tijd nodig om zich aan te passen aan je lichaam. Je krijgt dus nooit onmiddellijk het ideale comfort. Het materiaal is ook temperatuurgevoelig. Het kussen voelt hierdoor harder aan bij koude temperatuur en (te) zacht bij een warme zomernacht. Traagschuim ventileert ook niet goed in vergelijking met andere materialen zoals dons en latex. 

Wil je meer weten over de voor- en nadelen van traagschuim? Dan kan je onderstaand artikel eens doornemen.

 Gerelateerd: De voor- en nadelen van traagschuim hoofdkussens.  

2. De hoes van het Emma kussen

Emma Kussen Hoes

Ook de kussenhoes van het Emma kussen bestaat voor 100% uit synthetisch materiaal.

De hoes is voor 98% gemaakt uit polyester en 2% elastaan. Polyester is een synthetische stof. Polyester is gemakkelijk in onderhoud maar het nadeel is dat je er sneller op gaat zweten.

Specificaties van de hoes:

 • 98% polyester
 • 2% elastaan
 • Afritsbaar
 • Wasbaar

Criteria voor onze Review

We baseren onze review op de 9 eigenschappen van een goed hoofdkussen.

 1. Het hoofdkussen heeft de juiste hoogte.
 2. Het heeft een vaste vorm.
 3. Het kussen is elastisch.
 4. Het is niet temperatuur- en drukgevoelig.
 5. Het ventileert goed.
 6. Het is schimmelwerend en anti-bacterieel.
 7. Aangepast aan je lichaamsbouw.
 8. Aangepast aan je slaaphouding.
 9. Gratis lange proefperiode.

Meer informatie over de eigenschappen van een goed kussen vind je via het onderstaande artikel:

 Gerelateerd: 9 tips om een goed hoofdkussen te kopen.  


Onze Review: Emma kussen

Het materiaal

Op vlak van gebruikte materialen scoort het Emma kussen bijzonder slecht. Het hoofdkussen bevat geen enkel natuurlijk materiaal. Het bestaat voor 100% uit schuim en synthetisch materiaal. Je slaapt dus op een 100% synthetisch kussen.  

 

Claims van het Emma kussen:

 • Aanpasbaar comfort
 • Ademende hoes
 • In hoogte verstelbaar

Aanpasbaar comfort

Emma geeft het volgende advies: "Gebruik 1, 2 of alle 3 de lagen om het beste comfort te creëren. Pas het kussen zelf aan om zo lekker mogelijk te slapen."

In hoogte verstelbaar

Zoals uitgelegd bestaat het kussen uit drie lagen (hypergelschuim, airgocellschuim en traagschuim). Je kan elk van deze lagen uit het kussen nemen en zo verschillende combinaties maken.

Emma merkt terecht op dat de afstand tussen het hoofd en de schouder relatief groot is bij zijslapers. Daarom raden ze aan om alle drie lagen van het kussen te gebruiken. De volgorde waarin je de lagen stapelt mag je kiezen naargelang je eigen voorkeur.

Voor rugslapers geven ze het advies om één laag te verwijderen, "om je nek zo recht mogelijk te houden". Welke laag je precies mag verwijderen laten ze in het midden. Emma's advies is "Test zelf op welke lagen je het liefste slaapt."

Buikslapers worden geadviseerd om één van de lagen uit te kiezen. De twee andere lagen zou je dan dus verwijderen. Ook hier zou je zelf mogelijk kiezen welke lagen je verwijdert, naargelang je eigen voorkeur. 

We hebben hier enkele belangrijke opmerkingen over.

 • Ten eerste geeft Emma hier zelf aan dat hun kussen niet ideaal is voor verschillende slaaphoudingen. Je zou al een laag moeten verwijderen als je van zijlig naar ruglig draait in je slaap. Bijna iedereen verandert s'nachts van slaaphouding. Het is bovendien ook goed dat je beweegt in je slaap.
 • Ten tweede, elke van de 3 lagen heeft zijn eigen functie. Als je de "hypergelschuim" (die zou zorgen voor een koel gevoel) verwijdert, heb je opeens een enorm warm hoofdkussen? 
 • Ten derde, je betaalt voor 3 lagen terwijl je misschien één of twee lagen niet kan/ of mag gebruiken in functie van je slaaphouding. Als rug- of buikslaper betaal je dus de volledige pot terwijl je respectievelijk slechts 2/3 of 1/3 van het kussen gebruikt. 

Emma kussen nekklachten

Denk je eraan om een Emma kussen te kopen om je nekklachten te verminderen? Wij raden het kussen niet aan, zeker niet als je nekpijn hebt.

De belangrijkste voorwaarde voor een kussen om nekklachten te verminderen is dat het kussen een goede, gezonde ondersteuning biedt. Het Emma kussen lijkt hiervoor niet geschikt.

Op hun website (www.emma-matras.nl) vind je geen enkele foto van iemand die goed ondersteund wordt met het Emma kussen. We vinden enkel sfeer-foto's maar geen enkele foto zoals deze:

Quiesco Hoofdkussen voor Nekklachten

Voorbeeld van een correcte ondersteuning van de nek - Quiesco hoofdkussen

Een foto die aangeeft hoe het hoofdkussen het hoofd en de nek in hun natuurlijk, horizontale positie ondersteunt. 

Misschien heeft Emma zo'n foto (nog) niet? Wij vinden het jammer dat er op de website van Emma geen foto's staan waarbij een echt persoon wél de juiste ondersteuning krijgt. Ook op Emma's social media (Facebook, Instagram) ligt de focus eerder op een feel-good-vibe dan op een gezonde ondersteuning.

Heb je al een Emma kussen?

Als je al een Emma kussen hebt aangekocht kan je eenvoudig nagaan of het kussen jou een goede ondersteuning biedt. 

Doe de BEZEMSTEELTEST:

Bezemsteeltest - Quiesco

Vraag aan je partner, vriend of vriendin om een rechte stok ter hoogte van je wervelkolom te houden terwijl jij op je zij ligt.

De bedoeling is dat je wervelkolom in zijn natuurlijke, horizontale positie ondersteund wordt zoals in de onderstaande afbeelding:

 goed kussen bij nekpijn

Word je door het Emma kussen niet op de goede manier ondersteund dat is het niet geschikt voor je. 

Deze regel geldt trouwens niet alleen voor het Emma kussen, maar voor ALLE hoofdkussens. Bovendien wil je niet alleen nekklachten verminderen. Je wil nekklachten ook preventief vermijden. De 'bezemsteeltest' is dus nuttig voor IEDEREEN die een gezonde slaaprust wil.

Als je nog geen kussen gekocht hebt kan deze test ook een belangrijke basis vormen om te beslissen of je het kussen wil houden of niet.

Naast een goede ondersteuning zijn er nog verschillende andere voorwaarden voor een goed hoofdkussen. We hebben ze voor je opgelijst in het onderstaande artikel:

Gerelateerd: 9 Tips om een goed kussen te kopen 


Emma of Quiesco: welk kussen is goed voor jou? 

Het juiste kussen vinden is niet eenvoudig. Je bent hier omdat je waarschijnlijk twijfelt om het Emma kussen te kopen. 

Wij willen je graag ook een ander kussen voorstellen: het Quiesco kussen.

Wij krijgen regelmatig de vraag: "Wat is het verschil tussen het Quiesco kussen en het Emma kussen?" Laten we er geen gras over groeien. Ja, het Quiesco kussen is een stuk duurder dan het Emma kussen. Dat heeft natuurlijk een reden. Een hele goede reden... 

Emma kussen of Quiesco kussen ?

Het materiaal

Emma: In de review vermelde we al dat het Emma kussen 100% synthetisch is. Van de kern tot de hoes, het kussen is volledig synthetisch.

Quiesco: De kern van het Quiesco hoofdkussen is gemaakt van latex (50% natuurlijke latex - 50% synthetische latex). 

Latex is een uiterst geschikt materiaal voor hoofdkussens. De belangrijkste voordelen van latex zijn: dat je een stabiele ondersteuning krijgt (in elke slaaphouding), het materiaal past zich perfect aan je hoofd en nek, het is ventilerend, schimmelwerend en anti-bacterieel. Bovendien voelt latex heerlijk comfortabel aan. 

In tegenstelling tot de polyester kussenhoes van Emma, heeft Quiesco een hoes die gemaakt is van katoen. Katoen is een natuurlijk materiaal dat vochtregulerend is. Hierdoor krijg je een fris en aangenaam slaapklimaat

Het design

Emma: Het design van het Emma kussen (in zijn volledigheid, dus met alle lagen) is niet aangepast om een gezonde slaaphouding te bieden. Het kussen in zijn geheel is niet aangepast aan verschillende lichaamstypes of verschillende slaaphoudingen.

Ook heeft het kussen geen nekrol. Een nekrol is voor veel personen een noodzakelijkheid om een correcte ondersteuning van nek en hoofd te verkrijgen.

nekrol bij hoofdkussens

Quiesco: Het Quiesco kussen heeft een uniek design.

Ten eerste is het kussen opgebouwd in verschillende zones. Zo zijn de zijkanten van het hoofdkussen aangepast om in zijlig een optimale ondersteuning te krijgen. In het midden van het kussen is een zachtere zone, waardoor je in ruglig ook een goede ondersteuning krijgt.

Ten tweede heeft het Quiesco kussen een nekrol waardoor je hoofd en nek in een anatomisch, correcte positie ondersteund worden. Een nekrol kan sommige mensen afschrikken, maar het is meestal onmisbaar om een goede ondersteuning te kunnen bieden. Bij het Quiesco kussen heb je keuze uit twee ondersteuningen: een subtiele neksteun en een meer nadrukkelijk neksteun. Je kan dus zelf kiezen hoe nadrukkelijk je steun in je nek wenst.

Aanpasbaar comfort

Emma: Door één of meerdere van de drie lagen uit het kussen te halen kan je zelf combinaties maken. 

Quiesco: Het kussen bestaat uit een latexkern, binnenhoes en buitenhoes uit katoen. Door het kussen te gebruiken zonder de binnenhoes voelt het kussen een stuk zachter aan. Je hebt dus mogelijkheid om het comfort aan te passen aan je eigen voorkeur. 

Ademende hoes

Emma: De hoes van het Emma kussen is gemaakt uit 100% synthetisch materiaal. 98% polyester en 2% elastaan. Door het synthetisch materiaal ga je snel zweten. 

Quiesco: De hoes van het Quiesco kussen is gemaakt met natuurlijk materiaal. Quiesco heeft twee kussenhoezen: een binnen- en een buitenhoes. De binnenhoes is gemaakt van 100% katoen. De buitenhoes is gemaakt van katoen en stretchmateriaal. 

Katoen is een natuurlijke stof van de katoenplant. De stof is vochtregulerend waardoor je er minder op zal zweten. Katoen was je best op lage temperatuur. 

In hoogte verstelbaar

Emma: Het kussen is beschikbaar in één formaat, maar door te spelen met de lagen kan je de hoogte aanpassen. 

Quiesco: Het Quiesco kussen is beschikbaar in 3 types: Soft, Medium en Firm. Door te spelen met de binnenhoes kan je de hoogte verder aanpassen. Het kussen zal zachter en nét iets lager aanvoelen zonder binnenhoes. 

Service

Emma: biedt een zeer goede service: 100 nachten proefslapen, 100% geld-terug-garantie en gratis bezorging en retour.

Quiesco: biedt dezelfde uitstekende service: 100 nachten proefslapen, 100% geld-terug-garantie en gratis bezorging en retour. Bij Quiesco kan je ook rekenen op een persoonlijke, professionele begeleiding door fysiotherapeuten

Productie

Emma: De hoofdkussens van Emma worden geproduceerd in Duitsland.

Quiesco: Het Quiesco kussen wordt geproduceerd in België.

Besluit:

Quiesco overklast Emma op alle vlakken. Van het materiaal tot de service, Quiesco scoort beter. Ja, het Quiesco kussen vraagt een extra investering. Als je op zoek bent naar een goede en gezonde nachtrust is Quiesco een goede keuze.

Ontdek alles over het Quiesco kussen:

Quiesco hoofdkussen

5 star review

Alternatief voor Tempur kussen

 

Twijfel je nog steeds tussen Emma en Quiesco? Lees hieronder de reviews van onze supporters:

{{ product.metafields.spr.reviews }}