Wat is een open heuphoek?

goede zithouding bureaustoel

 

Een open heuphoek betekent dat de hoek tussen romp en bovenbenen groter is dan 90°. Door de open heuphoek blijft je bekken in een neutrale houding en komt de natuurlijke lordose (holling) in de onderrug tot stand. Hierdoor blijft de druk op de tussenwervelschijven mooi verdeeld, en vermijd je rugklachten.

Bij een gezonde zithouding is de hoek tussen je bovenbenen en je romp groter zijn dan 90° graden. Dit noemen we een open heuphoek. Een open heuphoek tussen de 110-120° graden is ideaal.

In een rechte zitpositie zoals bij het typen, staan de heupen dan lichtjes hoger dan de knieën. Op die manier behoudt de rug makkelijker zijn natuurlijke holle kromming in de lage rug. In een achterwaartse zithouding zoals tijdens het luisteren of telefoneren, bekomt men een open hoek door de rugleuning naar achter te bewegen.

Een ergonomische bureaustoel laat je toe om tijdens het zitten een open heuphoek aan te houden - zowel in een actieve, voorwaartse zithouding als in een passief achterwaartse houding. Verschillende taken - denk aan schrijven, typen of bellen - gebeuren in verschillende houdingen. Hoewel er niet één ideale zithouding bestaat, is de rechte zitpositie een goede uitgangshouding om de bureaustoel af te stellen.

Hoe bekom je een open heup hoek? Tips voor gezond zitten

Pas de zithoogte van je bureaustoel aan

De eenvoudigste manier om een open heup hoek te bekomen is door je bureaustoel op de juiste hoogte te zetten. Meestal staat de bureaustoel te laag. Zet je bureaustoel hoog genoeg, zodat de hoek tussen je bovenlichaam en je bovenbenen groter is dan 90 graden (open heuphoek). 

Voor een gezonde werkhouding dient je bureauwerkblad op ellenboog hoogte te staan. Verhoog je bureau in functie van de hoogte van je bureaustoel met houten blokjes of kies voor een zit-sta bureau die je makkelijk in hoogte kan regelen.

Als je bureaustoel op de juiste hoogte staat - zodat je zit met een open heuphoek - zijn je bovenbenen niet horizontaal maar schuin afhellend. Op die reden hebben de beste ergonomische bureaustoelen een voorwaarts gekanteld zitvlak.

zitvlak goede bureaustoel

  • Een vast horizontaal zitvlak geeft progressieve druk aan het bovenbeen.
  • Een voorwaarts gekanteld zitvlak volgt de lijn van je bovenbenen waardoor de druk optimaal verdeeld wordt.

Kies voor een kniestoel

Voor langdurig werken raden we je een goede bureaustoel aan. Werk je minder dan 3 uur aan je bureau? Dan is een kniestoel ook een goede oplossing voor een open heuphoek positie. Een kniestoel dwingt je om te zitten met een open heup hoek. 

Zit op het puntje van je stoel

Kan je de hoogte van je stoel niet aanpassen? Dan kan je nog steeds een open heuphoek bekomen. Ga op het puntje van je stoel zitten en breng je voeten onder je zitvlak. De houding is gelijkaardig als bij een kniestoel. Met behulp van een ergonomisch zitkussen wordt het eenvoudig om een goede zithouding aan te nemen op een normale stoel. 

Voor langdurig werk kies je best voor een goede bureaustoel. 


BEKIJK DE OPLOSSINGEN VOOR EEN OPEN HEUPHOEK

RH Logic 400

LOGIC 400

Premium

Bekijk deze oplossing

mereo bureaustoel

MEREO 200

Prijs-kwaliteit

Bekijk deze oplossing

togu zitkussen

TOGU ZITKUSSEN

Goedkoop & effectief

Bekijk deze oplossing

Richt je werkplek in op basis van de principes van gezond werken.

  •  Zit met een open heuphoek.
  •  Zorg voor voldoende steun in je onderrug.
  •  Wissel af tussen actief en passief werken.
  •  Beweeg terwijl je zit en staat.
  •  Zet je bureau op de juiste hoogte.
  •  Zet je scherm op ooghoogte.
  •  Gebruik een ergonomische muis.
Lees meer
gezond van thuis werken