Je hoofdkussen en hoofdpijn - hoe je klachten verminderen?

hoofdkussen hoofdpijn


Vermoed je dat je hoofdkussen hoofdpijn veroorzaakt? Dat kan. Als je in een verkeerde slaaphouding ligt kan spanning op je nekspieren leiden tot hoofdpijn klachten. Een goed hoofdkussen kan absoluut helpen, maar er moet ook gekeken worden naar de positie van de schouders en de algemene slaaphouding.

Kan je hoofdkussen hoofdpijn verminderen? 

Ja, het juiste hoofdkussen kan in sommige gevallen helpen de hoofdpijn te verlichten. Een anatomisch correcte ondersteuning van de nek kan helpen om spanning op de nekspieren te verminderen, wat de hoofdpijn kan verlichten. Een kussen met de juiste hoogte en comfort kan helpen om je nek en wervelkolom in een neutrale positie te houden, wat de frequentie en intensiteit van hoofdpijn kan helpen verminderen.

Het is echter belangrijk op te vermelden dat een kussen geen wondermiddel is tegen hoofdpijn en dat het niet de meest geschikte behandeling is voor alle soorten hoofdpijn. Als je chronische of ernstige hoofdpijn ervaart, is het belangrijk om een arts te raadplegen om de oorzaak vast te stellen en de meest geschikte behandelingsopties te bespreken. In sommige gevallen kan een combinatie van behandelingen, zoals medicatie, verandering van levensstijl en stressmanagementtechnieken, nodig zijn om de hoofdpijn effectief te beheersen.

Hoe kies je het juiste kussen om hoofdpijn te vermijden? 

Bij het kiezen van je kussen om hoofdpijn te verminderen, moet je met een aantal zaken rekening houden:

 • Hoogte: Een hoger kussen is nuttig voor degenen die bredere schouders hebben, omdat het kan helpen de wervelkolom uitgelijnd te houden. Een lager of zachter kussen kan echter comfortabeler zijn voor mensen met smalle schouders.
 • Materiaal: Latex kussens worden vaak aanbevolen voor hoofdpijnverlichting, omdat ze kunnen helpen de nek en het hoofd in de juiste uitlijning te houden en comfortabel aanvoelen.
 • Nekondersteuning: Zorg ervoor dat het kussen de juiste ondersteuning biedt voor je hoofd en nek. Bij de meeste personen is het hoofd breder dan de nek. In dat geval is een kussen met een nekrol - ook neksteun genoemd - aangeraden. Uitzonderlijk is je hoofd toch even breed als je nek. In dat geval kan je kiezen voor een kussen zonder nekondersteuning.
 • Slaaphouding: Zijslapers kiezen best voor een hoger kussen dan rugslapers. De ruimte die het kussen dient op te vullen tussen het matras en het hoofd is immer groter bij zijslapers. De beste ergonomische hoofdkussen hebben verschillende steunzones om zowel zij- als ruglig te ondersteunen.
 • Het kussen heeft de juiste hoogte
 • Het kussen heeft een (lichte) neksteun
 • Het is aangepast aan je slaaphouding.
 • Het kussen heeft een vaste vorm.
 • Het kussen is veerkrachtig.
 • Het kussen is niet temperatuur- of drukgevoelig
 • Het hoofdkussen ventileert goed. 
 • Je mag het kussen thuis proberen.

LEES MEER

Het is ook belangrijk om het kussen uit te proberen voordat u het koopt, om er zeker van te zijn dat het comfortabel is en de juiste ondersteuning biedt. Als u hoofdpijn blijft houden nadat u een nieuw kussen hebt uitgeprobeerd, kan het de moeite waard zijn een arts te raadplegen voor verdere begeleiding.

Wat is het beste kussen tegen hoofdpijn? 

Er zijn verschillende soorten kussens die nuttig kunnen zijn voor mensen met hoofdpijn. Hier zijn een paar opties:

 • Latex kussen: Latex kussens zijn gemaakt van sap van de rubberboom. Latex is een zacht, sponsachtig materiaal dat zich snel aanpast aan de vorm van je hoofd en nek, en ondersteuning en uitlijning biedt. Ze kunnen nuttig zijn voor mensen die last hebben van spanningshoofdpijn of nekpijn.
 • Traagschuim kussens: Deze kussens zijn gemaakt met een synthetisch schuim materiaal. De kussens bieden een uitstekende drukverdeling, maar zijn minder veerkrachtig dan latex kussens. 'Traag schuim' Het comfort ban deze kussens is afhankelijk van de kamertemperatuur. Bij koude temperatuur kan dit type kussen harder aanvoelen.

Het is belangrijk op te merken dat het beste hoofdpijnkussen van persoon tot persoon verschilt. Het is een goed idee om verschillende soorten kussens uit te proberen om te zien welke voor u het beste werkt. Daarnaast kunt u een arts raadplegen om de oorzaak van uw hoofdpijn vast te stellen en de meest geschikte behandelingsopties te bespreken.

Kijk verder dan je hoofdkussen als je last hebt van hoofdpijn.

Er zijn een aantal andere factoren die kunnen bijdragen tot hoofdpijn, en het aanpakken daarvan kan helpen om de frequentie of de ernst ervan te verminderen:

 • Stress en angst: Hoge niveaus van stress en angst kunnen leiden tot spanningshoofdpijn. Het beoefenen van stressbeperkende technieken zoals meditatie, diepe ademhaling of lichaamsbeweging kan helpen om de frequentie van spanningshoofdpijn te verminderen.
 • Slaap: Voldoende slaap is belangrijk voor de algehele gezondheid en kan hoofdpijn helpen voorkomen. Streef naar 7-9 uur slaap per nacht.
 • Dieet: Bepaalde voedingsmiddelen en dranken, zoals cafeïne, alcohol en bewerkt voedsel, kunnen bij sommige mensen hoofdpijn veroorzaken. Het eten van een gezond, evenwichtig dieet en het vermijden van voedingsmiddelen die hoofdpijn uitlokken kunnen helpen om de frequentie van de hoofdpijn te verminderen.
 • Hydratatie: Uitdroging kan hoofdpijn veroorzaken, dus het is belangrijk om gedurende de dag voldoende te drinken. Streef naar minstens 8-8 ons water per dag.
 • Houding: Een slechte houding kan leiden tot spierspanning en hoofdpijn. Zorg ervoor dat u rechtop zit en staat, en neem pauzes om te stretchen als u lange tijd zit.

Als je ondanks deze aanwijzingen vaak of ernstig hoofdpijn blijft houden, kan het de moeite waard zijn een arts te raadplegen voor verdere evaluatie en behandeling.

Een slecht hoofdkussen geeft te weinig of te veel steun aan ons hoofd, dat gemiddeld 3 tot 5 kg weegt, waardoor de natuurlijke positie van de nekwervels onder druk komt te staan. De ingezakte nekwervels geven een te hoge, onregelmatige druk op de tussenwervelschijven. Het omliggende spierweefsel komt onder spanning te staan om de slechte positie te compenseren waardoor je een stijf en stram gevoel krijgt, en soms zelfs met hoofdpijn opstaat

Bovendien zijn sommige hoofdkussens te hard waardoor de druk op het hoofd,  spierweefsel en de oren in zijlig te hoog is waardoor er een slechte doorbloeding is. Een mogelijk gevolg is dat je 's nachts voortdurend ligt te draaien en keren op je kussen. 

Op die manier wordt de diepslaapfase verstoort en sta je 's ochtends kribbig en moe op. Dit slaaptekort heeft een impact op je leven overdag. Aandacht besteden aan het juiste hoofdkussen is zeker geen overbodige luxe. 


Ontdek het Quiesco kussen

nekrol kussen

Creëer jouw gezonde slaapplek op basis van de principes van gezond slapen.

 •  De natuurlijke positie van je ruggengraat.
 •  Lage druk op je huid- en spierweefsel.
 •  Beweging in je slaap en overdag.
 •  Optimaal slaapklimaat.

Lees meer

gezond slapen