Review Silvana Kussen

Onze kritische analyse van het Silvana kussen.

silvana hoofdkussen

Het Nederlandse Silvana is een bedrijf dat hoofdkussens en dekbedden produceert. Binnen hun assortiment hoofdkussens hebben ze vier verschillende collecties: Silvana Support, Silvana Support Royale, Silvana Comfort en Silvana Special. Elk kussen heeft zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen. De Silvana Support-serie is gekend om de neksupport, terwijl de Silvana Special-lijn een brede selectie aanbiedt van verschillende vulmaterialen.

In dit artikel geven we een overzicht van de verschillende Silvana kussens en geven we onze beoordeling op basis van eigenschappen die wij belangrijk vinden in een goed hoofdkussen. We geven ook een specifieke review van het Silvana Support, Support Royale en Flex kussen.


silvana support kussen

REVIEW SILVANA SUPPORT

Lees

silvana royale kussen

REVIEW SUPPORT ROYALE

Lees

silvana flex kussen

REVIEW SILVANA FLEX

Lees

silvana comfort kussen

REVIEW SILVANA COMFORT

Lees

Silvana kussens

De collectie Silvana kussens bestaat uit 4 categorieën met elke verschillende hardheden:

 • Het Silvana Support kussen is een neksteunkussen met synthetische vezelbolletjes en een latex neksteun. 
 • Het Silvana Support Royale kussen is een neksteunkussen met donzenvulling en een latex neksteun.
 • Het Silvana Comfort kussen is een polyester vezelbolletjes kussen.
 • Het Silvana Flex kussen is een latex kussen met een voorgevormde vaste kern.
 • De Silvana Special collectie.

Het Silvana hoofdkussen is zowel in Nederland als in België een populair hoofdkussen. Misschien twijfel jij ook over welk kussen je moet kiezen? Onze favoriet is alvast het Silvana Flex kussen. Dit kussen is gemaakt uit latex - in ons optiek het beste hoofdkussenmateriaal.

We bespreken alle Silvana hoofdkussens aan de hand van een analyse op basis van onze eigenschappen van een goed hoofdkussen.

Onderstaande tabel geeft een overzicht van onze analyse van de Silvana kussens.

SUPPORT ROYALE FLEX COMFORT
Is het kussen verkrijgbaar in verschillende hardheden of hoogtes? JA JA JA JA
Heeft het kussen een (lichte) nekrol? JA JA NEE NEE
Zijn er verschillende steunzones voor zij- en ruglig? JA JA JA JA
Heeft het kussen een vaste vorm? NEE NEE JA NEE
Is het kussen gemaakt met veerkrachtig materiaal zoals latex of koudschuim? NEE NEE JA NEE
Is het comfort ongevoelig voor temperatuur- of druk? JA JA JA JA
Is het kussen gemaakt van een goed ventilerend materiaal zoals dons of latex? JA JA JA NEE
Is het kussen antibacterieel en schimmelwerend? JA JA JA JA
Mag je het kussen thuis proberen en gratis terugsturen? JA JA JA JA

Review Silvana Support kussen

silvana support kussen


Product Specificaties:

 • Materiaal Kussen: synthetische vezelbolletjes
 • Materiaal Neksteun: latex
 • Materiaal Tijk: 100% katoen
 • Formaat: 60x70, 50x70 en 60x60 cm
 • Hardheden: 6 verschillende hardheden
 • Slaaphouding: zij- en ruglig

De Silvana Support hoofdkussen is een nekondersteunend kussen met een synthetische vezelbolletjes vulling en een latex nekrol. Het kussen is verkrijgbaar in maar liefst zes verschillende hardheden. Hierdoor heb je een ruime keuze hebt om de gepaste stevigheid te kiezen in functie van jouw lichaamsbouw en je matras. De buitenhoes is 100% katoen en werd behandeld tegen huisstofmijt. Het kussen is wasbaar op 60 graden, maar de latex neksteun is niet wasbaar - en dient verwijderd te worden voor het wassen.

  Latex neksteun

  Het Support kussen van Silvana is een hoofdkussen met neksteun. Een neksteun is bijna altijd een vereiste voor een correcte ondersteuning van de halswervels. Bij dit kussen is er een apart compartiment dat dienst doet als neksteun. De keuze voor latex is een goede keuze. Latex geeft ondersteuning, maar voelt comfortabel aan.

  Het enige mogelijke minpuntje is de vierkante vorm van de neksteun, bij andere kussens zie je vaker een afgeronde neksteun voor sommige beter aansluit bij de contouren van de nek en het hoofd.

  Tijk met 100% katoen

  De tijk is gemaakt 100% katoen. Katoen is een goed materiaal omdat het snel en veel vocht kan opnemen. Zo blijft je kussen ook tijdens een warme zomernacht droog en aangenaam aanvoelen. 

  Beschikbaar in zes hardheden

  Dit is groot pluspunt van alle Silvana kussen en dus ook van dit Silvana Support kussen. Het kussen is beschikbaar in 6 verschillende hardheden: van zacht naar stevig:

  Grenat - Saphir - Emerald - Fluorine - Cristal - Larimar.

  Een goed kussen is verkrijgbaar in verschillende hardheden of hoogtes. De geschikte hoogte van je kussen is afhankelijk van je lichaamsbouw, je matras en je slaaphouding. Een hoofdkussen dat in slechts één hoogte wordt aangeboden houdt hier geen rekening mee. Het Silvana Support kussen wél.

  Verschillende steunzones

  Het kussen heeft 3 afzonderlijke supportvakken. Net zoals bij het Plumka hoofdkussen heeft dit kussen verschillende steunzones voor verschillende slaaphoudingen. De buitenste vakken zijn zwaarder gevuld voor zijlig. Het middenvak is minder gevuld en beter geschikt voor ruglig. 

  Kortom, het Silvana Support kussen is een degelijk kussen voor mensen die zoeken naar een klassiek hoofdkussen met een extra neksteun.

  Voordelen

  • Zes verschillende hardheden
  • Neksteun uit latex
  • Tijk uit katoen
  • Aanpasbare vulling

  Nadelen

  • Synthetisch vulmateriaal
  • Geen vaste vulling aan het hoofd

  Review Silvana Support Royale kussen

  silvana royale kussen


  Product Specificaties:

  • Materiaal Kern: 70% dons en 30% veren
  • Materiaal Neksteun: 100% latex
  • Materiaal Tijk: 50% katoen, 50% viscose
  • Formaat: 60x70 en 50x70 cm
  • Hardheden: 6 hardheden
  • Slaaphouding: zij- en ruglig

  Silvana Royale is de luxueuzere versie van het SIlvana Support kussen. Eveneens beschikbaar in 6 verschillende hardheden zodat je de juiste keuze kan maken in functie van lichaamsbouw en matras. 

  Verschil Silvana Support en Silvana Royale kussen

  De neksteun uit latex is dezelfde als bij het Support, maar het verschil zit hem in de tijk en de vulling. 

  Silvana Support Silvana Royale
  tijk 100% katoen 50% katoen en 50% viscose
  vulling hoofdgedeelte synthetische vezelbolletjes 70% dons en 30% veren

   

  De vulling van het Silvana Royale kussen is in tegenstelling tot bij het Support kussen niet navulbaar. 

  Tijk met 50% katoen en 50% viscose

  Net zoals het Silvana Support kussen is de tijk van het Silvana Royal kussen gemaakt uit met natuurlijke materialen. Hier wordt een mix van 50% katoen en 50% viscose gebruikt. Een kwaliteitsvolle kussentijk. 

  Vulling uit dons en veren

  Het hoofdgedeelte van het kussen bestaat uit een mix van dons en veren. Wij zijn minder fan van dons als vulling voor hoofdkussens. De dons kan zich namelijk verplaatsen tijdens de nacht. Silvana probeert hier rekening mee te houden door de vorm van het kussen, maar dons zich altijd kunnen verplaatsen. Een latex hoofdkussen met vaste vorm - zoals het Silvana Flex kussen - biedt je de hele nacht een stabiele ondersteuning zonder opschudden.

  Dons voelt heerlijk zacht aan. Voor mensen die gevoelig zijn voor druk of het fijn vinden om weg te zakken in hun kussen is het wel leuk. Let er gewoon op dat je de juiste ondersteuning krijgt.

  Neksteun uit latex

  Dezelfde latex neksteun als bij het Silvana Support kussen.

  Beschikbaar in verschillende hoogtes

  Ook het Silvana Royale kussen is beschikbaar in 6 verschillende hardheden:

  • Rood, Oranje, Paars, Blauw, Geel, Groen

  Verschillende steunzones

  Dit hoofdkussen heeft dit kussen verschillende steunzones voor zij- en ruglig. 

  Kortom, het Silvana Royale kussen is de luxuezere, natuurlijkere variant en is een goede keuze als je houdt van het zachte gevoel van dons, maar toch ondersteuning zoekt in de nek. 

  Voordelen

  • Beschikbaar in verschillende hoogtes
  • Verschillende zones voor zij- en ruglig
  • Neksteun uit latex
  • Dons voelt lekker zacht

  Nadelen

  • Dons kan zich verschuiven
  • Neksteun niet voor iedereen aangenaam

  Review Silvana Flex kussen

  silvana flex kussen


  Product Specificaties:

  • Materiaal Kern: 100% latex
  • Materiaal Tijk: tencel - polyester
  • Formaat: 60 x 40 cm
  • Hoogtes: 14cm
  • Hardheden: 6
  • Slaaphouding: Zij- en ruglig

  Silvana Flex is een hoofdkussen gemaakt van 50% natuurlatex en 50% synthetische latex. Latex is een uitstekend materiaal voor een hoofdkussen. Het is veerkrachtig en flexibel en geeft hierdoor een goede ondersteuning terwijl het comfortabel aanvoelt. In tegenstelling tot traagschuim behoudt latex zijn vorm en is het comfort-gevoel niet afhankelijk van temperatuur. Ook op vlak van ventilatie scoort latex beter. Zoals bij de meeste latex kussens zijn er eveneens perforaties gaten voorzien voor extra ventilatie.

  Het voordeel van het Silvana Flex kussen is de voorgevormde, vaste latex kern. De losse synthetische vezelbolletjes van het Silvana Support kussen verschuiven in het kussen. Met een vaste latexkern is dit niet het geval. Zo blijft de ondersteuning stabiel. De hele nacht lang.

  Door het gebruik van latex in de kern en tencel in de tijk bevat het Flex kussen ook meer natuurlijke materialen dan het Support kussen.

  Het kussen is beschikbaar in één hoogte (14 cm) maar 6 verschillende stevigheden. Deze ruime keuze is zeker een groot pluspunt aangezien er rekening mee gehouden wordt dat verschillende personen een verschillende hoogte of hardheid nodig hebben voor de correcte ondersteuning.

  Tijk met tencel en polyester

  De afneembare en wasbare tijk is gemaakt uit tencel en polyester. Over de verdeling tussen beide materialen is geen informatie te vinden. Uiteraard willen we het aandeel polyester liefst zo laag mogelijk zien. Tencel is wel een heel goed materiaal als hoofdkussentijk. 

  Volledig latex

  Bij dit kussen bestaat de volledige kern uit latex. 50% natuurlijke latex en 50% synthetische latex. Wij houden van latex. Het is in ons optiek het beste materiaal voor een hoofdkussen. Hier lees je meer over de voordelen van latex.

  De latexkern heeft een vaste vorm wat een voordeel is ten opzichte van goedkopere latex kussens met latexvlokken. Net zoals dons zich verschuift verschuiven ook latex vlokken zich in het kussen. De voorkeur gaat dus duidelijk naar een latex kussen met een vaste vorm.

  Geen neksteun

  Een opmerking is dat dit kussen geen specifieke nekondersteuning heeft. Een neksteun wordt aangeraden als je hoofd breder is dan je nek. Bij de meeste mensen is dit het geval. De smallere nek zal een hogere steun nodig hebben dan het bredere hoofd. 

  Door het ontbreken van een neksteun is het kussen dan weer goed geschikt voor personen waarbij het hoofd en de nek even breed zijn. 

  Beschikbaar in verschillende hoogtes

  Ook het Silvana Flex kussen is beschikbaar in 6 verschillende hardheden:

  • Rood, Oranje, Paars, Blauw, Geel, Groen

  Verschillende steunzones

  Het Silvana Flex hoofdkussen heeft verschillende steunzones voor zij- en ruglig.

  Kortom, het Silvana Flex kussen is ons favoriete Silvana hoofdkussen. Het biedt ondersteuning en comfort voor personen waarbij de nek en het hoofd even breed zijn.

  Voordelen

  • Beschikbaar in verschillende hoogtes
  • Verschillende zones voor zij-en ruglig
  • Gemaakt uit latex
  • Vaste vorm (geen latex vlokken)
  • Afneembare hoes

  Nadelen

  • Geen nekondersteuning

  Veelgestelde vragen over het Silvana kussen

  Waar kan ik het Silvana kussen kopen?

  Het kussen is online verkrijgbaar bij Smulderstextiel en BedSupply. Je kan de hoofdkussens ook terugvinden in één van de meer dan 300 Silvana-verkooppunten in Nederland.

   Zijn er Silvana verkooppunten?

   Ja. Er zijn meer dan 300 Silvana verkooppunten in Nederland. Ook in België zijn er heel wat verkoppunten. Het volledige overzicht vind je op de website: Silvana verkooppunten.

   Wordt het Silvana kussen aangeraden bij nekklachten?

   Een hoofdkussen tegen nekklachten voldoet van een aantal cruciale kenmerken. Het heeft de juiste hoogte, het heeft een vaste vorm, het past bij je lichaamsbouw en je slaaphouding en het is veerkrachtig en voelt comfortabel. Dankzij de latex voldoet het kussen aan een deel van de kenmerken, maar het is niet beschikbaar in verschillende hoogte en heeft geen neksteun waardoor het niet passend zal zijn voor mensen waarbij het hoofd breder is dan de nek. 


   ANDERE BEKEKEN OOK

   QUIESCO® KUSSEN

   quiesco hoofdkussen

   PLUMKA® KUSSEN

   plumka hoofdkussen

   juiste bureaustoel kiezen om gezond te werken

   HOE KIES JE DE JUISTE BUREAUSTOEL?

   Lees meer

   goede werkhouding bureaustoel

   EEN GEZONDE WERKPLEK CREËREN?

   Lees meer

   juiste bedbodem kiezen

   ONZE SELECTIE: BUREAUSTOELEN

   Lees meer

   Creëer jouw gezonde slaapplek op basis van de principes van gezond slapen.

   •  De natuurlijke positie van je ruggengraat.
   •  Lage druk op je huid- en spierweefsel.
   •  Beweging in je slaap en overdag.
   •  Optimaal slaapklimaat.

   Lees meer

   gezond slapen