Review: Wopilo hoofdkussen

Onze kritische review van het Wopilo hoofdkussen.

Review Wopilo Kussen

Het Wopilo kussen is ontwikkeld en geproduceerd in Frankrijk. Het hoofdkussen werd bedacht in 2015 en prototypes werden in samenwerking met een osteopaat gemaakt in 2015-2016. In augustus van 2016 werden de laatste testen gedaan en in september was de Wopilo daar. In juni 2017 werd een Kickstarter gelanceerd om de eerste kussens in productie te nemen in september van hetzelfde jaar. 2019: Wopilo verkozen tot product van het jaar in Frankrijk… Nu reist de vraag: is de Wopilo een kussen voor mij?

Hieronder vind je onze mening over het Wopilo kussen.


Wat is het Wopilo kussen?

Het Wopilo kussen is een hoofdkussen opgebouwd uit verschillende componenten.

Wopilo Kussen - Product Specificaties:

 • Materiaal:
  • Buitenkant: 100% percale katoen
  • Vulling: anti-allergische microvezel 100% polyester
  • Kern: memory foam
 • Formaat: 62 x 43 cm
 • Label: Oeko-tex 100
 • Wasbaar: 40 °C 

Opbouw van het Wopilo kussen

1. De hoes van het Wopilo kussen

De hoes van het Wopilo hoofdkussen

De kussenhoes van het Wopilo kussen bestaat voor 100% uit katoen.

Katoen is een natuurlijk materiaal en ventileert goed: dit is dus zeer positief.

2. De vulling van het Wopilo kussen

De vulling daarentegen is een minder positief onderdeel van het kussen. Het kussen wordt gevuld met 100% microvezel en mag dan wel vegan zijn, maar het is 100% polyester, ook wel 100% plastic. Polyester geeft makkelijker warmte door aan de kern, wat de vorming ten goede komt, maar het nadeel daarvan is dat het slecht ventileert en slecht vocht afvoert. Je kan het dus snel warm krijgen en het kussen kan klam aanvoelen van het zweet.

Wopilo zegt dat het kussen wel anti-allergisch werkt door de microvezels aan te pakken met hun gepatenteerde Global Security Dream anti-huisstofmijt behandeling.

3. De kern van het kussen

kern van het Wopilo kussen

De kern van het kussen is gemaakt van memory foam, ook wel traagschuim. Traagschuim is gemaakt van polyurethaan en is synthetisch. Synthetische materialen ventileren minder goed dan natuurlijke materialen (denk aan: wol, katoen en latex).

Traagschuim wordt door twee factoren beïnvloed: temperatuur en druk. De hoes rond het kussen moet dun genoeg zijn om de warmte van je hoofd door te geven, omdat anders de kern te hard blijft en geen goede ondersteuning biedt. Het duurt ook even voordat het zich gevormd heeft en he hebt dus niet meteen een goed comfort.

Ook speelt de temperatuur van je slaapkamer een belangrijke rol. Een te koele slaapkamer laat de kern hard laten aanvoelen, terwijl een te warme slaapkamer de kern juist zompiger maakt. Als het schuim goed gevormd is, dan biedt het een redelijke ondersteuning.

Daarnaast is de hoes van de kern van 100% polyester gemaakt, wederom: plastic.

Samenvattend betekent dit dat alleen de buitenhoes is gemaakt van katoen. De rest van het kussen is dus volledig synthetisch.

Wil je meer weten over de voor- en nadelen van traagschuim? Dan kan je onderstaand artikel eens doornemen.

Gerelateerd: De voor- en nadelen van traagschuim hoofdkussens.


Criteria voor onze Review

We baseren onze review op de 9 eigenschappen van een goed hoofdkussen.

 1. Het hoofdkussen heeft de juiste hoogte.
 2. Het heeft een vaste vorm.
 3. Het kussen is elastisch.
 4. Het is niet temperatuur- en drukgevoelig.
 5. Het ventileert goed.
 6. Het is schimmelwerend en anti-bacterieel.
 7. Aangepast aan je lichaamsbouw.
 8. Aangepast aan je slaaphouding.
 9. Gratis lange proefperiode.

Meer informatie over de eigenschappen van een goed kussen vind je via het onderstaande artikel:

Gerelateerd: 9 tips om een goed hoofdkussen te kopen.


Onze Review: Wopilo kussen

Het materiaal

Op het punt van gebruikte materialen scoort het Wopilo kussen slecht. Alleen de hoes is van katoen gemaakt. Je slaapt dus op een 98% synthetisch kussen.

 

Claims van het Wopilo kussen:

 • 'Kies je comfort'
 • 'Het eerst ergonomische hoofdkussen dat comfortabel is'
  • 'Perfecte evenwicht tussen comfort en nekondersteuning'
 • 'Anti-allergische en vegan vulling'
 • 'Niet afhankelijk van warmte'

Kies je comfort

Wopilo zegt dat je kan kiezen tussen de comfortzijdes: zacht en stevig.

Verschillende comfortzijdes Wopilo kussen

Links: zachte comfortzijde. Rechts: harde comfortzijde.

Ergonomie en comfort was voorheen niet verenigbaar?

Wopilo zegt dat hun kussen het eerste is dat zowel ergonomisch als comfortabel is. Dit wekt de impressie dat ergonomische hoofdkussens in eerste instantie niet comfortabel waren; is dit wel zo? Is het niet per definitie dat een kussen wat goed ondersteunt en klachten voorkomt ook comfortabel aanvoelt? Wij zijn namelijk van mening dat ergonomie en comfort hand in hand gaan.


Wopilo kussen en nekklachten

Denk je eraan om een Wopilo kussen te kopen om je nekklachten te verminderen? Wij raden het kussen niet aan, zeker niet als je nekpijn hebt.

De belangrijkste voorwaarde voor een kussen om nekklachten te verminderen is dat het kussen een goede, gezonde ondersteuning biedt. Het Wopilo kussen lijkt hiervoor niet geschikt.

Op de website van Wopilo zie je verschillend beeldmateriaal. Op deze foto’s is te zien dat de ondersteuning ongelofelijk slecht is. Ze zeggen zelf “altijd onder je nek”, maar op de foto is er helemaal geen ondersteuning in de nek: bizar. Dit is gegarandeerd ’s nachts wakker worden met pijn in de nek. De oranje stippellijn die ze aangeven belooft ook al niet veel goeds.

Slecht ondersteuning van de nek bij het Wopilo kussen

Op de volgende foto is de aansluiting van het kussen al beter bij de schouders, maar:

Nekklachten Wopilo hoofdkussen

De oranje lijn geeft aan hoe de wervelkolom of ruggengraat loopt. Zoals u ziet loopt deze lijn sterk naar beneden. Dit kan twee dingen betekenen: of de ondersteuning van het matras is onvoldoende of het hoofdkussen is te hoog (of zelfs beide). De kwaliteit van het matras is een onbekende, maar we kunnen wel met zekerheid zeggen dat dit kussen veel te hoog is, ongeacht welke comfortkant je kiest. Een slecht teken…

Voorbeeld van een correcte ondersteuning van de nek - Quiesco® hoofdkussen

Een foto die aangeeft hoe het hoofdkussen het hoofd en de nek in de natuurlijke, horizontale positie ondersteunt.

Op de website zie je geen enkele foto van iemand in ruglig. Dit heeft waarschijnlijk een reden: op dit hoofdkussen kun je onmogelijk op je rug slapen zonder wakker te worden met nekpijn.

Op de onderstaande foto kun je zien in ruglig wat goed is voor je nek:

Goede slaaphouding op je rug

De kin wijst naar het plafond, een teken dat de natuurlijke kromming van de nek wordt behouden. Bij het Wopilo kussen zal de kin sterk naar beneden (caudaal) wijzen en de wervels zullen niet uitgelijnd zijn in hun natuurlijke positie.

Heb je al een Wopilo kussen?

Als je al een Wopilo kussen hebt aangekocht kan je eenvoudig nagaan of het kussen jou een goede ondersteuning biedt.

Doe de BEZEMSTEELTEST:

Bezemsteeltest - Quiesco

Vraag aan je partner, vriend of vriendin om een rechte stok ter hoogte van je wervelkolom te houden terwijl jij op je zij ligt.

De bedoeling is dat je wervelkolom in zijn natuurlijke, horizontale positie ondersteund wordt zoals in de onderstaande afbeelding:

goed kussen bij nekpijn

Word je door het Wopilo kussen niet op de goede manier ondersteund dat is het niet geschikt voor je.

Deze regel geldt trouwens niet alleen voor het Wopilo kussen, maar voor ALLE hoofdkussens. Bovendien wil je niet alleen nekklachten verminderen. Je wil nekklachten ook preventief vermijden. De 'bezemsteeltest' is dus nuttig voor IEDEREEN die een gezonde slaaprust wil.

Als je nog geen kussen gekocht hebt kan deze test ook een belangrijke basis vormen om te beslissen of je het kussen wil houden of niet.

Naast een goede ondersteuning zijn er nog verschillende andere voorwaarden voor een goed hoofdkussen. We hebben ze voor je opgelijst in het onderstaande artikel:

Gerelateerd: 9 Tips om een goed kussen te kopen


Wopilo of Quiesco: welk kussen is goed voor jou?

Het juiste kussen vinden is niet eenvoudig. Je bent hier omdat je waarschijnlijk twijfelt om het Wopilo kussen te kopen.

Wij willen je graag ook een ander kussen voorstellen: het Quiesco® kussen.

Laten we er geen gras over groeien. Ja, het Quiesco® kussen is een stuk duurder dan het Wopilo kussen. Dat heeft natuurlijk een reden. Een heel goede reden...

Wopilo kussen of Quiesco kussen ?

Het materiaal

Wopilo: In de review vermeldde we al dat het Wopilo kussen voor 98% uit synthetische materialen bestaat. Van de kern tot de vulling, alleen de hoes is van natuurlijk materiaal.

Quiesco: De kern van het Quiesco hoofdkussen is gemaakt van latex (50% natuurlijke latex - 50% synthetische latex).

Latex is een uiterst geschikt materiaal voor hoofdkussens. De belangrijkste voordelen van latex zijn: dat je een stabiele ondersteuning krijgt (in elke slaaphouding), het materiaal past zich perfect aan aan je hoofd en nek, het is ventilerend, schimmelwerend en anti-bacterieel. Bovendien voelt latex heerlijk comfortabel aan.

Katoen is een natuurlijk materiaal dat vochtregulerend is. Hierdoor krijg je een fris en aangenaam slaapklimaat. Dit is bij beide kussens het geval, maar het Wopilo kussen heeft van binnen geen materialen met vocht- en warmteregulerende eigenschappen.

Het design

Wopilo: Het design van het Wopilo kussen is niet voldoende aangepast om een gezonde slaaphouding te bieden. De nekrol van de druppelvormige kern wordt door veel vulling bedekt en bestaat uit een uniform schuim zonder zoneverdeling.

Quiesco: Het Quiesco kussen heeft een uniek design.

Ten eerste is het kussen opgebouwd in verschillende zones. Zo zijn de zijkanten van het hoofdkussen aangepast om in zijlig een optimale ondersteuning te krijgen. In het midden van het kussen is een zachtere zone, waardoor je in ruglig ook een goede ondersteuning krijgt.

Ten tweede heeft het kussen een nekrol waardoor je hoofd en nek in een anatomisch, correcte positie ondersteund worden. Een nekrol kan sommige mensen afschrikken, maar het is meestal onmisbaar om een goede ondersteuning te kunnen bieden. Bij het Quiesco kussen heb je keuze uit twee ondersteuningen: een subtiele neksteun en een meer nadrukkelijk neksteun. Je kan dus zelf kiezen hoe nadrukkelijk je steun in je nek wenst.

Aanpasbaar comfort

Wopilo: twee zijdes, met een zachte en een harde kant.

Quiesco: Het kussen bestaat uit een latexkern, binnenhoes en buitenhoes uit katoen. Door het kussen te gebruiken zonder de binnenhoes voelt het kussen een stuk zachter aan. Je hebt dus mogelijkheid om het comfort aan te passen aan je eigen voorkeur.

Ademende hoes

Wopilo: De hoes van het Wopilo kussen is gemaakt van 100% katoen.

Quiesco: De hoes van het Quiesco kussen is gemaakt van natuurlijke materiaal. Quiesco heeft twee kussenhoezen: een binnen- en een buitenhoes. De binnenhoes is gemaakt van 100% katoen. De buitenhoes is gemaakt van katoen en stretchmateriaal.

Katoen is een natuurlijke stof van de katoenplant. De stof is vochtregulerend, waardoor je er minder op zal zweten. Katoen kun je best wassen op lage temperatuur.

In hoogte verstelbaar

Wopilo: Het kussen is beschikbaar in één hardheid.

Quiesco: Het Quiesco kussen is beschikbaar in 3 types: Soft, Medium en Firm. Door te spelen met de binnenhoes kan je de hoogte verder aanpassen. Het kussen zal zachter en nét iets lager aanvoelen zonder binnenhoes.

Service

Wopilo: biedt een goede service: 30 nachten proefslapen, 100% geld-terug-garantie en gratis bezorging en retour.

Quiesco: biedt dezelfde uitstekende service: 100 nachten proefslapen, 100% geld-terug-garantie en gratis bezorging en retour. Bij Quiesco kan je ook rekenen op een persoonlijk, professioneel advies van fysiotherapeuten.

Productie

Wopilo: De hoofdkussens van Wopilo worden geproduceerd in Frankrijk.

Quiesco: Het Quiesco kussen wordt geproduceerd in België.

Besluit:

Quiesco overklast Wopilo op alle vlakken. Van het materiaal tot de service, Quiesco scoort beter. Ja, het Quiesco kussen vraagt een extra investering. Als je op zoek bent naar een goede en gezonde nachtrust is Quiesco een goede keuze.

Ontdek alles over het Quiesco kussen:

Quiesco hoofdkussen

5 star review

Alternatief voor Tempur kussen

 

Twijfel je nog steeds tussen Wopilo en Quiesco? Lees hieronder de reviews van onze supporters:

{{ product.metafields.spr.reviews }}