Hoe vaak moet je je hoofdkussen vervangen?

Een goede nachtrust is essentieel is voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Eén manier om beter te slapen is door je slaapplek te optimaliseren. Je hoofdkussen is een doorslaggevend onderdeel van je slaapplek. Het bepaalt de kwaliteit van je nachtrust. De eerste stap is het juiste kussen kiezen. Vervolgens dien je het goed te onderhouden. Zo geniet je maximaal van de ondersteuning en het comfort van je kussen.

Gemiddeld brengen we 1/3de van ons leven in bed door. Elke avond opnieuw ligt je hoofd - dat gemiddeld zo'n 7 kg weegt - op je kussen. Het is essentieel om voldoende aandacht te besteden aan de kwaliteit en het onderhoud van je kussen. Als je je hoofdkussen niet regelmatig vervangt kan dat leiden tot een minder kwalitatieve nachtrust, allergische reacties of fysieke klachten.

In dit artikel bespreken we hoe je je kussen moet onderhouden en wanneer het tijd is om je kussen te vervangen. 


Hoe vaak moet je je kussen vervangen?

Het is aangeraden om je kussen elke 2 à 4 jaar te vervangen. Zo ben je zeker dat je kussen je nog voldoende ondersteuning biedt, schoon is en vrij van allergenen is. De effectieve levensduur van je kussen is afhankelijk van het type kussen en de manier waarop je het onderhouden hebt. 

Meestal merk je zelf wanneer het tijd is om je hoofdkussen te vervangen. Word je wakker met een pijnlijke nek? Of kan je moeilijk een comfortabele slaaphouding vinden? Dit kunnen aanwijzingen zijn dat je huidige kussen niet langer de juiste ondersteuning biedt. Net zoals bij een matras moet je je kussen vervangen voor dat het invloed heeft op je nachtrust. Het is ook tijd voor een nieuw kussen als je huidig kussen vuil is, duidelijke verkleuring vertoont of als je meer last krijgt van allergieën.

Bepaalde kussens zijn duurzamer dan andere. Goedkope hoofdkussen, meestal gemaakt uit polyester, gaan soms zelfs maar 1 jaar mee. Een latex kussen gaat daarentegen gemiddeld 3 jaar meegaan. Naast het materiaal waaruit het hoofdkussen is gemaakt kan ook de dichtheid van het schuim een rol spelen. Een hoofdkussen dat gemaakt is met hoogwaardige materialen zal over het algemeen langer meegaan, en minder vaak vervangen moeten worden. 

Door een hoofdkussenbeschermer en een hoofdkussensloop te gebruiken verleng je de levensduur van je kussen. Was je kussen (als het gewassen mag worden), je hoofdkussenbeschermer en je kussensloop regelmatig. Je kussensloop was je best wekelijks.


Waarom het belangrijk is om kussens te vervangen?

Het lijkt je misschien  een overbodige luxe om je kussen regelmatig te vervangen, maar als je kussen zijn beste tijd gehad heeft kan het leiden tot een minder kwalitatieve nachtrust, fysieke klachten en allergische reacties.

Een oud kussen stapelt huidschilfers op, allergenen zoals huisstofmijt, schimmel. Dit kan aanleiding geven tot een loopneus of verstopte neus, jeukende huid en geïrriteerde ogen. Met een verminderde slaapkwaliteit tot gevolg. Als je je hoofdkussen regelmatig vervangt of investeert in een kussen dat antimicrobieel en luchtdoorlatend is, kan je allergieën voorkomen.

Oliën, zweet, speeksel en ander vuil kunnen door je kussensloop in je kussen komen, waardoor gele vlekken ontstaan. Een onhygiënisch kussen kan je poriën verstoppen en acne of uitslag veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid. Door regelmatig je kussenbeschermer en kussensloop te wassen hou je het kussen langer fris zodat de huid niet irriteert.

De belangrijkste voorwaarde voor een gezonde nachtrust is dat je hoofdkussen je nek en hoofd goed ondersteunt terwijl je slaapt. Dankzij de juiste ondersteuning ontspannen je spieren en wordt je wervelkolom, inclusief nekwervels, in een gezonde houding ondersteunt. Een oud kussen zakt door of is afgeplat waardoor je niet langer de nodige ondersteuning krijgt. Zijslapers kunnen ook last krijgen van een pijnlijke schouder door een afgeplat kussen. Als je kussen niet meer de ondersteuning biedt die het ooit bood, is het misschien tijd om het te vervangen.


Hoe verleng je de levensduur van je kussen?

Een gemiddeld kussen gaat ongeveer 2 tot 4 jaar mee, maar er zijn verschillende manieren om de levensduur te verlengen. Met deze tips hoe je je kussen fris, verleng je de levensduur en haal je het maximale uit je kussen.

  • Gebruik een kussensloop

   Gebruik altijd een kussensloop om je kussen te beschermen. Een kwalitatieve kussensloop is ruim of elastisch en gemaakt van natuurlijke materialen zoals katoen of tencel.


  • Gebruik een kussenbeschermer

   Net zoals een matrasbeschermer fungeert een kussenbeschermer als een extra barrière die voorkomt dat lichaamsoliën, vuil, stof en gemorste vloeistoffen de kern van je kussen bereiken. Kies bij voorkeur voor een ruime of elastische kussenbeschermer die gemaakt is uit natuurlijke materialen zoals katoen.


  • Vlekken verwijderen

   Als je per ongeluk een vlek maakt, probeer de vlek dan zo snel mogelijk te verwijderen. Hardnekkige vlekken kunnen door je kussensloop in je kussen trekken.


  • Was je kussensloop en -beschermer regelmatig

   Door je sloop en beschermer regelmatig te wassen vermijd je dat oliën en vuil zich tot in de kern van je kussen begeven. Was je sloop en beschermer wekelijks. Volg de aanbevelingen van de fabrikant voor het specifieke was-instructies.


 • Was je kussen

  Let op niet alle type kussens mogen gewassen worden. Een latex kussen mag bijvoorbeeld niet gewassen worden. Voor hoofdkussentypes die wel gewassen mogen worden is het goed voor de hygiëne en de levensduur van je kussen om het regelmatig te wassen. Zo verwijder je oliën en vuil die zich in de loop der tijd opgehoopt hebben in de vulling van het kussen. Volg de aanbevelingen van de fabrikant voor het reinigen van je hoofdkussen nauwkeurig op.


Richtlijnen voor het onderhoud je kussen

Om de levensduur van je hoofdkussen te verlengen, moet je het goed onderhouden. Hoe je je kussen het beste onderhoudt is afhankelijk van het materiaal.

Traagschuim

Een traagschuim kussen mag niet in de wasmachine of droger. Het kussen kan met de hand gereinigd worden indien nodig. Je kan het kussen om de 2 maanden grondig met de hand wassen met een zacht wasmiddel en het aan de lucht laten drogen. Traagschuim hoofdkussens moeten om de 2 à 3 jaar worden vervangen.

Koudschuim

Ook koudschuim hoofdkussens kunnen indien nodig om de 2 à 3 maanden met de hand worden gewassen. Koudschuim kussens gaan meestal 2 tot 3 jaar mee voordat ze vervangen moeten worden.

Dons

Dons voelt erg zacht en comfortabel aan. Het nadeel is dat dit type kussen sneller volume verliest. Gemiddeld moeten dons kussens na 2 jaar vervangen worden. Donskussens bestaan uit een combinatie van veren en dons. De verhouding tussen beide bepaalt de hardheid en levensduur. Een donzen kussen met een hoger percentage veren zal steviger aanvoelen en zal minder snel vervangen moeten worden.

Om de levensduur van je donskussen te verlengen kan je het dagelijks opschudden en het regelmatig laten luchten.

Donskussens mogen in principe gewassen worden, maar zijn erg gevoelig. Lees daarom nauwkeurig de specifieke wasvoorschriften van de fabrikant. Je gebruikt best een fijne-was-programma, warm water en een mild wasmiddel. Vervolgens kan je het kussen laten drogen of in de droger op een lage stand gedurende 20 minuten. 

Was je donskussen om de 3 tot 6 maanden en vervang het om de 1 tot 3 jaar. Het kussen is zeker aan vervanging toe als het niet meer in zijn oorspronkelijke vorm terugveert nadat je het dubbel hebt gevouwen.

Polyester

Kussens uit polyester kunnen in de wasmachine worden gewassen op de fijne was met een mild wasmiddel en koud water, en worden gedroogd in de droger op een lage stand. Was deze kussens elke 3 tot 6 maanden. Polyester kussens zijn het minst duurzaam en moeten om de 6 maanden tot 2 jaar worden vervangen.

Latex

Een latex kussen mag niet gewassen worden in een wasmachine. Indien nodig kan je vlekken met de hand verwijderen met warm water en een mild wasmiddel. Laat het kussen drogen bij kamertemperatuur. Leg het zeker niet bij een verwarming. 

Je moet je latex hoofdkussen om de 2 tot 4 jaar vervangen.


Boekweit

Water kan je boekweit kussen ruïneren, daarom bescherm je dit type kussen best met een afneembare, wasbare tijk. De meeste boekweitkussens kunnen worden opengemaakt, zodat je de boekweitdoppen in de zon kunt drogen als je per ongeluk morst. Je kan je kussen ook vernieuwen door de boekweitdoppen te vervangen zodra ze plat beginnen te worden, ongeveer eens in de 3 jaar.

Kussenslopen

Was je kussensloop minstens eenmaal per week. Verschillende materialen hebben verschillende onderhoudsinstructies, dus kijk op het etiket van de fabrikant voor richtlijnen. Vervang je kussenslopen om de 1 à 2 jaar.


goede matras kiezen

HOE KIES JE HET JUISTE MATRAS?

Lees meer

goed kussen kiezen

HOE KIES JE HET JUISTE KUSSEN?

Lees meer

nekpijn door hoofdkussen

WAAR OP LETTEN BIJ NEKPIJN?

Lees meer

Creëer jouw gezonde slaapplek op basis van de principes van gezond slapen.

 •  De natuurlijke positie van je ruggengraat.
 •  Lage druk op je huid- en spierweefsel.
 •  Beweging in je slaap en overdag.
 •  Optimaal slaapklimaat.

Lees meer

gezond slapen