Hoofdkussen hoogte: Hoe hoog moet mijn kussen zijn?

hoofdkussen hoogte

Heeft de hoogte van je kussen invloed op hoe goed je slaapt?

Onze fysio's zijn het er over eens dat de juiste kussenhoogte cruciaal is voor een goede ondersteuning van je hoofd en je nek tijdens het slapen. De ideale kussenhoogte ligt meestal tussen 9 en 14 centimeter. Maar wat precies voor jouw de ideale hoogte van je kussen is.

Het is belangrijk om de juiste kussenhoogte te kiezen. Zo slaap je beter, vermijd je klachten en begin je uitgerust aan je dag. 

Jouw ideale kussenhoogte is afhankelijk van je lichaamsbouw, je slaaphouding en je matras. 

Het ideale kussen ondersteunt je ruggengraat in zijn natuurlijke positie. Zo krijg je een regelmatige drukverdeling op je tussenwervelschijven ter hoogte van je nekwervels.

Maar wat is de juiste hoogte voor mij?
De juiste hoogte van je kussen is afhankelijk van:


Afhankelijk van je slaaphouding

De ideale hoogte van je hoofdkussen is afhankelijk je slaaphouding:

zijlig

Zijlig

ruglig

Ruglig

buiklig

Buiklig


Afhankelijk van je lichaamsbouw

Lichaamsbouw man - vrouw

We hebben al gezegd dat het lichaamstype een rol speelt bij de keuze van de juiste kussenhoogte. Maar hoe speelt dit precies een rol?

De ideale hoogte van je hoofdkussen is afhankelijk van je lichaamsbouw omdat de hoogte van het kussen moet aansluiten op de afstand tussen je hoofd en de matras. Als je een brede schouder hebt, zal je hoofd in verhouding wat hoger liggen op de matras dan bij iemand met smalle schouders. Daarom is het belangrijk dat het kussen hoog genoeg is om deze afstand op te vullen, zodat je nek, je hoofd en je rug goed ondersteund worden.

Als het kussen te laag is, kan dit leiden tot nekpijn of andere klachten. Aan de andere kant kan een te hoog kussen evenzeer leiden tot klachten, omdat het hoofd dan te veel omhoog wordt getild. Door een kussen te kiezen dat aansluit op je lichaamsbouw, kan deze balans worden gevonden en kan je comfortabel en ondersteund liggen tijdens het slapen.

Een breedgeschouderde man heeft een dikker kussen nodig heeft dan een vrouw met smalle schouders. 


Afhankelijk van je matras

Minder voor de hand liggend, maar even belangrijk, is de hardheid van je matras (of slaapsysteem). Bij een zachte matras zal je dieper wegzakken waardoor de ruimte tussen het hoofd en de matras kleiner is dan wanneer je op een harde matras ligt.

hoofdkussen hoogte matras

  • Links: Op een harde matras is een hoger kussen nodig.
  • Rechts: Op een zachtere matras is een lager kussen nodig

Opgelet! De hardheid van je matras is ontzettend belangrijk voor een gezonde nachtrust.

Om schouder-, rug- en nekklachten te vermijden moet de matras zacht genoeg zijn zodat je schouder voldoende kan wegzakken als je op je zij ligt. 

Deze meneer ligt helemaal niet goed. 


Deze meneer ligt wel goed. 

Wil je meer weten over een gezonde slaaphouding? Lees dan ons artikel over gezond slapen.


De combinatie: lichaamsbouw, matras en slaaphouding

Kortom, de juiste hoogte voor je kussen is afhankelijk van je lichaamsbouw, je slaaphouding en je slaapsysteem.

Zo heeft een persoon met smalle schouders, die op de zij slaapt op een zachte matras, een lager kussen nodig dan iemand met brede schouders die op de zij slaapt op een harde matras


Heeft mijn kussen de juiste hoogte? Doe de test

Pro Tip

Vraag iemand om na te kijken of je nekwervels op een horizontale lijn liggen.

Een vrouw slaapt op een gezonde manier op een goed hoofdkussen.

"Ga voor een kussen waarbij je kan kiezen tussen verschillende hardheden en kies in functie van je lichaamsbouw, slaaphouding en slaapsysteem."

Een kussen dat slechts in 1 hoogte of hardheid wordt aangeboden is de facto niet het ideale kussen. Het houdt immers geen rekening met een verschillende lichaamsbouw, slaaphouding en slaapsysteem.

te hoog hoofdkussen

te laag hoofdkussen

Bij een te hoog of te laag kussen wordt je wervelkolom niet in zijn natuurlijke positie ondersteund. Je nek staat onder spanning en je overbelast je nekwervels. Hierdoor krijg je nekklachten


De juiste hoogte is ook belangrijk om de druk op het schoudergewricht weg te nemen. Als je kussen te laag is, ga je door het gewicht van de nek en het hoofd extra druk creëren op het schoudergewricht.


Waarom kussenhoogte relatief is

Staar je niet blind op de hoogte van een kussen. Twee hoofdkussens met een hoogte van 12 cm kussen kunnen een totaal andere hoogte hebben onder druk van je hoofd en nek. De dichtheid van het hoofdkussenmateriaal speelt hier een belangrijke rol. 

Het QUIESCO hoofdkussen als voorbeeld:

Het kussen is verkrijgbaar in 3 verschillende modellen - Soft, Medium en Firm. Deze 3 modellen zijn alle 3 even hoog: 12 cm. Ze hebben een verschillende dichtheid. De dichtheid van een Soft kussen is lager dan van een steviger Firm kussen. Hierdoor zal een Soft kussen lager zijn als het gewicht van je hoofd en nek op het kussen rust. Met het stevigere Firm kussen zal je hoofd en nek minder diep inzakken en wordt je hoger ondersteund dan bij een Soft kussen.


ANDERE BEKEKEN OOK

QUIESCO® KUSSEN

quiesco hoofdkussen

PLUMKA® KUSSEN

plumka hoofdkussen

goede matras kiezen

HOE KIES JE HET JUISTE MATRAS?

Lees meer

goed kussen kiezen

HOE KIES JE HET JUISTE KUSSEN?

Lees meer

nekpijn door hoofdkussen

WAAR OP LETTEN BIJ NEKPIJN?

Lees meer

Creëer jouw gezonde slaapplek op basis van de principes van gezond slapen.

  •  De natuurlijke positie van je ruggengraat.
  •  Lage druk op je huid- en spierweefsel.
  •  Beweging in je slaap en overdag.
  •  Optimaal slaapklimaat.

Lees meer

gezond slapen