Een Comfortabel Matras voor Rugslapers Kiezen? - Tips van Onze Fysio [2023 Update]

rugslaper matras

Slaap is essentieel voor ons emotioneel, fysiek en cognitief welzijn.[1] We brengen ongeveer een derde van ons leven slapend door, een periode waarin ons lichaam zich herstelt en zich voorbereidt op de komende dag.[2][3] Bij QUIESCO kennen we de waarde van een goede nachtrust en een productieve werkplek. Daarom helpen we je om gezonder te slapen én werken.

In dit artikel geven we tips voor goede nachtrust voor rugslapers. Hier komt het belang van het ideaal matras én kussen in het spel. We bespreken waarom de keuze van het juiste matras van cruciaal belang is voor rugslapers, en delen we waardevol advies om jou te helpen het ideale matras te vinden voor een gezonde nachtrust.

Lees verder en leer meer over een betere nacht voor rugslapers.

  • Over Ruglig, de Voor- en Nadelen. 
  • De Dynamiek van Ruglig en de Wervelkolom
    • Een te zacht slaapsysteem
    • Een te hard slaapsysteem
  • Het Essentiële Belang van een Geschikt Matras voor Ruglig
  • Een Comfortabel Kussen voor Rugslaper

Over Ruglig

Ruglig is één van de beste slaaphoudingen. Ook voor personen die geplaagd worden door lage rugpijn en tegelijkertijd gevoelig zijn voor drukpunten. Ruglig is een stabiele slaaphouding waarbij het lichaamsgewicht over het grootst mogelijke oppervlakte verdeeld wordt. Hierdoor worden pijnlijke drukpunten geminimaliseerd, wat resulteert in een comfortabelere slaap. Bij een correcte ruglig-houding krijgen je wervelkolom en rugspieren bovendien 's nachts de kans om te herstellen, wat de kans op dagelijkse rugpijn vermindert. 

Voor degenen die in ruglig slapen, is het gebruik van een goed hoofdkussen essentieel om de nek en het hoofd optimaal te ondersteunen.

Voordelen
  •  meest stabiele positie
  •  groter contactoppervlak dan zijlig
  •  minst veeleisende houding voor het slaapsysteem
Nadelen
  •  lichte druk op bloedvaten en organen
  •  meer kans op snurken

Het is belangrijk op te merken dat bij ruglig de ingewanden mogelijk enige lichte druk kunnen uitoefenen op de onderliggende bloedvaten en organen. Bovendien is snurken vaak meer merkbaar bij deze houding, omdat de zwaartekracht de tong en onderkaak naar beneden drukt, wat de ademhaling kan bemoeilijken.

Voor patiënten die enkel op hun rug kunnen liggen en te maken hebben met pijn, kan het gebruik van positioneringskussens nuttig zijn. Het plaatsen van één of twee kussens onder de knieholte kan helpen om de lendenkromming te verminderen. Als rugpijn verergert bij vooroverbuigen, kan het aanbevolen zijn om een houding aan te nemen waarbij de lendenkromming normaal of zelfs vergroot is.

 

 

De Dynamiek van Ruglig en de Wervelkolom

Hoe we slapen heeft invloed op onze ruggengraat. Als we op onze rug liggen, wordt dit beïnvloed door het matras waarop we liggen.

Een te zacht matras

Als je bed te zacht is, kunnen de plekken waar je lichaam het meeste drukt uitoefent (bijvoorbeeld je heupen) te diep in de matras wegzakken. Dat kan ervoor zorgen dat je ruggengraat niet goed wordt ondersteund en je rug dus kromtrekt. 

Een matras dat te zacht is, kan resulteren in een overmatige doorbuiging van de wervelkolom.

rugslaper op te zacht matras

Een te zacht matras kan leiden tot het kantelen van het bekken naar achteren en een opwaartse beweging van de benen, wat resulteert in een buiging in het heupgewricht. Deze onnatuurlijke positie kan de spanning van de iliopsoasspier verminderen en daardoor de natuurlijke kromming van de onderrug verzwakken.

Deze doorbuiging van de wervelkolom heeft brede implicaties voor verschillende elementen van het bewegingssegment, zoals de facetgewrichten, tussenwervelschijven en omliggende zachte weefsels zoals ligamenten, spieren en zenuwen.

Een te hard matras

Wanneer je bed te stevig is, zal het lumbale deel van je rug geen direct contact maken met het matras. 

rugslaper op te hard matras

Het Essentiële Belang van een Geschikt Matras voor Ruglig

Een matras dat geschikt is voor rugslapers moet in staat zijn om de unieke contouren van het lichaam in deze slaaphouding te ondersteunen. De keuze van het matras is van vitaal belang, omdat het een directe impact heeft op de positie van je wervelkolom, en daarmee op de kwaliteit van je slaap. Een matras dat te zacht is, kan leiden tot ongemak en een verminderde ondersteuning van de wervelkolom. Aan de andere kant kan een matras dat te stevig is, drukpunten creëren en resulteren in ongemak.

Een optimaal matras voor ruglig zou moeten streven naar het behoud van de natuurlijke krommingen van de wervelkolom terwijl het de spieren toestaat om te ontspannen. Dit evenwicht is van cruciaal belang om zowel comfort als ondersteuning te bieden tijdens de slaap.

goed matras voor rugslaper

Een goed matras voor rugslapers zorgt voor een natuurlijke ondersteuning van de ruggengraat. 

De beste matras voor een rugslaper geeft voldoende ruimte aan de schouders en het zwaardere bekken. In deze zones moet het lichaam voldoende kunnen wegzakken in het matras (blauwe pijl naar beneden). Aan de doorgaans lichtere lendensector moet het matras voelde ondersteuning bieden om de natuurlijke kromming van de ruggengraat te ondersteunen (oranje pijl naar boven). 

Als je op je rug slaapt, kan je een kussen onder je knieën leggen. Dit kan helpen om je rugspieren te ontspannen en de kromming van je onderrug te behouden. Als je extra ondersteuning nodig hebt, kun je een klein opgerold handdoekje onder je taille proberen.

Een goede nachtrust begint met de juiste ondersteuning, en verder raden we aan om ook onderstaande tips te volgen bij de keuze van je matras.

7 Tips om het juiste matras te kiezen:

  1. Ondersteunt de matras jouw wervelkolom in zijn natuurlijke positie? (Ondersteuning)
  2. Geeft de matras een aangenaam comfort? (Drukverdeling)
  3. Geeft de matras je veel bewegingsvrijheid? (Elasticiteit)
  4. Is de matrashoes gemaakt van natuurlijke materialen? (Slaapklimaat)
  5. Heeft de matras een afneembare, wasbare buitenhoes? (Hygiëne)
  6. Is de matras één-, twee- of vierzijdig beslaapbaar? (Duurzaamheid)
  7. Mag je het matras op proef? (Service)

Lees meer


Een Comfortabel Kussen voor een Comfortabele Ruglig

Naast het belang van het juiste matras, speelt ook het hoofdkussen een rol in het bereiken van een comfortabele nachtrust in ruglig. Een kussen van goede kwaliteit kan helpen om de nek en het hoofd op een optimale manier te ondersteunen, waardoor spanning in de nek- en rugspieren wordt verminderd.

goed kussen voor rugslaper

Lees meer over het juiste kussen voor rugslapers


Verkeerde ruglig-houdingen

Je hebt misschien al het ideale matras en het perfecte kussen gevonden, maar wist je dat de manier waarop je gaat liggen ook van cruciaal belang is voor een goede nachtrust?

Het kan verleidelijk zijn om in slaap te vallen met je armen achter je hoofd of je hoofd rustend op je armen, maar hier willen we je waarschuwen: deze houding is beter te vermijden. Deze ogenschijnlijk comfortabele positie kan eigenlijk leiden tot een overmatige kromming van je onderrug, en zelfs tot ongemak in je armen en schouders

Maar dat is nog niet alles – deze slaaphouding kan ook de bloedcirculatie naar bepaalde spieren verstoren en zelfs je schoudergewrichten overbelasten. Dit kan resulteren in onaangename tintelingen, gevoelloosheid en zelfs een branderig gevoel. Als je al last hebt van pijnlijke schouders of armen, is het zeker slim om deze houding te vermijden.

verkeerde ruglighouding

Vermijd het slapen met de armen achter het hoofd of het hoofd rustend op de armen om ongewenste spanning en overbelasting te voorkomen.

Conclusie: Kies de Juiste Ondersteuning en Aangenaam Ligcomfort

Ruglig is een goede slaaphouding om de kans op rugpijn te verminderen. Bij het kiezen van het juiste matras en kussen is van vitaal belang om de ruggengraatpositie in acht te nemen als rugslaper. Let hierbij op je persoonlijke lichaamskenmerken: zwaar bekken, lichte schouders, ...

Een matras dat de juiste ondersteuning biedt en de natuurlijke krommingen van de wervelkolom respecteert, kan bijdragen aan een goede nachtrust voor rugslapers.


Een nieuwe matras kiezen is een zoektocht.

Lig je ervan wakker?

Stuur ons een mail naar info@quiesco.nl. Onze fysio's helpen je gratis met persoonlijk advies.


 

Met dit artikel willen we een diepgaand inzicht bieden in de relatie tussen slaaphouding, matraskeuze en rugligcomfort. We hopen lezers te helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen voor een optimale nachtrust in ruglig, terwijl ze de natuurlijke krommingen van de wervelkolom respecteren en de nodige ondersteuning bieden.


goede matras kiezen

HOE KIES JE HET JUISTE MATRAS?

Lees meer

goed kussen kiezen

HOE KIES JE HET JUISTE KUSSEN?

Lees meer

nekpijn door hoofdkussen

WAAR OP LETTEN BIJ NEKPIJN?

Lees meer