Orthopedisch kussen

Een orthopedisch hoofdkussen is een kussen dat ontworpen is om het hoofd en de nek in een anatomisch natuurlijke positie te ondersteunen. Om dit te garanderen voldoet het ontwerp van een orthopedisch kussen aan een aantal essentiële voorwaarden:

 • Het kussen vult de ruimte tussen de matras en het hoofd om de natuurlijke positie van de wervelkolom te ondersteunen.
  Orthopedisch hoofdkussen
 • Het hoofd en de nek zijn meestal niet even breed. Om die reden is een (licht) verhoogde neksteun meestal noodzakelijk voor de juiste ondersteuning.
  Belang van een neksteun bij orthopedische kussens
Een neksteun (soms nekrol genoemd) is dus zeer vaak noodzakkelijk om een goede ondersteuning te bieden. Een hoofdkussen met een vlak oppervlakte kan de ruimte van de nek niet optimaal ondersteunen.

  Een goed orthopedisch kussen draagt bij tot voor een gezonde nachtrust.

  Traditionele hoofdkussens zijn vaak gemaakt van schuim, dons of synthetisch materiaal. Orthopedische kussens zijn meestal opgebouwd uit traagschuim (memory foam, geheugenschuim) of latex.
  • Traagschuim is een warmte- en drukgevoelig materiaal dat de vorm van het lichaam aanneemt.
  • Latex is meestal een combinatie van natuurlijke latex (sap van de rubberboom) en synthetische latex (gemaakt uit olie). Latex staat gekend om zijn veerkracht, comfort en stabiliteit.

  Orthopedische kussens kunnen verlichting brengen bij verschillende aandoeningen, waaronder slaapapneu, snurken, slapeloosheid, ademhalingsproblemen, problemen met de bloedcirculatie, zure oprispingen, gastro-oesofageale reflux, lage rugpijn, ischiaspijn, nekpijn, whiplash, ...

   

  Inhoud van deze pagina

  1. Een orthopedisch hoofdkussen bij nekklachten
  2. De beste orthopedische hoofdkussens
  3. Soorten orthopedische kussens
  4. Orthopedische kussens en slaaphoudingen
   1. Zijslapers
   2. Rugslapers
   3. Buikslapers
  5. Orthopedisch kussen bij nekklachten
   1. Overige informatie

    

   Helpt een orthopedisch kussen bij nekklachten?

   Ja, een goed orthopedisch hoofdkussen kan nekklachten verminderen.

   Vele hoofdkussens worden onterecht 'orthopedisch' genoemd. Te vaak wordt de term misbruikt om de illusie te scheppen van een wetenschappelijk correct onderbouwd hoofdkussen.

   Voor ons IS een hoofdkussen niet orthopedisch, maar WORDT het orthopedisch als het effectief aanleiding geeft tot een ontspannen wervelkolompositie. The proof is in the sleeping. 

   Kortom, het kussen dat jou de ideale ondersteuning geeft mag omgeschreven worden als een goed orthopedisch kussen. Een goed hoofdkussen voldoet aan de volgende eigenschappen:

   1. Het hoofdkussen heeft de juiste hoogte.
   2. Het heeft een vaste vorm.
   3. Het kussen is elastisch.
   4. Het is niet temperatuur- en drukgevoelig.
   5. Het ventileert goed.
   6. Het is schimmelwerend en anti-bacterieel.
   7. Aangepast aan je lichaamsbouw.
   8. Aangepast aan je slaaphouding.
   9. Gratis lange proefperiode.

   Meer informatie over de eigenschappen van een goed hoofdkussen vind je via het onderstaande artikel:

    Gerelateerd: 9 tips om een goed hoofdkussen te kopen.  

   Heeft u last van nek- of schouderklachten?

   Bijna 80% van de volwassen bevolking heeft wel eens nek-, en/of schouderklachten. Een goed orthopedisch kussen kan deze fysieke klachten verminderen.
   Als je last hebt van nekklachten raden we aan om zeker deze pagina door te nemen: hoofdkussen nekklachten
   Orthopedische kussens zijn gekend voor hun ondersteunde kwaliteiten. Er zijn kussens in de gekste vormen en maten, die gelabeld worden als "medisch" of "orthopedisch". De essentie van een orthopedisch hoofdkussen is dat uw hoofd en nekwervels in hun natuurlijk positie ondersteund worden zodat je een gezonde slaaphouding aanneemt. 

    

   Wat zijn de beste orthopedische hoofdkussen? 

   Onze top 3 beste orthopedische kussen van 2019

   1. Quiesco hoofdkussen
   2. Sissel hoofdkussen
   3. Tempur hoofdkussen

   1. Quiesco hoofdkussen

   Orthopedisch kussen - Quiesco

   5 star review

   Alternatief voor Tempur kussen

   Het orthopedisch hoofdkussen van Quiesco is ontwikkeld op basis van meer dan 30 jaar slaapexpertise. Dankzij de samenwerking met verschillende fysiotherapeuten en slaapergonomen zijn er al meer dan duizend Quiesco ambassadeurs. 

   Kenmerken

   • Latex
   • Orthopedische neksteun
   • Afneembare binnen- en buitenhoes
   Design & Features
   Het orthopedisch kussen van Quiesco heeft een uniek design dat zorgt voor een natuurlijke ondersteuning van je wervelkolom. Bovendien past het bij alle slaaphoudingen door een opbouw in verschillende zones: zones voor zijslapen en een zone voor rugslapen.
   Het kussen is beschikbaar in 3 uitvoeringen: Soft, Medium en Firm naargelang je lichaamsbouw. Verder is het kussen tweezijdig beslaapbaar. Hierdoor heb je de mogelijkheid tussen een duidelijke of een subtiele nekondersteuning.
   Tenslotte is de kern van het kussen gemaakt uit latex. Latex is het beste hoofdkussenmateriaal. Het heeft veel verschillende voordelen ten opzichte van andere hoofdkussenmaterialen. Latex heeft onder andere uitstekende ondersteunende eigenschappen en ventileert uitzonderlijk goed. Meer over de voordelen van latex.
    

   Pro's +

   • Correcte, gezonde ondersteuning van de wervelkolom
   • Geschikt voor alle slaaphoudingen: uniek smart design 
   • Geschikt voor alle lichaamstypes: 3 verschillende hardheden
   • Twee verschillende neksteunen: subtiele en duidelijke neksteunkant

   Con's -

   • Niet geschikt voor buikslapers
   • Niet geschikt in combinatie met een matras met zeer harde schouderzone

   2. Sissel kussen

   Sissel - Orthopedisch Kussen Deluxe

   Orthopedisch kussen - Sissel

   Ook het orthopedisch kussen van Sissel (uitvoering Deluxe) is gemaakt voor een anatomische correct ondersteuning van je nekwervels. Het kussen is gemaakt van visco-elastisch schuim.

   Kenmerken

   • Visco-elastisch schuim
   • Orthopedische neksteun
   • 63 x 33 x 10/14 cm

   Design & Features

   De specifieke vorm van het kussen biedt een goede ondersteuning voor de nek en de schouder. Door de hoge neksteun krijgt de schouder voldoende ruimte waardoor een neutrale positie van de wervelkolom in de wervel- en schoudersector bekomen wordt.

   Zoals bij vele orthopedische kussen kan de duidelijke nekondersteuning in het begin onwennig aanvoelen. Het Sissel kussen kan heel hard aanvoelen aan de nekwervels. Voor veel mensen is de neksteunzone te smal. Hierdoor wordt de druk over een klein oppervlakte verdeeld. Dit kan leiden tot veel druk op de nek. Een aanpassingsperiode van twee weken wordt aangeraden.

   Pro's +

   • Goede, correcte ondersteuning in zijlig

   Con's -

   • Eén duidelijke neksteunkant
   • Niet geschikt voor buikslapers
   • Ventileert minder goed
   • Geen proefperiode

   3. Tempur kussen

   Tempur - Orthopedisch Kussen

   Orthopedisch kussen - Tempur

   Het Tempur Original kussen is eveneens ontworpen met een focus op een goede ondersteuning van je nek. Het kussen wordt aanbevolen voor degenen die behoeften hebben aan een meer therapeutische slaaphouding, om bijvoorbeeld nek- of rugklachten te verminderen.

   Kenmerken

   • Visco-elastisch schuim
   • Orthopedische neksteun
   • 61 x 31 cm

   Design & Features

   De vorm van het kussen volgt de natuurlijke rondingen van je lichaam volgt. Het ergonomisch ontwerp zorgt voor uitlijning van uw ruggengraat voor comfortabele ondersteuning van hoofd en nek. 

   Pro's +

   • Goede, correcte ondersteuning in zijlig

   Con's -

   • Slechts 1 neksteunkant: duidelijke ondersteuning
   • Niet geschikt voor buikslapers

    Orthopedische kussens en slaaphoudingen

    De meest voorkomende slaapposities die mensen innemen in bed zijn:

    Op je zij slapen

    De meest voorkomende van de drie. Volgens de Sleep Assessment and Advisory Service slapen twee van de drie mensen aan hun zijde. Deze positie wordt het meest geschikt geacht omdat het de incidentie van snurken, slaapapneu en obstructieve slaapapneu vermindert, het helpt bij het vrijgeven van ademwegen en het is de meest nuttige positie voor zwangere vrouwen om de druk van hun baarmoeder te verminderen. Het komt twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen.

    Het ongemak van deze positie is dat de meeste lichaamsdruk over armen en schouders rust die nekstijfheid en bevroren schouder veroorzaken. Dit kan worden opgelost met een zijkussenkussen dat de juiste plaatsing van nek, armen en schouders mogelijk maakt.

    Op je rug slapen

    In tegenstelling tot zijslaap, kan deze positie de voorkeur geven aan afleveringen van snurken en sinusitis, evenals rugpijn. Deze positie vereist een zachte maar stevige ondersteuning voor drie kritische rondingen van het lichaam: achter de nek, in het midden van de rug en onderrug. Hiervoor kan een orthopedisch kussen met nekcontour en een wig onder de knieën de rugslaper in veiligheid en comfort laten liggen.

    Op je buik slapen

    Vaker voor bij zuigelingen en kleine kinderen dan bij volwassenen, wordt deze slaaphouding beschouwd als schadelijk voor de nek (nekpijn, nekpijn en stijfheid) en verantwoordelijk voor de incidentie van wiegendood (SIDS) bij baby's als kleine kinderen, volgens kleine een studie [wanneer?] door het Amerikaanse National Institute of Child Health and Human Development (NICHD), het National Institute on Deafness and other Communication Disorders, and the Centres for Disease Control and Prevention.

    Andere soorten orthopedische kussens

    Naast orthopedische hoofdkussens zijn er nog verschillende andere orthopedische kussens. Inderdaad, er bestaan orthopedische kussens voor bijna elk deel van het menselijk lichaam.

    • Cervicale kussen of contourkussen: synoniem voor een goed kussen, ergonomisch kussen of orthopedisch kussen. Een slaapkussen met vaak een gebogen ontwerp dat aangepast is aan de hoofd-, nek- en schouderc voor rugslapers en zijslapers. Kan onder andere nekpijn, 'frozen shoulder', stijve nek en hoofdpijn verlichten. Het kan ook helpen om de ademhaling te verbeteren en om snurken en slaapapneu symptomen te verminderen.
    • Nekkussen of reiskussen: kussen in de vorm van een hoefijzer dat om de nek past. Meestal gebruikt door reizigers om hun nek recht te houden tijdens het zittend slapen aan boord van vliegtuigen of andere voertuigen.
    • Wigkussen: driehoekvormig kussen dat een helling geeft om het lichaam in een diagonale positie te plaatsen. Het kan rechtop of ronduit worden gebruikt. Dit kussen is multifunctioneel; het wordt echter voornamelijk gebruikt om de symptomen van zure reflux en gastro-oesofageale refluxziekte (GORD) tijdens de slaap te verlichten.
    • Lumbaal kussen: Halfmaanvormig kussen dat ter hoogte van de onderrug wordt gebruikt om lumbale pijn te verlichten en de rug in een correcte zittende positie te houden. Soms wordt het kussen ook onder de knieën gebruikt voor beenhoogte en als neksteun voor ontspanning en massage.
    • Kniekussen: ook bekend als contourbeenkussen. Zandlopervormig kussen dat, wanneer het tussen de benen wordt geplaatst, het onderlichaam toestaat om een ​​rechte zij-slaaphouding te behouden. Sommige beenwigkussens kunnen worden uitgevouwen en worden omgezet in beenafstandhouders om de bloedcirculatie in de benen te stimuleren.
    • Lichaamskussen: lang gebogen kussen voor totale lichaamsondersteuning die hoofd, nek, schouders, rug, onderrug, benen en knieën wiegt. Vervangt andere kussens en ondersteunt zijbielzen.
    • Boekweitkussen: een bedkussen gevuld met boekweitdoppen. Boekweitkussens hebben een vormbare vorm, zodat ze kunnen worden aangepast aan de vorm van het hoofd, de nek en de schouders.
    • Rugwervelkussen: orthopedisch rugkussen gebruikt voor cervicale ondersteuning tijdens het slapen.